Ministr Lipavský nenechal na Rusku nit suchou

5569
Lipavsky
Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský / Foto: MZv ČR

Projev na téma česká zahraniční politika o délce deseti normostran přednesl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský [Piráti] na letošní každoroční poradě vedoucích českých zastupitelských úřadů v zahraničí.

„Česko je opět vidět. Jsme čitelní. Jsme aktivní v pomoci Ukrajině a máme jasnou hodnotovou zahraniční politiku. Podařilo se nám vrátit Česko na mapu světa. Česká diplomacie brání hodnoty naší země a spoluutváří její bezpečnost,“ začal ministr a dodal: „Česku a naší zahraniční politice mimořádně svědčí, že po 10 letech Černínský palác, Strakova akademie a Pražský hrad mluví stejně a táhnou za jeden provaz.“

A pokračoval Ukrajinou: „Již rok a půl čelí Ukrajina brutální ruské agresi. […] Loni touto dobou jsme ještě mohli doufat, že Rusko poté, co jeho vojska selhala v dosažení prakticky jakéhokoli z válečných cílů, začne hledat cesty zpět k jednacímu stolu. Dnes bohužel víme, že Putin a jeho režim tuto cestu nehledají. Ba naopak, vidíme, že jejich snahy cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny, spálili veškeré mosty a nejeví žádnou ochotu ze své destruktivní cesty sejít.“  

V proslovu zmínil prvního prezidenta České republiky Václava Havla, jehož citát – jednou z velkých evropských tradic je idea svobodného občana jako zdroje veškeré moci – si vláda Petra Fialy [ODS] vzala jako motto loňského předsednictví České republiky v Radě EU.

Havlovský princip vs. ruský putinismus

„Nyní se snaží tento princip zničit současný ruský putinismus. Směs imperialismu vycházející z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticismus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ řekl ministr.

Podle něj platí, že dokud se Rusko putinismu nezbaví, tak ať bude v Kremlu sedět kdokoliv, vždy bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Rusko. Ruský systém stojí na negaci svobody a hodnot, na nichž je postavena západní civilizace. A tu se snaží ruský systém rozložit, řekl ministr.

Rand Corp.: Dobrý konec války na Ukrajině je nepravděpodobný

„Tento systém má v Rusku dlouhou tradici a není důležité, jakou se zaštiťuje ideologií. Zda se zrovna jmenuje samoděržaví, komunismus, stalinismus nebo právě putinismus,“ dodal.

Navazujeme na tradice, řekl Lipavský

Podle Lipavského aktuální česká zahraniční politika znovu vychází z havlovské tradice aktivní, odpovědné a humanistické politiky. Což podle něj není fráze, protože vláda nepodřizuje národní zájmy „neurčitým konceptům či cizím zájmům“.

„Naše politika je založená na historické zkušenosti a opírá se o hodnotové principy. Jedním z těchto principů je neústupnost vůči zlu. Sami z vlastní hořké zkušenosti víme, kam vede appeasement,“ upřesnil Lipavský.

Dodal, že již třiatřicet let máme osud své země pevně ve svých rukou a nemusíme se ptát v Moskvě, co můžeme a co nemůžeme. Brutální útok proti Ukrajině je pak podle jeho slov „součástí mnohem většího boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům“.

„Je naším společným úkolem Rusku zabránit v tom, aby uspělo. Pomáháme a budeme pomáhat Ukrajině odrazit ruskou agresi tak dlouho, jak bude třeba. […] Stojíme plně za mírovým plánem prezidenta Zelenského,“ vyjasnil následně.

Mírový plán prezidenta Zelenského

Zmíněný mírový plán prezidenta Zelenského včera v Praze osobně prezentoval i ministr zahraničí Ukrajiny Dmytro Kuleba. A i on v Černínském paláci promluvil před českými velvyslankyněmi a velvyslanci v rámci každoroční porady.

„Věřte mi, že Ukrajina je první zemí, která usiluje o mír,“ uvedl mimo jiné Kuleba.

Ukrajina válku nejspíš nevyhraje, ale Rusko také ne

Základem úspěchu je podle něj 10bodový mírový plán prezidenta Zelenského. A ten Česko, jak doplnil Lipavský, plně podporuje.

„Naše podpora bude pokračovat, dokud Ukrajina nezvítězí. K mírovému řešení lze dospět pouze s účastí Ukrajiny a podle jejích pravidel. Není možné vyměnit mír za jakoukoliv část právoplatného území Ukrajiny. […] Jedinou naší obranou před ruským imperialismem je aktivní podpora Ukrajiny a podpora jejího přijetí do NATO a EU,“ řekl šéf české diplomacie.

I poděkoval ukrajinské armádě a ukrajinské společnosti za bezpečnostní štít, který svým statečným odporem proti ruským okupantům poskytují i Česku.

–DNA–

5 KOMENTÁŘE

  1. Nu což, hoch je to mladý, získává zkušenosti a ostruhy a ještě potřebuje čas, aby politicky uzrál jako víno. Za dvacet až třicet let už bude mít hoch přehled. Dejme mu čas. Žádný učený totiž z nebe nespadl. Já si však všímám řady nových věcí. Z počátku to byla jasná rétorika o tvrdém agresorovi, na jehož akci je bezpodmínečně nutné tvrdě a nekompromisně odpovědět, protože jde také o jeho choutky na nás. Tak to zaznívalo. No, nic proti tomu. Ale dnes je tomu docela jinak. Jak si sám Lipavský stěžuje, že agresor nejeví žádnou snahu zasednout za jednací stůl a jednat o míru. Když si k tomu ještě vezmete slova Sarkozyho o vzdání se Ukrajiny území v zájmu míru, stejně tak slova Stiana Jenssena v tomto duchu a nakonec i výtka USA Ukrajině ke způsobu vedení bojů, tak ta změna je zřetelná. USA Ukrajině tvrdě jim vytkly, že se vysilují na východě osvobozováním obsazených území a nesoustřeďují se na to, tlačit na Rusy na jihu. Osobně si to vysvětluji tak, že se již připravují na jednání o míru, protože do nekonečna se boje z objektivních příčin protahovat nedají a z toho tím pádem vyplývá změna rétoriky zmíněných pánů. A výchozím bodem při jednání bude také situace na bojišti. USA z globálního hlediska nezajímá ani tak velikost ztraceného, nebo zpět získaného území, ale hlavně jeho kvalita. A blízkost vojenského vlivu USA ke Krymu je v tomto ohledu klíčová a nesmírně žádoucí. Proto ta jejich výtka, kam mají Ukrajinci soustředit svůj vojenský tlak. Navíc jsem zaznamenal další jejich výtku, proč Ukrajinci útočí na Krym. Jde o cennou munici, použitelnou k zatlačení protivníka dál směrem na východ. A současně k posunu fronty na jihu směrem ke Krymu, ke kterému, a tím pádem i k Rusům a Černému moři ze severu, chtějí být z globálních zájmů co nejblíže. A nějaká sem tam zasažená základna na poloostrově strategický význam nemá. Takže jsem zvědav, jak hoch získávající zkušenosti v politice bude k národu promlouvat za rok, případně až horké boje na Ukrajině skončí a nastane studený mír. Jestli stejně, nebo uslyšíme nějaký, oproti dnešku, významový veletoč.

    • Za 20 až 30 roků by mohl být v politice již docela dobrý začátečník. Tolik času nazbyt nemáme vyhoďte ho dokud je ještě čas.

    • Těchto korzárů, stánkařů, tropkařů, černo..ků … snad bude konec po dalších volbách. To si musíme ještě 2. roky počkat. Čím dál více se rýsuje spolek ANO+ODS a to bez neschopného narcise Péti s jeho smečkou, ale i bez p. Babiše. Což se nabízí jako nej řešení. Katolický profesůrek už se třese na bidlo v EU a p. Babiš bude v důchodě spokojen …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here