Státní dluh dosáhl 43,1 % HDP. Nově ho ČR financuje i v dolarech

757
statni_dluh
Foto: Pixabay.com

Český státní dluh ke konci třetího čtvrtletí dosáhl 3,115 bilionu korun. Oproti druhému letošnímu čtvrtletí stoupl o 71 miliard korun. Od začátku letoška se státní dluh zvýšil o 220,2 miliardy korun. Uvedlo to Ministerstvo financí [MF ČR].

Míra zadlužení českého státu ke konci září dosáhla 43,1 procenta hrubého domácího produktu [HDP]. V relativním vyjádření činil státní dluh vůči HDP 43,1 procenta oproti 42,7 procenta na konci roku 2022. Stoupl tak o 0,4 procenta.

„Tato skutečnost je dána zejména prodejem státních dluhopisů za účelem průběžného krytí schodku státního rozpočtu, který ke konci září dosáhl výše 180,7 miliardy korun, a předfinancování zbývajících letošních splátek státního dluhu, zejména splátky Státního dluhopisu České republiky,“ informuje MF ČR.

Financování státního dluhu pokrývají střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy vydané na domácím trhu. Za první tři čtvrtletí roku vydalo ministerstvo financí obligace v celkové jmenovité hodnotě 407,6 miliardy korun. Průměrný výnos prodaných státních dluhopisů činil 4,5 procenta. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] již dříve upozornil na rostoucí náklady na financování státního dluhu.

„Jen letos zaplatíme za obsluhu státního dluhu 70, příští rok 90 a v roce 2025 přes sto miliard korun,“ řekl.

Dolarový souhrnný účet MF ČR

MF ČR ve zprávě ke státnímu dluhu uvedlo, že v letošním třetím čtvrtletí zřídilo spolu s Českou národní bankou [ČNB] souhrnný účet státní pokladny v amerických dolarech.

„Došlo tak k dalšímu významnému rozšíření dosavadní historie úspěšného provozu souhrnných účtů státní pokladny, které vede ČNB pro MF ČR v koruně české již od roku 2001 a v jednotné evropské měně od roku 2013,“ uvedlo MF ČR.

Deset miliard dluhu Česko ročně vyjde na 500 až 600 milionů

Prostřednictvím tohoto souhrnného účtu MF ČR zahájilo operace na peněžním trhu v podobě reverzních repo operací. Zároveň v pilotním režimu řízení likvidity státní pokladny v amerických dolarech provedlo krátkodobé investování v celkové hodnotě 185 milionů USD [4,3 mld. Kč] s předmětem finančního zajištění v podobě poukázek ČNB. V rámci těchto operací byla dosažena průměrná úroková sazba 5,3 procenta.

Základním principem uskutečňovaných investičních operací je minimalizace nákladů souvisejících s držbou volné likvidity MF ČR. Cílem operací je zabezpečení plynulého financování chodu státu včetně bezproblémového a hladkého fungování dluhové služby při dosažení optimální kombinace výnosů, likvidnosti a rizikovosti investičních operací.

Státní dluh a rating Standard & Poor’s

Další zpráva v souvislosti se zadlužením ČR je, že mezinárodní agentura Standard & Poor’s [S&P] 16.10. ohodnotila úroveň veřejného zadlužení České republiky jako přiměřenou. Zároveň ČR potvrdila ratingové ohodnocení AA-/A-1+ pro závazky v zahraniční měně a známku AA/A-1+ pro závazky v korunách, přičemž výhled pro oba ratingy zůstává stabilní.

„Hodnocení S&P již odráží schválení vládního ozdravného balíčku. Můžeme tak očekávat, že pokračující úsilí vlády konsolidovat veřejné finance bude znamenat udržení vysokého ratingu ČR v očích investorů i v nadcházejícím období,“ uvedl k hodnocení ministr financí Zbyněk Stanjura.

Vývoj státního dluhu v mld. Kč
Rok Státní dluh
2017 1624,7
2018 1622,0
2019 1640,2
2020 2049,7
2021 2465,7
2022 2894,8
3. čtvrtletí 2023 3115,0

[Zdroj: MF ČR]

Sama agentura ve své zprávě konstatuje, že vládní rozpočtová konsolidační opatření nemusí dostatečně zlepšit strukturální rozpočtové deficity. To kvůli zvýšeným výdajům na obranu a sociálním výdajům. I tak ale očekává, že čistý veřejný dluh České republiky zůstane skromný a do roku 2026 se stabilizuje pod 35 procent HDP. Pozitivně pak hodnotí to, že energetická bezpečnost země se zlepšila díky diverzifikačnímu úsilí, které snížilo závislost na ruském zemním plynu na méně než 4 procenta celkových potřeb plynu z 95 procent v únoru 2022.

–DNA–

1 komentář

  1. Zase budou fialoví eusoudruzi výt-lhát, za vše může Babiš … Fakta jsou někde jinde, rozkradením ČSSR-Česka po převratu89 se podivně ztratilo 9 bilionů kč při různých zločinných privatizacích, restitucích, rozprodeje majetku firem … tj. střízlivý odhad ekonomů. I tak st. dluh za vlády ODS, KDU, ČSSD… s podobnou tlupou rostl … Za 8. let vlády ANO nebyl dluh navýšen takovým tempem jako za 2. roky hrůzovlády 5hadů v čele s teologem vatikánské sekty … strašné !! To tehdejší opozice=dnes 5hadi, furt řvali po Babišovi o uměle vyvolaném covidu19 vyvinutém v USA vojáky … — Všem rozdávej i komediantům, kteří podporují narcise pétu, řvou s mil. chlípníků a pomlouvají ANO … těm dej 100 000 měsíčně apod. zvrhlosti tito .. prosadili … farizeji dnes ? Opět za vše může Babiš s Okamurou, Zemanem … sprostí Jidáši. Od puče89 jen vláda Babiše byla v plusu (1.rok za dobu od vlády “demokratů”) a začala řešit rozkradený erár tlupou pohrobků zločinné OF v předešlých vládách. Zfanatizovaní fialoví soudruzi tj. jen statistika … což vám nevyhovuje do cinknutých karet …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here