Stát včera selhal v podpoře rodin s malými dětmi

45605
Stat
Premiér Petr Fiala / Foto: Úřad vlády ČR

Domácnosti závislé na rodičovském příspěvku nechal stát na holičkách, když se rozhodl zvýšit rodičovský příspěvek o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun až od ledna 2024 narozeným dětem. Ostatní rodiče malých dětí si musí poradit sami.

I když se po včerejším [28.6.] rozhodnutí vlády rodičovský příspěvek zvýší o 50 tisíc korun na 350 tisíc korun, tak ale až pro rodiče dětí narozených od ledna 2024. Současní pečující, na které dopadá zdražování potravin, služeb, a hlavně energií už druhým rokem, jak se říká, „utřou nos“. Vystačit si tak nadále musí při jednom dítěti s rozpočtem 300 tisíc korun.

Pokud si rodič rozloží rodičovskou dovolenou na tři roky, pak dostane podporu od státu zhruba 8 300 korun na měsíc. Při čtyřleté rodičovské to dělá 6 250 korun měsíčně. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL] přitom přicházel na jednání vlády s návrhem, že by 30 tisíc korun navíc dostaly i rodiny, jejichž děti se narodily v letošní druhé polovině roku.

Rodičovský příspěvek a jeho vývoj v čase

Rodičovský příspěvek stát naposledy zvedal v roce 2020 za dvoukoaliční vlády hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM. To o 80 tisíc korun na současných 300 000 korun.

A zatímco starobní penze v Česku se od té doby navyšovala nespočetněkrát a po letošní červnové valorizaci i přes její snížení dosahuje podle údajů České správy sociálního zabezpečení [ČSSZ] v průměru 20 216 korun, tak rodiny, kdy jeden z rodičů pečuje o malé dítě a pobírá rodičovský příspěvek, se musí nadále smířit s doslova živořením. Stát jim totiž rodičovský příspěvek nezvedl. Měsíčně tak při tříleté rodičovské dovolené pobírá pečující zhruba 8 300 korun.

Šetření se odkládá: Platy státních zaměstnanců vláda nesníží

„Jsme normální rodina, manžel pracuje jako montér u stavební firmy. Já jsme na rodičovské dovolené s dcerou ve věku rok a půl. A máme ještě druhou dceru, která jde po prázdninách do druhé třídy,“ popisuje svoji rodinu 37letá Ivanka z Týnce na Benešovsku.

Její manžel vydělá měsíčně 28 tisíc čistého a jak říká paní Ivanka, i když si chodí občas o víkendu přivydělat, rozhodně se jim nedaří dobře. Doufala alespoň v úpravu, respektive zvýšení rodičovského příspěvku. Naděje se však po včerejšku rozplynula jak pára nad hrncem, říká.

„Mých 8 300 a manželových 28 tisíc korun dělá dohromady 36 300 korun. Nájemné nám vezme 12 tisíc korun, poplatky za elektřinu, plyn, vodu a odpady vyjdou měsíčně na 6 500 korun, to je dohromady 18 500,“ vyjmenovává s tím, že jim na jídlo, hygienické pomůcky, dopravu a vše ostatní zbývá 17 800 korun měsíčně.

Stát a politika závislosti na dávkách pro české rodiny

Jinak řečeno, na týden čtyřčlenné rodině, kdy je žena na rodičovské dovolené s malým dítětem a muž pracuje, zbývají přibližně čtyři tisíce korun.

„Něco stojí manželova doprava do práce a velkou část si vezme jídlo. A zadarmo dnes rozhodně není ani škola. Obědy měsíčně vyjdou na 750 korun, dále peníze na školní akce, družinu a nyní jsme platili 2 000 korun na pomůcky na příští školní rok,“ říká paní Ivanka.

Podotýká, že si s manželem neodkládají žádné peníze stranou na penzi a ani nemají stavební spoření třeba pro děti do začátku, až se budou chtít osamostatnit.

„Na spoření na důchod nemáme peníze, jsme rádi, že to zvládáme tak, jak to zvládáme, nic nám nezbývá,“ popisuje.

Příspěvek na bydlení dá stát i na drahý pronájem. Klidně i 10 tisíc

Podle Ivanky její rodina neustále počítá a počítá a stejně žije od výplaty k výplatě, aniž by si něco odkládala stranou nebo snad vydávala peníze za zbytnosti. Největší obavu má, jak říká, že se jim rozbije nějaký spotřebič v domácnosti, auto. Anebo z toho, že manžel ztratí práci nebo se mu něco stane a zůstane na nemocenské. Finanční rezervu, kterou měli, totiž vydali za plyn, když jim na přelomu roku přišlo vyúčtování s doplatkem na 18 tisíc korun.

„Věřila jsem, že nám stát přidá na rodičovském příspěvku těch alespoň 30 tisíc. Anebo i 10 tisíc korun, ty by šly stranou na rezervu,“ říká s tím, že se i přes osobní nevoli a stud nejspíš už vydá na úřad práce, jestli by nezhodnotili nárok na nějaké přídavky nebo příspěvky.

Na rodičovském příspěvku vláda Petra Fialy pohořela

„Budu navrhovat, aby základní dohoda byla zvýšení o 50 000 korun od 1. ledna 2024. A ještě i úpravu, která by se týkala do určité míry zpětného zvýšení v nižší částce. Zde navrhnu 30 000 korun pro druhé pololetí letošního roku,“ uvedl Marian Jurečka, který je místopředsedou vlády a rovněž předsedou politické strany, jejíž hlavní prioritou je právě podpora rodin s dětmi.

Nicméně jeho návrh při jednání s koaličními vládními partnery vzal za své. Současní pečující o malé děti se nedočkají žádného navýšení rodičovského příspěvku. Přesto Jurečka považuje výsledek včerejšího jednání o navýšení rodičovského příspěvku za úspěšný.

Jiří Rusnok tipuje nový cenový normál v příštím roce

„Záleží nám na tom, abychom rodiče podporovali v maximální možné míře. Kromě
navýšení rodičovského příspěvku o částku, která opravdu není nízká, se snažíme rodičům
umožnit i co největší flexibilitu. V tom, jak rychle budou rodičovský příspěvek čerpat, kdy
se chtějí vracet do práce nebo jak chtějí kombinovat částečné úvazky,“ uvedl po jednání kabinetu ministr Jurečka.

Zřejmě tím myslel zkrácení čerpání rodičovského příspěvku od ledna 2024 ze současných čtyř let na tři roky tak, aby si rodič navýšil měsíční čerpání příspěvku. A mohl se namísto pečování o dítě rychle vydat do práce. A dítě odložil do mateřské školy, pokud v ní tedy zrovna bude volné místo.

Veronika Táchová

41 KOMENTÁŘE

  1. No, systém není špatný… Článek je zavádějící a neúplný…
    Zaměstnaná žena má nárok na mateřskou, plnou celoroční dovolenou mezi mateřskou a rodičovskou (20-25 dní) a potom na rodičovskou.
    Ve výsledku, máme 2 děti, manželka pri péči o obě děti do necelých 3 let věku mladšího dítěte měla průměr kolem 17-18.000 měsícne…
    (Z toho 2.000 měsíčně zprůměrované odstupné za vyhazov z práce dohodou)

    Může být lépe, ale určitě jsme si neměli na co stěžovat, podpora byla dostatečná. Chápu ale, že u ženských co rodí jednou za 4 roky ta podpora nevyjde dostatečně..

    • Jsou to prostě s prominutim sv…e. Kde ma ženská brát peníze, neco malo pres 8 000 na mesic na 3 roky je k…a malo pri drahych potravinách. I ty zenske maji nejake poplatky a tak. Nechápu. Tohle je vlada k ničemu! Ale hlavně ze ty co nedelaji a delat nebudou mají narok na vse. Kde to zijeme…

    • To tak v dnešni době není. A posledních tak 12 let taky ne. Rodičovský příspěvek se pobírá pouze na nejmladší dítě, takže žádné součty nepřichází v úvahu…
      Takže nevím, kde Vaše manželka ty peníze brala.
      A přijde mi fér, aby to navýšení bylo poměrovou částí rozpočítáno dle věku dítěte, tudíž dle měsíců do konce RD.
      Před čtyřmi lety proběhlo navýšení a po pravidelném navyšování je jaksi ticho po pěšině.

  2. Ono se to ani jinak nedá komentovat než sprostě je to hnus a jsou to h….a,s…ě!!!!.Hlavně že oni mají hoooodně za to nic nedělání.A teď mě klidně zablokujte to se u nás dělá když se řekne pravda.

  3. A proc bychom vubec potrebovali deti? Priorita jsou duchodci a statni zamestnanci. Je lepsi si uzivat za pujcene penize, stejne vsichni umreme. Jak by rekla soudruzka Malacova, kde vzit na ten mejdan penize je velmi plytka otazka. No pujcime si od tech co si honi triko, nebo spori. Ale jako jo… chapu je… Dobry manazer rozdeluje praci tak, ze kazdy maka na tom, co nejlepe umi. Dat kuchare do knipl dopravniho letadla by asi nebylo dobre, to uz nam ukazal soudruh Tvrdik jak umi ridit cokoliv :-)) Takze plozeni deti prenechejme jiste skupine, ktera to umi, ma na to cas, nebot se nezdrzuje a nestresuje v praci. Pridejme tahounum ekonomiky duchodcum a statnim zamestnancum, nebot cim vetsi budou mit duchod a plat tim vice budou davat penez do obehu a hlavne poradne zdante blazny, kteri z nejakeho nepochopitelneho duvodu chodi do prace.

  4. Nic proti,ale kazdy ma moznost jit pracovat a privydelat si k rodicaku. Taky jsem to zvladla a diky tomu jsme si zachovali životní standart.
    Hodne maminek v mem okoli pracuje i pri rodicaku a to maji take dve deti. Je to jen o tom chtit. Nikde jinde ve svete takhle dlouhy rodicak neni. Muzou byt radi za to co maji ted.

  5. Rodičovský příspěvek je celkové špatně nastaveny, měla by být pouze mateřská. Nevidím důvod proč by měl být rodičovský příspěvek 300000 pro všechny včetně netahel. Na rodičovský příspěvek, by po MD měla mít nárok pouze rodina, kde oba pracuji. Jelikož si na nej vydělali. To by určitému etniku klesla výdělečná činnost a stát by ušetřil. Sama jsem na RP jako se synem i nyní na dva roky. Tenkrát mi nedoplatili to navýšení, protože jsem si dovolila jít brzy do práce ani teď se mě to netýká. Je mi to fuk. Vzhledem k tomu, že RP je taková almužna, že člověk ani neví, že přišel. Raději, ať řeší dostupnost předškolních zařízení pro pracující rodiče a omezí nárok netáhlům.

    • A co třeba studentky? Například moje manželka otěhotněla během studia vysoké školy, ktere ještě s břichem zvládla ukončit, ovšem již ji s břichem samozřejmě nikde nikdo nezaměstnali a tak ji nevznikl žádná nárok na MD ale pouze na RD. Už to je samo osobě diskriminační, protože jakožto dva vysokoškolský vzdělání rodiče s vysokou pravděpodobností nevychováme netahla, tak proč je žena diskriminována tím, že nechtěla první dítě ve třiceti? Dle váši úpravy by taková čerstvé dostudovana vysokoškolsky vzdělaná žena měla pecovat a vychovávat budoucí daňové poplatníky zadarmo stejně jako netahla?
      Pokud by to mělo být spravedlivé, tak by měla mít nárok i na MD, jelikož se celou dobu řádně připravovala na výkon budoucího povolání, tak by měla být MD vypočítána, řekněme z průměrné mzdy v daném oboru s daným dosaženým vzděláním?
      Tahle diskriminace těhotných studentek vede k tomu, že si ženský dělaj děti ve 40ti a rodej se jim samí adhd postizenci, kteří v životě tahat nebudou, protože jsou od puberty závislí na antidepresivech.

  6. Vím že by se mělo šetřit ale tady je to nespravedlivé. Jelikož je inflace dlouhou dobu vysoká a rodiče s malými dětmi se museli uskromňovat a stále musejí (možná ne všichni)tak se příspěvek zvedne jen “novým dětem” od r.2024 ty ostatní to nepotřebují ?!!!Myslím že by to měli dostat všichni co mají děti do 3-4 let a pak je na volbě jak je nastavená mateřská apd…Vždy to tak bylo. Když jsem měla malé děti zvedal se tehdy příspěvek když druhém dítěti chybělo do 4let 4 měsíce a dostala jsem ho i když to tehdy zvedli asi o 300kč ale rozdíl mezi narozením “kdy” se nedělal. Bylo to prostě pro dítě. Plýtvá se všude myslím že by se peníze našly ,radši nebudu komentovat kde….

  7. Takze pokud se dite narodi 31.12.2023 tesne pred pulnoci, tak ty penize navic rodina nepotrebuje? Protoze pro to dite bude vse levnejsi nez pro ty narozene od 1.1.2024 dal? Jsme na rodicaku, mame par korun. A platime stejne castky za veci pro deti jako budou platit rodice dětí narozenych 2024. Hlavne ze sami si platy nesnizi, nezmrazi, ale preventivne zvednou. Hnát je sv*nskym krokem. Zkusil nekdo z nich vyzit z obyc platu a rodicaku? Chce se mi z nich blít

    • Jaký je rozdíl mezi dítětem narozeným po 31. 12. 2023, dítětem narozeným dnes a dítětem narozeným před rokem? Co třeba moji rodiče, neměl by jim stát taky dorovnat rodičovskou?

  8. Tato rodina s takovým příjmem snad pobírá přídavky na děti a příspěvek na bydlení, ne? Nebo příspěvky nepobírají proto, že se o ně stydí žádat???

  9. Mám ten na čtyři roky, protože tady v okolí a se třema dětma žádnou rozumnou práci stejně v životě neseženu, každopádně, když se požádá o přídavky, tak máte k tomu rodičáku hned 3000 navíc, jen mám kliku, že tu na pracáku nebývají žádné fronty, to jinde aby si lidi každý tři měsíce poseděli v čekárně klidně i několik dní zasebou, než to tam vyříděj.Proto se na to raději vybodnou (taky bych se na to vybodla),než tam sedět ve vedru s kdejakým smrdutým člověkem…a tím myslím i bílé Čechy, většina lidí tu je tlustá, neupravená a smrdí a s tímhle materiálem si čekejte hodiny někde na chodbě ve 30 stupních celsia.
    Ale zas já nemám prakticky žádné výdaje za bydlení, páč my bydlíme u přítelových rodičů skoro zadarmo, takže nám z těch cca 40 tisíc zbývá cca 36 na co chceme, takže mě osobně těch pár stovek budoucího zvýšení žíly fakt netrhá…

  10. Politici se diví, že rodiny mají pouze jedno dítě, ale může si každý dovolit mít hned druhé a žít z té almužny?

  11. Tohle řešení není fér. Zdražuje se každé mamince a dostane jenom někdo, jako kdyby zdražení začalo od ledna. Humorné až nechutné co tahle vláda dělá. Hlavní problém není ale mateřská. Pár nadnárodních řetězců s potravinami nechává kartelovat a co stálo před rokem deset korun, například cibule, dnes stojí 40. Hnus, co více říct.

    • A jaké by to řešení tedy mělo být? Některou maminku snad zdražení minulo? Ani mojí neminulo…sice je mi skoro čtyřicet, ale co to mění? Kde byste tedy Vy nakreslil tu férovou hranici pro zvýšení této sociální dávky?

  12. Co jste si vybrali to máte,,,,všichni co jste je volili….příště snad budete chytřejší ..všechny nás potopí filala stanjura Jurečka a spol….

    • O žádném nevím. Již zdejší model 4 roky a 300 000 Kč nemá obdoby nikde na světě, ale pro zdejší fňukny je to pořád málo, přestože si myslím, že nikde jinde ve vesmíru vyšší sumy rodiče neberou.

  13. Ano je to tak. Stát selhal, konkrétně politici. Nikde jinde na světě není mateřská čtyři roky a 300 000 Kč. Už by se zdejší fňukny měly probrat. A ty politické zrůdy to ještě navýší na 350? Kde se na to bude brát? Zase na dluh? Pokud to některým rodičům připadá málo, ať omezí cigárka a vysedávání v cukrárnách. Místo toho měli stavět města mateřské školy a jesle a ne toto. Dříve měly matky mateřskou několik měsíců a potom do práce a dětí se rodilo více.

    • Zkuste si zadat do vyhledávače “Kindergeld”… Nemusíte umět německy, vyhledá Vám to i článek v ČJ. Sice to není rodičovský příspěvek, který Vy chybně nazýváte mateřská, ale jen si propočítejte, kolik tak stát rodičům na dítě jinde přispěje. A nejedná se o fenomén jinde v širém světě, ale hned u našich západních sousedů…

  14. To co současná vláda předvádí je prostě katastrofa!!! Na příspěvek by měly mít nárok všechny maminky do věku 3 let. Vždyť je vše hrozně drahé! Naše současná vláda by se měla stydět. Absolutně žádná pomoc mladým rodinám.

  15. Celej sociální systém stojí za ho*no, moc dobře víme kdo z něj nejvíc cucá, nemakačenka, celý generace jich nedělá, zatrhnout tyhle veškerý dávky a nastavit to celý podle toho kolik si na sebe člověk už byl schopnej vydělat, zasr*ný socky dostanou na haranty, na bydlení, na pračku na všechno!!!

  16. Naše vláda umí zdražit všem maminkám ale přidat umí jenom narozeným dětem až v příštím roce ostatní maminky naši vládu nezajímají ať se jdou pást co jsme si zvolili to máme

    • Pást se nemusí, ukažte mi nějaké další země, kde se toleruje 4 letá mateřská?
      Místo matkám, to mají dát do stavby jeslí a školek. Nevidím důvod být s dítětem 4 roky doma.

  17. Vždycky si budou mladí na něco stěžovat. Já vychovala 2 děti, dnes jsou již dospělé a mají každý taky 2 děti. Na 1. dítě žádná rodičovská nebyla, manžel nás musel živit. Po MD (26 týdnů) nic. Na 2. dítě jsem dostávala RD 600 Kč měsíčně do 2 let věku. Pak nic a šla jsem do práce. Dítě do jeslí. Pravda, pracovala jsem v administrativě na zkrácený úvazek. Po 1. dítěti jsem se za 1,5 roku vrátila do práce, dítě chodilo do jeslí. Dnes mají někteří jen nataženou ruku a vše by chtěli hned. Nemusí nakupovat předražené dětské výživy, polotovary a drahé oblečení. Já šila, vařila dětem. Když chtějí děti, nemohou čekat, že stát je bude financovat. Děti jsou radost a musí se pro ně něco obětovat. Najít si např. příležitostnou práci, rodiče, prarodiče určitě taky pomohou, třeba jen s hlídáním. Chce to jen chtít a snažit se.

    • Souhlas, my jsme si přesnídávky vyráběly samy, nekupovaly jsme předražené v obchodě. Tak samo oblečení, to sice každý nezvládá ušít, ale jsou dnes obchody s rozumnými cenami. Tak by maminky místo vysedávání s kamarádkami v kavárně mohly šetřit taky. Rodičovský příspěvek neznamená, že pokryje náklady celé rodiny.

  18. Vláda Fialy je vláda bezpáteřníku.Lzou, okrádají bezbranné a sami si neutahnou opasek,aby šetřili.
    Vláda Fialy si že státního rozpočtu udělali cestovku.Cestuji jako Bartoš za téměř 1 korun jeden let do asijských zemí.
    Vláda si naplánovali peníze a ty také striktně procestuje.Jedna se o stovky milionů korun.
    Naproti tomu důchodce okradou o valorizace důchodů.
    Vše na co sáhne vláda Fialy je cesta o 50 let zpátky.
    Nyní vláda Fialy chce poslední ránu pro státní rozpočet.Pujci si 140 miliard korun a zadluží ČR na 80 let.Hlavne, že se Fiala prsi,jak mají vše pod kontrolou.Opak je pravdou.Vse jde pod rukama Fialy doslova do hnoje.Kvete korupce, ohrožení bezpečnosti,příliv migrantů zabijáků, prostě Fiala podporuje zločinecké gengy Zelenskeho.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here