Poláci se po volbách znovu hlásí o miliardy eur z fondů EU

393
fondu_EU
Donald Tusk volí v polských parlamentních volbách. Nyní jako kandidát na premiéra urovnává vztahy s EK. / Foto: Platforma Obywatelska

Polsko učiní vše, aby odblokovalo peníze z fondů Evropské unie. Jejich vyplácení zemi v minulosti pozastavila Evropská komise [EK] kvůli sporům s Polskem o právní stát. Situace se ale mění s výsledkem nedávných polských voleb.

Snahu o získání peněz z EU dnes [25.10.] před jednáním s předsedkyní EK Ursulou von der Leyenovou v Bruselu zdůraznil kandidát na polského premiéra Donald Tusk [Platforma Obywatelska].

„Musíme změnit postavení naší země v Evropě a posílit celou EU,“ uvedl Tusk, který na svou první povolební zahraniční cestu vyrazil do sídla unijních institucí.

„Musel jsem podniknout tento krok předtím, než padne konečné rozhodnutí, protože musíme použít všechny metody včetně těch nestandardních, abychom zachránili peníze, které si Polsko zaslouží,” řekl při společném vystoupení s šéfkou EK Tusk.

Polsko boomuje jako žádná jiná země v EU, píší v Británii

Narážel tím na fakt, že prezident Andrzej Duda dosud nerozhodl, zda pověří sestavením vlády zástupce vítězné PiS, nebo právě Tuska. Podle von der Leyenové najdou oba politici společnou řeč v mnoha otázkách včetně vlády práva.

Polsko má z EU nárok na 590 mld. Kč i další podpory

Evropská komise stejně jako část unijních států dosavadní vládě PiS vytýkala snahu omezit nezávislost justice a práva žen a sexuálních menšin. A zejména kvůli sporům o justiční reformu z dílny PiS zablokovala Komise Varšavě vyplácení peněz z mimořádného fondu obnovy.

Z něj má Polsko nárok na dotace ve výši skoro 24 miliard eur [cca 590 mld. Kč] a levné půjčky za další miliardy. Ze stejného důvodu nemá Varšava přístup k částce 76,5 miliardy eur [cca 1,88 bil. Kč] z kohezních fondů EU. Ty slouží k pozvednutí životní úroveň v chudších unijních regionech.

Němci skrz EU okradli Poláky, řekl polský ministr

Von der Leyenová před jednáním s Tuskem řekla, že se rozhovor bude týkat jak využití peněz ze zmíněného fondu, tak demokracie a evropských hodnot.

„Vím, že Donald Tusk a já najdeme hodně společných bodů ve všech těchto tématech,” řekla šéfka EK.

Tuska Von der Leyenová navíc dobře zná, protože polský politik působil v letech 2014 až 2019 jako předseda Evropské rady, řídil tedy jednání summitů EU.

Politická situace v Polsku a kondice polské ekonomiky

Polské volby v polovině října sice vyhrála dosud vládnoucí strana Právo a spravedlnost [PiS]. Nezískala ale potřebnou parlamentní většinu. Trojice opozičních stran v úterý vybrala jako svého kandidáta na premiéra někdejšího předsedu vlády Donalda Tuska. Podle polských komentátorů má Tuskem vedená vláda dobré předpoklady k tomu, aby napravila vztahy Polska s institucemi EU i některými členskými zeměmi.

Analytici očekávají, že právě výsledky voleb vrátí Polsko do hry v evropských strukturách. Což podle nich pomůže polské ekonomice, která v posledních letech zažívá boom. To i přes aktuální pokles polského hospodářství.

„Polsko nyní v roce 2023 je tedy úplně jiným příběhem než Polsko na počátku milénia. Pomalu ale jistě ekonomicky dohání Českou republiku a západní Evropu,“ říká analytik XTB Tomáš Cverna.

Analytici rozeberou Polsko, aktuální jedničku regionu CEE

„Například v otázce platů v nominální hodnotě jsme sice stále napřed, ale při přepočtu platu na kupní sílu už průměrný Polák vydělává více než jeho český protějšek. A pokud se polský ekonomický zázrak nezadrhne, mohl by už v roce 2030 podle některých prognóz vydělávat i více než průměrný Brit,“ dodává.

–ČTK/RED

1 komentář

  1. Proč taky ne ? Vždyť tam mld. eur napřed museli poslat, stejně jako i ostatní podrobené státy … totalitní moc z EU-EK si z toho 30-35% ukradne na své příliš bohaté bužírování -žití !! Zbytek blahosklonně rozděluje, ale opět jen korupčně ve vybraných státech…. Jak dokázala nejen Jourová s delejnovou a kde jsou dnes ? Místo aby byly za katrem … strašná špína této daleko horší RVHP

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here