Ukrajina se úspěšně brání Rusku na moři, píše Politico

5103
na_mori
Pomník potopeným lodím je jeden ze symbolů krymského Sevastopolu. Stojí na umělé skále v moři poblíž Přímořského bulváru a náměstí Nachimova. / Foto: Pixabay.com

Ukrajina se úspěšně brání Rusku na moři, píše bruselský list Politico. A připomíná srpen 1989, kdy se američtí námořníci procházeli přístavem Sevastopol a místní obyvatelstvo je nadšeně zdravilo.

„Teď se Černé moře znovu stalo zdrojem problémů. A jak Rusko, tak Ukrajina popírají, že mají vinu,“ ale i konstatuje v článku Moscow doesn’t care who it starves list Politico.

Naopak v roce 1989 podle něj americké válečné lodě, USS Gates a USS Kauffman, v Sevastopolu nadšeně vítaly tisícovky sovětských občanů. Lodě zasypávaly mincemi, pamětními odznaky, cigaretami, bonbony a květinami. A Američané jim to opláceli basketbalovými čepicemi a suvenýry.

„Byly to krásné dny, které, jak si někteří mysleli, udělaly tečku za historií. Ve střední Evropě se odehrávaly revoluční změny. Sovětský vůdce Michail Gorbačov vyhlásil glasnosť a perestrojku,” upozorňuje list.

Avšak teď, v roce 2023, se Rusko a Ukrajina navzájem obviňují z porušování bezpečnosti plavby. Černé moře již staří Řekové nazývali „nevlídným mořem.“ Nejenom kvůli potížím s navigací a častým bouřím, ale i proto, že na jeho pobřeží žily nepřátelské kmeny. A tak se na jeho hladině odehrávaly dlouhá staletí líté boje. A jak se přiostřuje konflikt na Ukrajině, jsou jeho vody opět nevlídné.

Válka na moři

Loni v únoru a dalších měsících poté se Ukrajinci obávali ruské ofenzivy a obsazení Oděsy a ostatních přístavů. Šlo o propojení území okupovaného Donbasu s moldavským Podněstřím. Rusové by tím zabránili Ukrajincům v přístupu k Černému moři.

Ukrajina mezitím potopila ruskou loď Saratov a dvě další. A v dubnu roku 2022 ponížila Rusko, když potopila její vlajkovou loď Moskva, pýchu rudomořské flotily a nejmocnější válečnou loď v regionu.

Výkupní ceny obilovin se blíží cenám z roku 1989

Zcela nečekaně se tak Ukrajině daří dotírat na ruské válečné loďstvo použitím levných vzdušných dronů a zdokonalených vodních dronů. Poškodila ruské válečné lodě kotvící v Sevastopolu, který je základnou ruské flotily. Zasáhla hlavně loď Admirál Makarov. Podobně úspěšný útok provedl Kyjev nedávno na přístav Novorosijsk.

„Takhle si věru Rusko námořní válečný konflikt nepředstavovalo. Na začátku války disponovalo mocnou flotilou více než 40 hladinových plavidel a pěti ponorkami,“ uvádí list Politico.

Ale i dodává: Ukrajina přišla o většinu své námořní síly, když Rusko anektovalo v roce 2014 Krym. Jednalo se o tucet strážních a pobřežních lodí a obojživelnou výsadkovou loď. Měla také fregatu, kterou loni v březnu sama potopila.

David proti Goliášovi

Kyjev omezil ruskou námořní ofenzívu. Ponížil tím ruské námořní velitele, donutil je ke stažení z pobřežních vod. Rusko údajně stáhlo své ponorky z okupovaného Krymu do svých jižních vod.

„Stažení ruských ponorek ze Sevastopolu do Novorosijsku bylo velkým úspěchem Ukrajiny, když se vezme v úvahu, jak slabé jsou její kapacity na boj proti nim,“ tvrdí Daniel Fiott, šéf obranného a strategického programu v bruselské School of Governace´s Center for Security, Diplomacy and Strategy.

Avšak Rusko zůstává stále ještě na koni. Stále může odpalovat rakety Kalibr Cruise. V jeho taktickém dosahu jsou i civilní nákladní lodě převážející ukrajinské obilí, kukuřici, ječmen a slunečnicová semena. Zvláště nyní, kdy ruský prezident Vladimir Putin opustil dohodu o plavbě těchto lodí.

Vývoz obilí z Ukrajiny se stává složitějším i dražším

Rusko tak stále hrozí potopením každé civilní lodě, která by směřovala do ukrajinských přístavů z obavy, že by na palubě mohl být vojenský materiál. Ukrajina se brání a dokazuje, že se umí pohybovat na hraně. Jde například o nedávné útoky dronů na ruský tanker v Kerčském průlivu.

–AM–

20 KOMENTÁŘE

  1. Ukrajinský … je oslavován jako byl kdysi i stalinismus rodiči i dědky těchto … Zelený klaun se zase vydá se svým cirkusem po EU a začne somrovat dolary pro svá konta v USA, Emirátech … [redakčně upraveno]

      • Soudruhu z UA máš špatné info. UA napadla nově vzniklé státy po regulérních referendech na těchto územích ! Jak se všude před 7-5 roky mohlo psát i u nás. To že si USA potřebuje leštit triko za pomocí zeleného klauna je další věc. Jenže tento komediant je bohatší než fialkovci dohromady, to jen za 2 roky co somruje po světě. Ukrajinci na něho háží boba.. 22 milionů jich uteklo před tímto uanac… i duševně nemocným …

        • Pane, máte vyjadřování tupa z Václavského náměstí. Zřejmě jím i budete.
          Víte, anonymita dělá z ubožáků blby….
          Přečtěte si po sobě text, nejen že je plný chyb, navíc je v něm spousta vzteku neúspěšného.
          A obsah, fakta? Nestojí za zmínku….. jste fakt mentální chudák.

          • Proukáčkoví ubožáčci, co tak nějaký argument, že tomu tak nebylo. Přece novinky seznam nelžou a nelhaly ani dřív, podle amorálních havlistů asi v té době lhaly, když ukroši byl ten nejhorší póvl, mafiáni … co ? Jó vy fialoví demokrati jste jedna tlupa zfanatizovaných milionem chlípníků z náměstí a kdo nevyje podle vás je váš třídní nepřítel. Bolševici nic se ve vás nezměnilo, jen jste přes noc při puči89 přehodili rudá trika i stranické knížky. Špatnou morálku máte od školky.

          • Pane určitě jste fialkovec. .. text je plný chyb.. napište kterých. Jenže je to redakčně upraveno a tím se vyskytnou i nepřesnosti. Poněvadž jsem PRÝ nebyl slušný dle zadání dnešní totalitních poměrů vyhlášených rakušanovým komandem i na webech. Dokonce i tady vidíte sám na sobě, vaše sprosté, jízlivě urážlivé … slova nikdo redakčně neupravil. Proč asi ?

    • Dnes vidíme na Ukrajině to, že Rusové okupují cizí území, bombardují nemocnice, civilní objekty a do hromadných hrobů dovedou naházet celé rodiny. Rusové se chovají hůře a odporněji, než nacistický Wehrmacht. Chovají se jako nejhorší nacistické jednotky SS, třeba v Lidicích. A je jen dobře, že se národy žijící kolem Ruska tomuto svinstvu brání. A já rád podpořím každého, kdo se brání tomu, aby Rus házel bomby na nemocnice, porodnice a vlaková nádraží plná civilistů. Civilizovaný svět se musí umět bránit nasilí a vraždění. Civilizovaný svět se postavil Hitlerovi, Stalinovi a dnes se postavil také Putinovi. Kdo by se chtěl s těmito zrůdami paktovat, snad jen nějaký ten psychopat, že.

      • Miladko jste psychicky nemocný nebo jen fialkovci zfanatizovaný antirus ? Obojí. První začal vraž… ukrajinský nac..Azov, upálil 52 rusky mluvících občanů Ukrajiny … Co alej … kde je pohřbeno spousta dětí rusky mluvících … zabitých ukrajinskými zfanatizovanými hordami

  2. Ukrajina všude vítězí. Vidíme to jasně v naší české televizi. Nyní musíme za to vítězství zaplatit, platí pořekadlo, jak sa platí tak sa mlátí.

    • USA dochází Ukrajinské zlato, které si tam naivně poslali, tak se podpora blíží nule a po odstranění z pvc Joe už zelený somrák nedostane nic. Stejně tak tomu s ČSR zlatem poslaným do VB, nevrátili ani ňo. I trenky s ponožkami zahynulých českých pilotů na obranu VB … si pak lidská h… vyúčtovali z těchto tun zlata. Jó to byly časy, co ? Které se dnes musí povinně oslavovat.

    • Dnes vidíme na Ukrajině to, že Rusové okupují cizí území, bombardují nemocnice, civilní objekty a do hromadných hrobů dovedou naházet celé rodiny. Rusové se chovají hůře a odporněji, než nacistický Wehrmacht. Chovají se jako nejhorší nacistické jednotky SS, třeba v Lidicích. A je jen dobře, že se národy žijící kolem Ruska tomuto svinstvu brání. A já rád podpořím každého, kdo se brání tomu, aby Rus házel bomby na nemocnice, porodnice a vlaková nádraží plná civilistů.

  3. Proukrajinští chciválkové máte na netu další článek o korupci na UA i o uasomrákovi. Nikdo nechce umírat pro ekonomický prospěch USA i zeleného klauna. Tkz. “Modrá knížka” je na UA v kurzu už několik let, stojí od 3 000 do 5 000 dolarů atd. … zatím ! Bude s fanatismem i duševně nemocné loutky USA časem dražší. To má komediant se svým cirkusem oligarchů vyděláno za každou hodinu v kuse po celý rok. To i vinou kolaborující 5kolky v čele s čarodějnicí černouškovou.

    • No tak nám povězte, milý soudruhu, jak je to se synem ruského mlnuvčího soudruha Peskova, co se vyhýbá činné vojenské službě? To zřejmě nepřiznáte, že. Je mi fakt líto každého, kdo fandí ruskému bolševickému i postbolševickému imperialismu. Dnes vidíme na Ukrajině to, že Rusové okupují cizí území, bombardují nemocnice, civilní objekty a do hromadných hrobů dovedou naházet celé rodiny. Rusové se chovají hůře a odporněji, než nacistický Wehrmacht. Chovají se jako nejhorší nacistické jednotky SS, třeba v Lidicích. A je jen dobře, že se národy žijící kolem Ruska tomuto svinstvu brání. A já rád podpořím každého, kdo se brání tomu, aby Rus házel bomby na nemocnice, porodnice a vlaková nádraží plná civilistů.

      • Bolševiku Miladko máte v tom hokej. Rusko bylo požádáno novými republikami o pomoc proti ukrajinským nájezdníkům. Krym po pravoplatném referendu je taky Ruský jako ty dva nové státy. Na referenda dohlíželi politici z EU a neshledali nic proti zákonům. Vraždit začaly ukrajinské hordy s banderovci, zfanatizované Bidenem ml. i jeho poskoky, který za toto … bude souzen jako válečný zločinec, pokud dříve neumře. Pokud budou u nás … s vaší fanatickou záští, obdivující lži 5kolky, Pávka … válka jen v ekonomický prospěch USA na UA, dnes už na území nových států … neskončí.

      • Chovají se jako nacistické jednotky SS … stejně tak se chovají i ukrajinské jednotky s Azovem na území nových republik, od násilného převratu Majdan 2014 na příkaz USA s Bidenem ml. v čele, tak o co vám milý bolševiku vlastně jde ? Ráno jsem vám 2x slušně odpověděl, ale asi to nebylo politicky vhodné dle redaktora, uvidíme co bude …

  4. Nesmrně prolhaný ruský soudruh Jindřich je evidentně jen jeden ze soudruhů, kterří by nás zase rádi prodali rusky mluvícím okupantům. Jako Gottwald, Bilak, Foldyna nebo Okamura. Všechna tahle individua byla a je parta fašizujících primitivů, hodně podobných Henleinovcům. Ti všichni prodali naši republiku cizí okupační mocnosti. Také pronásledovali slušné lidi, ti německy hovořící henleinovci pronásledovali třeba Karla Čapka, dnes takoví česky a rusky mluvící henleinovci nadávají kde komu. Všichni tihle odporní kolaboranti jásali, když Hitler obsadil Prahu nebo když Prahu obsadil rusky mluvící okupant. Jindřichu, kolik lidí jsi zabil na bolševických drátech, které se tak náramně podobaly těm z Osvětimi? No, vlastně byly dokonalejší, než ty z Osvětimi. Oni ti fašisté němečtí stihli zdrátovat jen koncentráky, kdežto ti bolševičtí zadrátovali půl Evropy. A přeci jen tu drobný rozdíl je. Němečtí fašisté ve stáří občas přeci jen přiznali, že vraždit lidi je hnus. Ti bolševičtí, a je jedno, jestli mluví rusky nebo česky, si dodnes myslí, že jejich vražděni bylo legitimní. Takoví byli jsou a budou zřejmě psychopati na věčně časy a nikdy jinak, že.

    • Anarchisto Miladko tak jsi se pěkně vyklepl a co nyní ? Nemáš ani trochu objektivity k jiným názorům než je ten povinný, jak jsi byl bolševikem naučen. Napiš “demokrate” co ti ještě na havloVUMLu nalili do kedlubny …Němečtí nacisté z WWII založili předchůdkyni EU i agresora NATO … tchán podkoního orlík byl vysoký důstojník SS, opilcova židovská rodinka za WWII kolaborovala s nacisty, pak s komunisty … z YT, starý Ruml řval za pultíkem “pověste ty kapitalistické sv…” z mladého se po puči89 stal nový Berija … toto vás na vumlu neučili ?

    • Psychopate Miladko (asi podle fanatické Horákové, co ? poněvadž máte jako amorální havlista jít z kůží na trh)máte tam velký nedostatek, zapomněl jste na vraž.. žoldáků= neg.afroameričanů po celém světě od WWII. Agresoři z USA v My Lay všem banderovcům z UA ukázali jak se to má dělat. — Jinak, už ani nevím co jsem vám fialkovče psal, poněvadž si někdo dává načas.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here