Analytici rozeberou Polsko, aktuální jedničku regionu CEE

670
Polsko
Ilustrační foto: XTB

Polsko bylo v českých očích dlouhou dobu spojeno především s nekvalitním zbožím a křížem u každé cesty. Časy se ale mění a z otloukánka regionu CEE se stal vážený ekonomický hráč střední a východní Evropy.

Jak se ale bude našemu sousedovi dařit dál? Na to odpoví již tento čtvrtek [26.10.] od 18:00 hodin v živě vysílané diskuzi vybraní analytici na YouTube kanálu společnosti XTB.

Hosty diskuze jsou analytici finančních trhů Jaroslav Brychta a Tomáš Cverna a stockpicker a golfista Petr Horáček.

O co jde? Bez větší nadsázky se dá říct, že Polsko bylo po pádu železné opony ekonomicky na kolenou. Hrubý domácí produkt [HDP] v přepočtu na osobu byl v roce 1990 o více než polovinu nižší než HDP tehdejšího Československa. To přesto, že šlo o zemi, která je čtyři a půl krát větší než dnešní Česká republika.

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

Polsku chyběla potřebná infrastruktura a mnoho dalších věcí. Navíc po otevření hranice mnoho Poláků odešlo do západních zemí. Což přispělo k nedostatku pracovní síly na polském trhu. I přes těžké začátky se však svobodnému Polsku začalo pomalu hospodářsky dařit. Polský ekonomický růst rychle odstartoval především po vstupu země do Evropské unie v roce 2004.

Polsko ekonomicky dohání Českou republiku

Polsko nyní v roce 2023 je tedy úplně jiným příběhem než Polsko na počátku milénia. Pomalu ale jistě ekonomicky dohání Českou republiku a západní Evropu. Například v otázce platů v nominální hodnotě jsme sice stále napřed, ale při přepočtu platu na kupní sílu už průměrný Polák vydělává více než jeho český protějšek. A pokud se polský ekonomický zázrak nezadrhne, mohl by už v roce 2030 podle některých prognóz vydělávat i více než průměrný Brit. Samozřejmě nic není zaručeno. V průběhu historie nalezneme mnoho států, které nikdy plně nevyužily svůj potenciál.

Polsko opět zvedne minimální mzdu. Česko se k tomu nechystá

Polsko je nyní na rozcestí. Po osmi letech vlády konzervativní strana PiS přejde s největší pravděpodobností do opozice. Podle některých je to začátek konce polského blahobytu. Jiní mají za to, že bez konzervativců u vlády se ekonomika rozjede na plné obrátky. Ať už se řadíte ke kterémukoliv táboru, většina analytiků očekává na polském finančním trhu volatilní časy. A to pro investory a tradery vždy představuje příležitost.

Polská burza nabízí přes 450 akciových titulů

Našince, který je zvyklý, že českých akcií je skoro méně než měsíců v roce, možná překvapí, že varšavská burza čítá více než 450 titulů a rozhodně se nejedná jen o druhořadé společnosti, o kterých nikdo nikdy neslyšel. Na polské burze cenných papírů naleznete například herního giganta CD Projekt, síť čerpacích stanic Orlen či samotného brokera XTB. Bezpochyby je tak z čeho vybírat. V případě polských akcií se tuzemský investor spíše setká s opačným problémem – nebude vědět, kde začít.

Hlas z Karviné: Jsme rádi, že tady to Polsko máme

Pokud tedy i vy přemýšlíte o diverzifikaci, ať už do Evropy, nebo třeba do rozvíjejících se trhů, Polsko je zajímavým příkladem obou světů. Více informací se dozvíte už tento čtvrtek na XTB YouTube kanálu v 18:00 hodin.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here