Suma, kterou spravuje Amundi, se přiblížila 2 bilionům eur

536
amundi
Foto: Redakce FinTag

Společnost Amundi ve třetím čtvrtletí dosáhla čistého zisku po zdanění 290 milionů eur [cca 7,1 mld. Kč]. Mezičtvrtletně jde o 3% růst. Za letošních prvních devět měsíců příjmy firmy dosáhly 910 milionů eur [cca 22,3 mld. Kč].

I v tomto ukazateli došlo k růstu, a to o čtyři procenta. Firma o tom informuje ve své tiskové zprávě. Podle ní ve třetím čtvrtletí dosáhla hodnota čistých investovaných prostředků, rozdíl mezi jejich přílivem a odlivem od samotných investorů, 13,7 miliardy eur [cca 336 mld. Kč]. Za pozitivními výsledky stojí podle CEO Amundi Valerie Baudson diverzifikované investiční portfolio a provozní efektivita.

„Společnost Amundi dosáhla ve třetím čtvrtletí dobrých výsledků, a to jak ve svých aktivitách, tak ve finančních výsledcích,“ uvedla.

Upřesnila, že za tímto výsledkem stojí dvě strategické priority. Je to pasivní management a zaměření na asijský region. Zdůraznila aktuální situaci, kterou charakterizují vysoké úrokové sazby a vyšší míra inflace.

„Amundi se podařilo vygenerovat pozitivní ´net inflow´ ve výši cca 14 miliard eur. […] Vysoké příjmy po zdanění jsou založené na provozní efektivitě a diverzifikaci,“ vysvětlila s tím, že výsledky Amundi s každým čtvrtletím dokládají efektivní nastavení celé skupiny.

Společnost Amundi v současné době spravuje prostředky ve výši 1 973 miliard eur [cca 48,43 bil. Kč]. To je v ročním srovnání nárůst o 4,1 procenta.

Jak si stojí trhy loni a letos

Amundi prezentuje i výsledky za jednotlivé trhy. Relativně stabilní dluhopisové trhy ve třetím čtvrtletí klesly mezičtvrtletně o 4,5 procenta.  Naopak dlouhodobé sazby u dluhopisů vzrostly v průměru o 1,2 procenta.

„Akciové trhy zaznamenaly na konci třetího čtvrtletí prudký pokles. Čímž se vyrovnaly růsty ze čtvrté čtvrtletí roku 2022. Tržní efekt byl ve třetím čtvrtletí v porovnání s předchozím čtvrtletím prakticky neutrální a v meziročním srovnání kladný,” tvrdí firma v tiskové zprávě.

Příjem společnosti Amundi za prvních devět měsíců letošního roku

[Zdroj: Amundi]

Podle zprávy investoři zůstávají nadále opatrní. Což stojí za nízkým přílivem kapitálu na trh správy aktiv v Evropě. A to i přes mírný příliv peněz do otevřených podílových fondů.

Amundi má nový fond i cílí na ženy

„Já osobně nejsem příliš velkým fanouškem pasivního investování,“ řekl v nedávném rozhovoru pro FinTag Petr Zajíc, portfolio manažer Amundi. Mířil tím na nový podílový fond CR Equity Index Selection. Tento fond nabízí kompromis mezi pasivním a aktivním investováním. Eliminuje některé z nevýhod klasického pasivního investování, jemuž přála doba růstu, nikoliv už ale současnost.

Nový fond Amundi investuje přes index S&P 500 Equal Weight

Další novinka společnosti Amundi je pak její nový výzkum na téma investování a ženy. Ty si oproti mužům vybírají investiční nástroje opatrněji a dávají přednost jistotě za cenu nižšího výnosu. Přesto v posledních pěti letech přibylo asi 10 procent investorek do 44 let. To značí, že správa rodinných rozpočtů a rozhodování o tom, kam a v jakém množství uložit volné peněžní prostředky, už tak jasně není výhradně výsadou mužů.

Inflace přivedla k investování více žen, jsou ale opatrné

O možnosti, jak zhodnotit peníze, se stále více zajímají i ženy. Svou roli v tom sehrála vysoká inflace v posledních dvou až třech letech.

„I ženy si začínají uvědomovat důležitost úspor a potřebu se o ně starat tak, aby se neznehodnocovaly nebo ideálně, aby jejich hodnota postupně rostla,“ uvedla k výsledkům průzkumu portfolio manažerka Amundi Markéta Jelínková.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here