Podvody s DPH v Česku pokračují, ukázala akce Rejdař

1480
DPH
Ilustrační foto: Pixabay.com

Policie ČR obvinila sedm lidí a tři firmy z krácení daně z přidané hodnoty [DPH] se škodou ve výši 1,2 miliardy korun. Skupina složená ze tří cizinců a čtyř českých občanů páchala trestnou činnost ve věci plateb DPH při dovozu zboží z Číny.

Obviněným hrozí až 13 let vězení. Cílem skupiny bylo vyhnout se platbám DPH. Uvedl to dnes [3.11.] mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu Jaroslav Ibehej a Úřad evropského veřejného žalobce [EPPO].

„V minulých dnech policisté a celníci uskutečnili rozsáhlou akci s krycím názvem Rejdař, zejména na území Prahy, Plzeňského a Ústeckého kraje,“ potvrdil Jaroslav Ibehej.

Pachatelé podle kriminalistů vytvořili skupinu obchodních společností, přes které v letech 2018 až 2021 organizovali dovoz různého zboží ze třetích zemí, zejména z Číny, do Evropské unie. Zboží mělo celkovou hodnotu zhruba 5,4 miliardy korun. Podle úřadu EPPO pachatelé nepravdivě deklarovali, že dovezené zboží zamíří do společností sídlících v jiných členských státech EU. Tím se na něj nevztahovala povinnost platby DPH. Ve skutečnosti ale zboží tajně přepravovali do skladů, odkud věci prodávali online bez zaplacení daně.

Úřady zajistily jen zlomek hodnoty úniku DPH

Razii policie provedla 25. října a o den později zahájila stíhání, dodal úřad EPPO. Všichni obvinění lidé jsou stíhaní za účast na organizované zločinecké skupině a za zkrácení daně. Tři z nich vzal soud do vazby. Firmy pak čelí stíhání za krácení daně ve prospěch organizované zločinecké skupiny.

„V rámci úkonů trestního řízení úřady zajistily finanční prostředky na bankovních účtech [cca 17 milionů Kč] a v hotovosti [cca 2,5 milionu Kč]. Dále pak zajistily motorová vozidla, investiční hodinky a více než 500 palet zboží různé povahy určeného k přímému prodeji v e-shopech,” popsal Ibehej.

Případem se od roku 2019 zabývali ústečtí příslušníci pátrací sekce Generálního ředitelství cel, to na podnět Generálního finančního ředitelství a ve spolupráci s kriminalisty z centrály v rámci takzvané Daňové Kobry. Kauzu dozoruje evropská pověřená žalobkyně Úřadu evropského veřejného žalobce.

Soud odročil hlavní líčení v Savovově kauze

Co se týče podvodů s DPH, tak pražský městský soud v polovině října odročil hlavní líčení v daňové kauze podnikatele Františka Savova a dalších deseti lidí. Obžaloba tvrdí, že skupina způsobila podáváním fiktivních daňových přiznání státu škodu 653 milionů korun, která vznikla vyplácením nadměrných odpočtů DPH.

Savov aktuálně žije ve Velké Británii. Podle soudkyně zároveň ale není vyloučeno, že by muž mohl být do konce roku předán do Česka. Británie již v roce 2016 zamítla odvolání Savova proti rozhodnutí o jeho předání zpět do ČR. Předání se ale nakonec neuskutečnilo. Savov totiž v ostrovním státě požádal o azyl.

Podle obžaloby Savov v Praze organizoval v letech 2009 až 2012 činnost ostatních stíhaných. Dva spoluobžalované právníky údajně instruoval, aby vytvořili skupinu společností a ovládali ji pomocí bílých koní dosazených do funkcí jednatelů.

Firmy EastMedia, Net Advert, Astra At a NetFriends podle státní zástupkyně nevykonávaly žádnou ekonomickou činnost, nevedly účetnictví a na finanční úřad podávaly prostřednictvím obviněných zcela fiktivní daňová přiznání. Z nich jim vznikaly nároky na nadměrné odpočty DPH. Za krácení daní v ČR hrozí pět až deset let vězení.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Co si tak tito … mysleli ? Vždyť kdeco má jinou daň, to se pak lehčeji šidí erár … proto si tak “politici” rozhodli. Všechny tyto podvody s daněmi se od převratu89 táhnou až do sněmovny-senátu i k soudcům … korupční peníze vládnou i ohýbají páteř do tvaru § … Jedna daň jako i jinde a je klid, ubude st. ouřadů, cajtů, celníků … kteří to musí hlídat i zároveň nehlídají. Dnešními zfanatizovanými … nenáviděné Rusko, rovná daň na vše 8% a mají klid … od takových podvodníků

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here