Vraždění v Izraeli pomáhal Írán, napsal WSJ

1163
v_Izraeli
„Schovala jsem se do stromu, takového keře, a oni začali střílet na lidi. Viděla jsem masy zraněných lidí kolem. Já byla v keři a snažila se pochopit, co se děje," popsala vraždění hnutí Hamás na hudebním festivalu Supernova jeho účastnice Ortel. / Foto: Peleg Oren

Na přípravách útoku palestinského hnutí Hamás v Izraeli se od srpna podílely íránské revoluční gardy. Uvedl to The Wall Street Journal [WSJ]. O zahájení útoku se podle něj definitivně rozhodlo před týdnem na schůzce v libanonském Bejrútu.

WSJ se odvolal na informace vysoce postavených činitelů Hamásu a libanonského šíitského hnutí Hizballáh, kterému se také dostává íránské podpory. Detaily akce, která si dosud vyžádala stovky obětí na izraelské straně, se podle WSJ ladily na několika schůzkách právě v libanonské metropoli. Jich se účastnili zástupci íránských revolučních gard, Hamásu, Hizballáhu i dalších militantních skupin.

List WSJ připomíná, že Washington zatím hovoří o tom, že neviděl žádné přímé důkazy o zapojení Íránu do útoku, který je pro Izrael nejhorším za desítky let. Jeden evropský činitel listu ale řekl, že se o zapojení Teheránu do útoku ví.

Írán účast na přípravě útoku na Izrael popírá. Íránské zastoupení při OSN uvedlo: „Rozhodně Palestinu neochvějně podporujeme, nicméně na palestinské reakci se nepodílíme, protože ji přijímá výhradně sama Palestina.”

Podle agentury Reuters palestinský útok také označilo za zcela legitimní obranu proti sedmi dekádám okupace. Pokud by se přímé zapojení Íránu do násilné brutální akce přesto potvrdilo, zvýšilo by to podle WSJ riziko širšího konfliktu na Blízkém východě. Vysoce postavení izraelští bezpečnostní představitelé již dali najevo, že pokud shledají Teherán odpovědným za smrt Izraelců, zasáhne Izrael proti íránskému vedení.

Palestinci v Izraeli vraždili i na hudebním festivalu

Místem snad nejhoršího masakru víkendového útoku radikálů z Hamásu na Izrael se stal hudební festival Supernova v Negevské poušti u kibucu Reim. Ten leží jen pár kilometrů od Pásma Gazy. Jenom v tomto místě Palestinci brutálně povraždili 250 lidí.

„Vypnuli elektřinu a zničehonic se v areálu objevili ozbrojenci a začali střílet všemi směry,” řekla izraelské televizi Channel 12 účastnice festivalu s příznačným jménem Ortel.

O tom, že se něco děje, věděla prý v momentě, kdy se v sobotu brzy ráno rozezněly sirény varující před raketami z Pásma Gazy. Krátce poté se začala ozývat střelba.

„Padesát teroristů oblečených ve vojenských uniformách přijelo v dodávkách,” popisuje Ortel.

Lidé se podle ní z místa snažili uprchnout a odjet auty, ale tam už čekaly džípy plné ozbrojenců.

„Stříleli a my jsme se dostali do bodu, kdy všichni zastavili svá vozidla a začali utíkat. Schovala jsem se do stromu, takového keře, a oni začali střílet na lidi. Viděla jsem masy zraněných lidí kolem. Já byla v keři a snažila se pochopit, co se děje,” uvedla.

„Přepnula jsem svůj telefon do tichého režimu, a pak jsem se plazila pomerančovníkovým hájem. Střely létaly nade mnou,” popsala jeden z útoků.

Ujet autem se pokoušela také Ester Borochová, ale někdo do ní narazil. A tak musela dál pěšky. Za chvíli jel okolo mladý muž, který jí řekl, ať si nastoupí. Krátce poté, co nastoupila, ho někdo zastřelil. Ester pak hodiny předstírala, že je mrtvá, než ji zachránila izraelská armáda.

„Byl to masakr,” uvedl záchranář Janiv, který na místě zasahoval s tím, že je přesvědčený o tom, že o akci, na níž bylo asi 3 000 lidí, měli Palestinci dopředu dobré informace.

Nikdy jsem neviděl nic takového. Bylo to plánované přepadení. Když lidé prchali únikovými východy, čekaly na ně skupinky teroristů a prostě je zabíjely.”

“Nastal čas, kdy se celá rodina opět sejde,” lákali na festival jeho organizátoři před zahájením. A jaká to bude zábava!” psali, aniž by tušili, že se promění v horor.

Server deníku The New York Times [NYT] zase napsal, že podle předběžných odhadů izraelského vysoce postaveného vojenského činitele drží Palestinci nejméně 150 rukojmích.

Izraelská odveta je neméně tvrdá

Vysoký počet obětí hlásí i palestinská strana. Odveta izraelské armády je tvrdá. Ta i v noci na dnešek pokračovala v útocích na cíle radikálního hnutí Hamás v Pásmu Gazy, odkud o víkendu palestinští ozbrojenci napadli Izrael. Informuje o tom server listu The Times of Israel.

„Nálety od soboty zasáhly v Pásmu Gazy přes 800 cílů,” uvedl mluvčí izraelských ozbrojených sil Daniel Hagari.

Izraelská armáda uvedla, že se terčem jejích útoků v posledních hodinách stalo několik velitelských stanovišť Hamásu, budovy jeho představitelů i mešita, v níž se nacházelo operační zařízení tohoto hnutí.

OSN uvedla, že v Gaze, kde žije celkem 2,3 milionu lidí, zatím své domovy opustilo přes 123 000 z nich. Světová organizace také upozornila na to, že jediné elektrárně v pásmu, které je rozlohou výrazně menší než Praha, mohou během několika dní dojít zásoby paliva. Většinu elektřiny dosud Pásmo Gazy získávalo z Izraele, ten dodávky ale přerušil.

Na jihu Izraele se už podle agentury DPA shromáždilo na 100 000 rezervistů. Spojené státy podle serveru BBC News očekávají, že v Izraeli do 48 hodin začne pozemní operace v Pásmu Gazy. Blíže k Izraeli směřuje jedna z amerických letadlových lodí.

–ČTK/DNA–

4 KOMENTÁŘE

  1. Vím sice, že Židé neradi vzpomínají na své války s Římany, avšak mohli by si vzít ponaučení z války Římanů proti středomořským pirátům, z nichž naprostá většina byli Arabové. V r.67 př.n.l. tak římský vojevůdce Gnaeus Pompeius Magnus postavil loďstvo o síle 200 000 mužů a během krátké doby všechny středomořské piráty vyhladil a zničil jejich základny. Na dlouho dobu tak učinil Středozemní moře bezpečným. Jinak to nešlo ani nejde, protože přemluvit
    námořní i pozemské lupiče a násilníky ke slušnému chování nelze. Prosím všechny čtenáře, sežeňte si a dobře si pročtěte Senekovu knihu “O dobrodiních” – pochopíte mnohé.

  2. Pořád se jedná o pásmo Gazy, tam se řežou navzájem už desítky let. Judaismus není zrovna mírové náboženství … Jednoho ze svého středu si ukřižovali, poněvadž vybočoval z řady určené Pepkem Kaifášem i jemu podobných … Vše dodatečně svedli na Piláta atd … Pásmo Gazy podle mezin. smluv patří Palestině, píše tetka wiki … Izrael toto území si chce ukrást kolik už to let … ? Tak nechat být a nemíchat se mezi ně, stejně tak si ne… bratrovraždění na bývalém území UA, pro ekonomické i vojenské zájmy na Krymu … USA …

  3. Z USA připlula válečná loď k Pásmu Gazy pod záminkou vyzbrojování … ale koho ? Obě dvě země jsou teroristickými státy … poněvadž Judaismus je zároveň i NSDAP+demokracie+islám+katolicismus+ … Jak se desítky let ukazuje.

  4. Současná eskalace násilí v Izraeli a následná odveta v Gaze je krvavou daňi za nenávist a nepratelstvi. Biblické oko za oko, zub za zub, dostává v XXI století novou dimenzi. Americká administrativa vcele s prezidentem Bidenem neuspěla, jen podpořila Netanjahua. Opakem je setkání prezidentu Si a Putina na druhém konci světa za pritomnosti pobocniku s atomovymi kufriky. Jsou to válečné konflikty, které jsou
    obtížne vysvetlitelne a světová veřejnost je tak drasana záběry zverstev, které se odehrávají v přímém přenosu. Papež František s výzvámi k mirovemu jednani je jak sám vojak v poli. Situace ve světě ma nedobry trend.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here