Australský premiér jede do Číny. Usiluje o další snížení cel

426
Australsky
Australský premiér Anthony Albanese [vlevo] se dnes [25.10.] setkal s americkým prezidentem Joe Bidenem, příští měsíc navštíví čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. / Foto: Australian Government

Australský premiér Anthony Albanese oznámil, že příští měsíc navštíví Čínu a setká se s prezidentem Si Ťin-pchingem. Bude to první návštěva australského činitele v Číně od roku 2016. Cíl je další zrušení cel na australský vývoz do Číny.

Plánovaná návštěva naznačuje, že by mohlo dojít k dalšímu zmírnění napjatých vztahů mezi oběma zeměmi. Ve vzájemných rozhovorech by se rovněž mělo jednat o zrušení vysokého dovozního cla na australská vína, které Čína zavedla před třemi roky. Tématu se věnují The New York Times v článku Australia says China is poised to lift punishing Wine tariffs. Ten v něm i uvádí, že rozhodnutí australského premiéra navštívit Čínu předcházelo propuštění australského novináře.

Čína znamená pro Austrálii největší zámořský trh. Australský vývoz do Číny se na jejím celkovém vývozu podílí jednou třetinou. Vzájemné vztahy však ochladly v dubnu 2020 poté, kdy tehdejší australský premiér Scott Morison vyzval k nezávislému prošetření původu covidové pandemie. Odpovědí Číny, která tento krok nazvala „politickou hrou“ s cílem označit Čínu za původce pandemie, bylo zavedení prohibitivních cel na dovoz australského ječmene, hovězího masa, bavlny, uhlí a vína.

V roce 2019 Austrálie vyvezla do Číny víno v hodnotě 800 milionů dolarů [cca 18,5 mld. Kč]. Za prvních pět let platnosti nového dovozního cla ale klesl objem vývozu vína o 97 procent. Domácí skladovací kapacity vína přetékaly a farmáři čelili možnosti buď hrozny prodávat s vysokou ztrátou, nebo přestat vinnou révu pěstovat.

Australský premiér chce vzájemný obchod bez cel

Ministerský předseda Albanese, který už po svém zvolení avizoval snahu zlepšit vztahy s Čínou, oznámil, že Čína souhlasí s revizí cel na lahvovaná vína, která nyní dosahují 116,2 procenta až 218,4 procenta. Australská vláda pak stáhne stížnost na Čínu, kterou kvůli clům přednesla u Světové obchodní organizace.

Albanese oznámil, že cla na víno budou s velkou pravděpodobností zrušena. Podobně jako už došlo na zrušení cel na dovoz ječmene. Ten Čína zrušila letos v srpnu. Totéž se týká cel na dovoz uhlí a dřeva.

„Věříme, že opět uspějeme. Australské víno je dobré zboží. Pojedu do Číny a clo se zruší,“ uvedl rozhodně Albanese.

Čínský HDP překvapil vyšším růstem. Nejspíš i splní 5% vládní cíl

Během své návštěvy, která začne 4. listopadu, kromě jednání s čínským prezidentem navštíví společně s čínským premiérem Li Čchiangem veletrh China International Import Expo v Šanghaji. Premiérova kancelář uvedla, že je mimo jiné na programu jednání o spolupráci v obchodu a oblasti klimatických změn.

Dalším nedávným diplomatickým průlomem bylo propuštění Čen Leiové, australské novinářky. Ta pracovala pro čínskou televizi a byla zatčena před třemi roky. Leieová se do Austrálie vrátila loni v říjnu. Její věznění vyvolalo otázky na tím, zda Čína nepraktikuje politiku „rukojmích.“

–AM–

1 komentář

  1. Austrálie má v historii moc společného s USA, ale nestali se z nich takoví uzurpátoři moci jak pol. tak voj amíci…. Co mě udivuje, že Číně prodali velké pozemky s nerostným bohatstvím, těchto komodit potřebných pro rozvoj ekonomiky Číny jsou v Austrálii miliony tun, střízlivý odhad … Jinak by Číňané nestavěli své železnice do vnitrozemí, musí se to vyplatit, že … Dokonce povolili čínským rybářským lodím lovit v jejich vodách … Vlastníci jsou jen Čínské firmy, žádné st. holporty fifty-fifty, proto se domorodci i “obyčejní” Australané bouří, stávkují proti této politice vlád, která může Austrálii ekonomicky časem zahubit a budou Čínskou državou … S imigranty si pořádek dovedli udělat, ale v tomto ne, že by opět korupce těch VIP z vlád ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here