Thomayerka díky EPC sníží náklady na energie o 7 mil. Kč ročně

381
na_energie
Hlavní budova pražské Fakultní Thomayerovy nemocnice / Foto: FTN

Ve Fakultní Thomayerově nemocnici [FTN] skončila modernizace osvětlení a vytápění ve dvaceti pavilonech včetně zateplení sedmi z nich. Modernizaci FTN realizovala jako EPC projekt. Náklady na energie se nyní sníží o 30 % ročně.

Modernizace, která ve FTN začala loni na jaře, proběhla za plného provozu. Jenom tím výjimečná ale není. Energetické úspory nemocnici po dobu pěti let smluvně garantují dodavatelé EPC projektu [Energy Performance Contracting]. Jde o konsorcium společností Enesa z holdingu ČEZ Esco a Metrostav. Roční výše úspor energií odpovídá 2 500 tunám oxidu uhličitého. Každoročně nemocnice sníží náklady na energie o sedm milionů korun.

Dnes máme úspěšně dokončenou největší modernizaci naší nemocnice za poslední půl století. Velmi mě těší, že od našich zaměstnanců, ale i pacientů, máme pozitivní zpětnou vazbu, že je to krok správným směrem,“ řekl ředitel FTN Zdeněk Beneš.

Krčská nemocnice je tak vůbec první fakultní nemocnicí, která pro rekonstrukci zvolila EPC projekt. A výsledky jsou, jak říká její ředitel, zřejmé. Podle jeho slov například už jen nové osvětlení přispívá k větší bezpečnosti práce. Což je další bonus ke smluvně garantovanému snížení nákladů za elektřinu a plyn nejméně o 30 procent každý rok.

„Jsme rádi, že provoz naší nemocnice je nyní energeticky úspornější, a hlavně šetrnější k životnímu prostředí. Úspora představuje snížení emisí CO2 o 2 500 tun ročně, na jehož pohlcení by byl třeba například les o velikosti 300 hektarů, “ vysvětluje Beneš.

Zadarmo to ale nebylo. Opatření na vylepšení energetického chodu nemocnici vyšla na 54 milionů korun. Ta přitom byla jen jednou ze součástí celkové rekonstrukce starších pavilonů FTN za téměř 400 milionů korun bez daně z přidané hodnoty [DPH]. Náklady nemocnice zčásti hradila z vlastních zdrojů, dále k jejich pokrytí posloužily dotace z Operačního programu Životní prostředí [OPŽP] a státního rozpočtu.

Co se změnilo ve FTN

Projekt rekonstrukce FTN započal v roce 2019. Tehdejší vláda Andreje Babiše [ANO] uvedla, že investice do nemocnice, která patřila z hlediska stavu budov k nejzanedbanějším českým nemocnicím, si vyžádá až tři miliardy korun.

Peníze vložené do projektu se podle zástupců nemocnice i dodavatelů řešení ale vrátí. Jak už bylo zmíněno v úvodu, projekt nemocnice realizovala se zárukou úspor, tedy formou takzvaného EPC projektu. Podle generálního ředitele společnosti ČEZ Esco Kamila Čermáka jde o „sázku na jistotu“.

Zákazník nenese prakticky žádné riziko za nezdar projektu. Pokud by úspory byly menší než smluvně garantované, rozdíl doplatí dodavatel,“ vysvětlil princip EPC projektu Čermák.

ČEZ ESCO koupila EP Rožnov. Ta realizuje tzv. čisté prostory

Podle něj polovinu úspor přinesla už jen výměna osvětlení za úsporná LED svítidla. Ty nyní spotřebovávají pouze 40 procent energie ve srovnání s předchozími typy. Pro teplotní komfort se jako klíčová ukázala instalace pokročilého systému regulace vytápění jednotlivých místností podle způsobu či času využití. Každá místnost si nyní automaticky řídí dodávku tepla podle vlastní okamžité potřeby nezávisle na ostatních prostorách. V pokojích, sesternách či jídelnách lze udržovat vyšší teplotu než na chodbách, toaletách a schodištích – vždy s ohledem na vnitřní komfort a rozumnou spotřebu energie.

EPC projekt doplňuje i energetický management, jenž si nemocnice smluvně zajistila na pět let. Během této doby dodavatel dohlíží na energetickou efektivitu provozu. Každých dvanáct měsíců připraví souhrnnou zprávu. V ní se spolu s informacemi o spotřebě energií zaměří i na místa s potenciálem dalších úspor.

Náklady na energie sníží osvětlení i zateplení fasád

Pro dosažení maximálního potenciálu energetických úspor dodavatelé projektu, v tomto případě společnost Metrostav, provedla větší stavební úpravy objektů. Ty většinou spočívaly ve vylepšení tepelně-izolačních vlastností obálky budov.

Stavět za provozu je vždy náročné a složité, u nemocnice to platí dvojnásob. Po celou dobu výstavby jsme museli respektovat termíny odstávek operačních sálů a koordinovat práce s požadavky jednotlivých oddělení,“ popisuje způsob práce v nemocnici generální ředitel společnosti Metrostav Karel Volf.

Zentiva osadí střechy výrobních hal solárními panely

Podle něj se rozsáhlý projekt energetických úspor, který v prostředí českých fakultních nemocnic nemá obdoby, skládal z několika technologických oblastí. Stavbaři zateplili fasády a střechy a vyměnili původní dřevěná okna a dveře za energeticky úsporné repliky.

„A protože rekonstruované budovy podléhají památkové ochraně, vizuální podobu museli provádět vždy v souladu s památkáři,“ dodal.

EPC projekt naplánovala společnost Enesa

Nemocniční areály, stejně jako objekty v majetku měst a krajů se často modernizují formou EPC projektů. Projekt EPC ve FTN patřil podle generálního ředitele Enesa Pavola Fraňa k těm náročnějším.

Naším úkolem bylo vymyslet komplex energeticky úsporných opatření, která se zaplatí z dotací a z úspor, a zároveň budou přínosem ke zkvalitnění vnitřního prostředí pro pacienty a zaměstnance,“ říká.

Na druhou stranu společnost Enesa obdobných projektů od roku 2006 realizovala více než šest desítek s celkovou garantovanou úsporou nákladů na energie za dvě miliardy korun. Za poslední roky její projekty šetří energie například v Oblastní nemocnici Mladá Boleslav, v jihlavské, karlovarské či českolipské nemocnici. Dále také na Praze 7 a v devíti areálech kolejí a menz ČVUT.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here