Strach z covidu opadl, poptávka po testech i očkování je nízká

286
Testovací místo na covid v Praze v půlce roku 2021. / Foto: Redakce FinTag

S nástupem podzimu přibývá pacientů s respirační nákazou a rostou i počty lidí s covidem. Jak ale vyplývá z dostupných dat, covid už zdaleka neděsí veřejnost tak, jak ji děsil dříve. A poptávka po covidovém sortimentu se nijak nevymyká.

Přesto podle dat srovnávače cen Heureka na internetu v poslední době roste objem prodaných respirátorů a covidových testů.

„Ano, v posledních týdnech zaznamenáváme růst prodeje covidového sortimentu,“ uvedl pro server FinTag Martin Žabka, ředitel komunikace Heureka Group, která mimo srovnání cen na internetu sestavuje i žebříčky prodejů v tuzemských e-shopech.

Jeho slova potvrzují statistiky ministerstva zdravotnictví, podle kterých pozitivních testů na covid postupně přibývá od začátku srpna. Minulý týden měly podle informací Státního zdravotního ústavu [SZÚ] pozitivní test na covid více než tři tisíce lidí ze zhruba 16 tisíc otestovaných lidí. S infekcí covidu v nemocnicích leží necelé tři stovky pacientů. Přes deset z nich pobývá na jednotkách intenzivní péče.

Podle zástupců SZÚ ale jde o přirozený jev, protože jsme na začátku sezony respiračních onemocnění, kam se řadí chřipka, covid a další akutní onemocnění dýchacích cest. Situace  podle zdravotníků není dramatická.

„Míra konzultací pacientů přicházejících k praktickému lékaři s respiračním onemocněním zůstává na podobné úrovni jako ve stejném období loňského roku,“ uvádí SZÚ ve zprávě o vývoji nemocnosti k letošnímu 12. říjnu.

Co se týče přímo covidu, pak situaci v celé Evropě charakterizuje takto: „Míra respiračních onemocnění v komunitě zůstala zvýšená, částečně způsobená přenosem SARS-CoV-2. I nadále byl hlášen nárůst počtu případů, zejména u starších věkových skupin. To se v některých zemích EU/EHP promítlo do relativně malého nárůstu počtu hospitalizací nebo úmrtí na JIP a úmrtí.“

Roušky, respirátory a testy nikomu nechybí

Vyšší zájem o respirátory a covidové testy potvrzují i lékárny. Jak pro server FinTag uvedl Michal Petrov, mluvčí lékáren Dr. Max, prodeje ale rostou jen mírně. A už vůbec je nelze srovnávat s tím, jak Češi nakupovali covidový sortiment v minulých letech.

„Bavíme-li se o ochranných prostředcích, tak od léta mírně roste zájem o respirátory. Měsíčně se prodají tisíce kusů. Loni touto dobou to byly desetitisíce a předloni statisíce,“ řekl s tím, že například v případě roušek Dr. Max eviduje běžný zájem bez výkyvů.

Dr. Max otevřel v Ostravě plně omnichannelovou lékárnu

Ruku v ruce s rostoucím zájmem o respirátory podle Michala Petrova od léta roste zájem i o covidové testy. I v jejich případě ale jde podle něj jen o mírný růst. A i v tomto případě letošní prodeje zdaleka nedosahují takových hodnot jako v minulých letech. Letošní situace se pak liší od předchozích období i v ceně covidového sortimentu, zejména pak respirátorů.

„Pokud jde o cenu, tak ta je výrazně níž, než byla v době pandemie. Pokles cen umožňuje dostatečná nabídka převyšující poptávku,“ vysvětluje Michal Petrov.

Podle něj s tím souvisí odpověď na v minulosti často pokládanou otázku, zda mají lékárny dostatek respiračních masech a testů.

„Není potřeba si dělat příliš velkou zásobu, protože není problém s dodavateli tohoto sortimentu,“ říká s tím, že to platí jak pro lékárny, tak pro domácnosti.

Očkování proti covidu příliš netáhne

Podle ředitelky SZÚ Barbory Mackové je aktuální epidemiologická situace ve výskytu respiračních onemocnění obvyklá. Stejně jako většina evropských zemí i Česko podle ní eviduje jen mírný nárůst počtu případů. Očkování proti covidu a chřipce doporučuje.

Proto je právě teď, na začátku respirační sezóny, pro očkování ta nejvhodnější doba,“ říká.

Vakcínu proti covidu i chřipce podávají lidem většinou praktičtí lékaři. K dispozici jsou i vyhrazená očkovací místa. Spolu s vakcinologickou společností zájemcům radí spojit obě očkování, to klidně do jednoho dne.

V Americe se za covidu ukradlo víc peněz než v Česku

Avšak i zde počet naočkovaných lidí proti covidu ukazuje jen na mírný zájem. Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že upravenou vakcínou proti covidu, která je v Česku dostupná od září, se prozatím očkovalo zhruba jen 100 000 lidí. To je jen zlomek lidí oproti minulým rokům. To přesto, že o potřebě očkování veřejnost dlouhodobě přesvědčuje ministr zdravotnictví Vlastimil Válek [TOP 09].

„Prosím, očkujte se a dbejte na ostatní nástroje prevence, jako jsou rozestupy nebo ochrana dýchacích cest ve zdravotnických zařízeních, v domovech pro seniory nebo MHD,“ uvedl například tento týden, kdy se sám nechal proti covidu a chřipce naočkovat.

Veřejnost ubezpečil, že očkování je jedním z největších úspěchů moderní medicíny. I o tom, že se do České republiky nyní dovážejí nejnovější vakcíny. To nejen proti covidu, ale i chřipce a dalším respiračním onemocněním.

Daniel Tácha

1 komentář

  1. Covid-19 vyvíjen ve voj. laboratořích v USA, hlavně na Ukrajině … jen další zástěrka jak si podmanit poslušné ovečky, tam kde potřebujeme … Chudá Afrika dodnes neví o ničem, tam by strašičí= “vakcínači” neměli kde vydělat miliardy dolarů za 2. roky … Vakcíny měli nachystané 3. měsíce před vypuknutím covidové mánie … Vyvinutí- odzkoušení očkovací vakcíny trvá déle než 10. let …. To jen hlúpá Evropa opět naletěla těmto … z USA, ani v USA se tolik nestrašilo, neočkovalo … jako příkazem z despotických vlád EU … I čeští “politici=doktoři” si řádně na tomto podvodu namastili kapsy … dnes jsou taky v 5kolce ..

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here