Německo podpoří svůj průmysl víc než bilionem korun

216
Nemecko
Foto: Pixabay.com

Německo v příštích čtyřech letech podpoří své průmyslové firmy částkou 50 miliard eur [cca 1,2 bil. Kč]. Uvedl to německý ministr hospodářství Robert Habeck. Zároveň varoval před zaostáváním Německa v inovacích.

„Pokud nebudeme v pokroku udávat tempo, tak se pokrok odehraje bez nás,” řekl včera [24.10.] ministr Habeck [Svaz 90/Zelení], který zároveň upozornil na masivní podpůrné programy firem v Číně a Spojených státech.

Pomoc, ze které budou těžit i malé a střední podniky a zaměstnanci, zdůvodnil nezbytností investic, pokud má Německo zůstat průmyslovou zemí i po přechodu na bezuhlíkové hospodářství.

Německo se podle Habecka navíc dostává pod tlak, který vyvolává změněná geopolitická situace včetně válek. Například nedávná analýza švýcarské centrální banky Swiss National Bank [SNB] vyhodnotila jako nejhůře postiženou zemi válkou na Ukrajině právě Německo. Podle studie SNB přitom další negativní dopady ještě přijdou.

„Exportní země jako Německo tak stojí před novými geopolitickými výzvami. Budoucí blahobyt Německa závisí na úspěšné dekarbonizaci hospodářství, přechodová fáze je ale značnou zátěží,“ vyjasnil spolkový ministr hospodářství.

Dotace, pobídky i daňové úlevy

Pomoc průmyslu německá vláda staví nejen na dotacích a podpoře podnikatelských investic, ale i na daňových úlevách. Součástí podpor jsou i finanční pobídky lidem, kteří se rozhodnou pracovat i přes svůj důchodový věk. Podpora podle ministra zlepší podmínky na německém pracovním trhu, který trpí nedostatkem pracovníků. Velká část podpor zamíří k malým a středním firmám.

„Tyto podniky jsou jedním z pilířů země. Myslíme tedy i na ně,” řekl.

Německá média upozorňují, že financování podpůrných projektů může uvnitř vlády vyvolat další spor s ministrem financí Christianem Lindnerem. Liberál Lindner totiž odmítá zadlužování. Naopak vyžaduje dodržování finanční disciplíny bez zvyšování daní.

Nejlepší způsob k překonání chudoby je práce, řekl Němcům Lindner

Zadlužení Německa ve druhém čtvrtletí podle statistického úřadu Eurostat činilo 64,6 hrubého domácího produktu [HDP].

„Procentuální vyjádření zadlužení vůči HDP je důležitý ukazatel, ale neřekne nám příliš o fiskální zdrženlivosti země. Německo si dle mého názoru může dovolit stále poměrově větší podporu průmyslu a dalších odvětví než Česko,” uvedl analytik XTB Štěpán Hájek.

Upozornil, že od roku 2020 se zadlužení Česka zvýšilo mnohem výrazněji než zadlužení Německa. Německo na rozdíl od Česka zadlužování ale i snižuje. Státní dluh Česka v letošním třetím čtvrtletí činil 43,1 procenta HDP.

Německo volí opačnou cestu, než volí Česko

Zatímco Němci podpoří svůj průmysl, česká vláda jde podle prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jana Rafaje docela opačným směrem.

„Stagnující ekonomika v Německu se docela jistě promítá i do výkonu české ekonomiky. To, co mě naplňuje optimismem, je ale reakce německé vlády,“ uvedl počátkem tohoto týdne v podcastu FinTag.

Podle Rafaje německá vláda na aktuální ekonomické problémy země okamžitě reaguje. Snižuje daně pro firmy, které se transformují. Odpouští jim poplatky za emisní povolenky a vybraným firmám nabízí významné dotace. V Česku se ale postupuje, jak říká, opačně.

Jan Rafaj: Němci daně firmám snižují, my jim je zvyšujeme

„Mně se nelíbí, když vláda říká, že firmy vyšší daně z příjmů zvládnou. Ano, zvládneme dva procentní body u daně z příjmů navíc. Zvládneme i znovuzavedení poplatků za obnovitelné zdroje. Je to ale podobné, jako když vaříte tu pověstnou žábu v té vodě. Pomaličku budete přidávat na teplotě, až tu žábu nakonec uvaříte. Tedy, kde je ten konec? Kde je ta vize…?“ řekl v rozhovoru pro FinTag.

Česká vláda v polovině října prosadila takzvaný konsolidační balíček, který jí má pomoci zlepšit veřejné finance. Mimo jiné počítá s tím, že sazba daně firem se zvýší z 19 na 21 procent. Od příštího roku navíc zvedné regulované složky energií a znovu zavede poplatek za obnovitelné zdroje. To zdraží energie domácnostem a firmám.

–ČTK/DNA–

3 KOMENTÁŘE

  1. Kde na to vezmou eura ? Zase v montovnách po Evropě, poněvadž velké daně tyto firmy odvádí jen v Německu. O fiktivních školeních místních manažerů se desítky let vykládají story, jak se vyvádí miliony eur z Česka … Babiš toto vše chtěl utnout a jak pochodil ? Zaprodanci z tehdejší opozice s milionem chlípníků, komediantů i čt, primanews … ho i ANO zákeřně uhnali. To jim navíc musel pomoci bývalý stalinista dementní PR z ÚS … O zfanatizovaných voličích antibabiš je škoda psát, toto nové náboženství antibabiš má být opět 5spolubolš..y použito při dalších volbách jak si hyeny odsouhlasily … Strašná to amorální politika od 5kolky …

  2. No a vidíte to, komunistický kontráš PP vyznamenal kovaného stalinistu PR už i 15. let dementního z chlastu. To ostudně nejvyšší plackou .. ještě štěstí, že je to jen plech a žádné love k tomu .. Tak i takováto swin.. se dějí 34 let po převratu89. Samolibě amorálními havlisty nazvanou sametkou … nepochopitelné pro slušný národ.

  3. Ono snížení cen energií v Německu sebou nese více aspektů. Francouzská EDF velkým německým firmám nabídla dlouhodobě zajímavou nabídku na cenu energií. Když přivezou výrobu do Francie. A na to muselo Německo reagovat. Na nějaké východní Evropě jim vůbec nezáleží. Zachraňují si vlastni prdel u svých voličů.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here