Čínský HDP překvapil vyšším růstem. Nejspíš i splní 5% vládní cíl

119
cinsky_HDP
Foto: Pixabay.com

O 4,9 procenta meziročně stoupl hrubý domácí produkt [HDP] Číny v letošním 3. čtvrtletí. Podle analytiků je to víc, než očekával trh. Mezikvartálně čínský HDP vzrostl o 1,3 procenta. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na čínské úřady.

Aktuální výsledky čínské ekonomiky podle analytiků udržují naději čínské vlády na jí očekávaný hospodářský růst ve výši pěti procent. Čínský juan po zveřejnění aktuálních dat posílil o 0,35 procenta vůči dolaru.

„Aktuální údaje o čínském HDP byly lepší, než se čekalo. Čínu tak nasměrovaly k dosažení vládního cíle 5% růstu. Ve třetím čtvrtletí se zlepšila zejména spotřeba domácností,“ uvedl pro Reuters ekonom společnosti SMBC Jeff Ng.

Podle ekonoma City Index Group Matta Simpsona se do aktuálních dat promítla stimulační opatření čínské vlády. Pozitivně hodnotil zejména maloobchodní tržby, průmyslovou produkci a vývoj na trhu práce.

„Když ale vezmeme problémy, s nimiž se čínská potýkala ve druhém čtvrtletí, Peking může být s aktuálním vývojem spokojený. Světová banka a MMF nyní zřejmě přehodnotí své aktuálně snížené prognózy pro Čínu,” řekl.

Mezinárodní měnový fond [MMF] tento měsíc revidoval odhad letošního růstu čínské ekonomiky o -0,3 procenta na pět procent. Naopak zvýšil odhad růstu HDP Spojených států o 0,3 procenta na 2,1 procenta.

Čínský HDP ovlivňují domácí problémy a geopolitika

I když čínský jüan reagoval na aktuální data posílením, nachází se na svých měsíčních minimech. Stojí za tím posilující americký dolar. Za celý letošní rok ztratila čínská měna proti dolaru 5,5 procenta. Na vině jsou domácí problémy a napjatá geopolitická situace.

„Aktuální pozitivní čínská data ale ukazují na známky stabilizace v čínské ekonomice. Posílila náš pohled na další vývoj. Sklenice není napůl prázdná, ale napůl plná. Což by se mělo pozitivně projevit i na asijských měnách,“ uvedl pro Reuters Christopher Wong ze společnosti OCBC.

Čína se v srpnu vymanila z deflace. Export jí ale nadále klesá

I přes neočekávaně pozitivní výsledky čínské ekonomiky klesly akcie čínských firem. Jak index Shanghai Composite, tak blue-chip CSI 300 Index spadly o 0,5 procenta.

„I přes růst spotřeby domácností hlavní problém čínské ekonomiky zůstává stále stejný. Je to ochlazení globální poptávky. To sráží čínský export. Obrovským rizikem zůstává geopolitické napětí vyvolané ozbrojenými konflikty, které nejenže neoslabují, ale sílí,“ vysvětlila ekonomika americké společnosti CMC Market Tina Teng.

I podle ní aktuální data ale signalizují, že čínská ekonomika se stabilizuje. A dokonce, jak řekla, má své dno, kterého dosáhla ve druhém čtvrtletí již za sebou. Hrubý domácí produkt Číny ve 2. čtvrtletí meziročně stoupl o 6,3 procenta. Bylo to o procento méně, než se očekávalo. V prvním čtvrtletí čínská ekonomika rostla o 4,3 procenta.

Propad čínské ekonomiky testuje postavení Si Ťin-phinga

„Čínská ekonomika si dynamiku nejspíš udrží i v letošním čtvrtém čtvrtletí. Je velice pravděpodobné, že splní 5% cíl čínské vlády,“ dodala analytička s tím, že na ekonomiku pozitivně zapůsobila vládní stimulační opatření.

Stimulační opatření čínské vlády

Čínská vláda letos v reakci na útlum ekonomiky i navzdory zrušení politiky nulové tolerance vůči covidu nařídila vládám v regionech, aby podpořily spotřebu domácností novými dotacemi. Například čínští řidiči, kteří změní svůj starý model auta za nový, dostanou dotace. A podpory dostanou i domácnosti, které zateplí nebo zrenovují svůj dům, aby spotřebovávaly méně energie. Vláda například snížila i vstupné do historických památek, aby přilákaly více návštěvníků.

„Spotřebitelé zůstávají opatrní. Mnozí jsou nedůvěřiví a mají obavy z budoucnosti. To chceme změnit,“ uvedl místopředseda Komise pro národní rozvoj a reformy Li-Čchung-li na tiskové konferenci o stimulačních opatřeních.

Čína zavádí nové dotace kvůli vyšší spotřebě domácností

Rozvojová komise, vrcholný orgán čínského ekonomického plánování, ale neuvedla, jakou konkrétní částku vláda na podporu tohoto plánu vydá.

„Tato opatření naznačují, že centrální vláda za ně neplánuje zaplatit,“ uvedl pro list New York Times Michael Pettis, ekonom z Carnegie China Center a dodal, že náklady tak nejspíš dopadnou na rozpočty regionálních vládních úřadů.

S výjimkou Pekingu a Šanghaje, jakož i provincií Kuang-tung a Fu-ťien, je většina místních vlád podle analytiků ve špatné finanční situaci. Mají potíže s výplatami pro úředníky a placením úroků z úvěrů. Se zásadními problémy se potýká také čínský realitní sektor a dlouhodobě klesá i čínský export.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here