Booking.com Itálii odvede dodatečnou daň 2,3 mld. Kč

151
booking_com
V nabídce Booking.com samozřejmě nechybějí ani online rezervace na sportovní utkání. / Foto: Booking.com

Internetová cestovní společnost Booking.com se sídlem v Nizozemsku se dohodla na urovnání dlouholetého daňového sporu s italskými úřady. Firma podle dohody doplatí na dani z přidané hodnoty [DPH] 94 milionů eur [cca 2,3 mld. Kč].

Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na oznámení státního zastupitelství v Janově. Itálie vede spor také s poskytovatelem ubytování AirBnB, který má podle rozhodnutí soudu doplatit daňovému úřadu zhruba 780 milionů eur [cca 19,2 mld. Kč]. Skupina podle obvinění nezaplatila daň 21 procent z příjmů z krátkodobých pronájmů v letech 2017-2021.

Itálie patří mezi turisticky nejnavštěvovanější státy světa. Do země ročně přijede 40 až 105 milionů turistů. Turismus tvoří asi 12 procent hrubého domácího produktu Itálie. Turisté míří do Říma, Florencie, Benátek, Pisi. Lákají je pláže Bibione, Rimini i Gardské jezero. Itálie je atraktivní i díky Alpám a malebnému venkovu, jako je Umbrie a Toskánsko. V Itálii se nachází nejvíce kulturních památek zapsaných na seznam UNESCO, je jich celkem 43.

Spor Itálie se společností Booking.com se týkal pronájmů v letech 2013 až 2019. Itálie chtěla po společnosti doplatit na DPH více než 150 milionů eur [cca 3,7 mld. Kč]. Nakonec Itálie získá v přepočtu o 1,4 miliardy korun méně. I tak od firmy s nadnárodní působností se sídlem v Nizozemsku ale dostane v přepočtu 2,3 miliardy korun.

Booking.com nabízí služby ve 43 jazycích

Booking.com je jednou z největších internetových značek nabízejících ubytování v hotelech a soukromí. Firma však nemovitosti nepronajímá, ale působí jen jako zprostředkovatel ubytování. Webová stránka Booking.com je spravována společností Booking.com B.V., která je součástí skupiny Priceline.com založené v roce 1996 a se sídlem v nizozemském Amsterdamu.

Firma zdaleka nenabízí jen online typy ubytování, ale poskytuje i online rezervace lodí, aut, letadel a zájezdů v oblasti zážitkové turistiky. Společnost v roce 1996 začínala jako malá holandská firma, která se ale postupem doby stala vedoucí světovou online společností v oblasti cestování. Její nejznámější stránka je Booking.com, ale společnost nabízí i další servery [viz níže, pozn. red.].

Booking.com je součástí skupiny Booking Holdings Inc. [NASDAQ: BKNG]. Svůj byznys spatřuje v mottu “usnadňovat všem poznávat svět”.

Server je k dispozici ve 43 jazykových mutacích a nabízí více než 28 milionů evidovaných ubytovacích jednotek. Z toho 6,6 milionu ubytování připadá na soukromá zařízení, apartmány a jedinečné typy ubytování. Zákaznický servis nabízí pomoc 24 hodin denně sedm dní v týdnu.

Za každou sjednanou rezervaci uživatelé aplikace Booking.com zaplatí. Nedílnou součástí zisku společnosti jsou příjmy z reklamy na jejích serverech od těch, kteří na nich nabízejí své služby.

Vývoj ceny akcií Booking.com od roku 2020

[Zdroj: xStation]

„Společnost Booking.com investuje do technologií, které usnadňují cestování, a díky tomu přináší hostům nezapomenutelné zážitky, možnosti dopravy a výběr hotelů, ubytování v soukromí a dalších fantastických ubytování,“ uvádí sama společnost na svých stránkách.

Dorovnávací daň v Česku

A server Booking.com funguje i v Česku. Co se týče jejího zdanění a jí podobných firem, tak poslanci ve 3. čtení schválili [27.10.] zákon o dorovnávací dani. Zákon zavádí dvě zcela nové daně s vlastními pravidly pro firmy s výnosem cca 18,5 miliardy korun ve dvou ze čtyř předcházejících zdaňovacích období. Dorovnávací daň se dotkne zhruba tří tisíc společností. Z toho 150 až 350 společností bude novu daň hradit.

Příslušný návrh zákona dorovnávací daně vycházející z evropské směrnice zavádí novou povinnost primárně mateřským společnostem velkých nadnárodních a národních skupin odvádět dorovnávací daň v souladu s pravidly Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD]. A to tím způsobem, aby za každou jurisdikci, ve kterých se tato skupina nachází, byla odvedena daň z příjmů minimálně 15 %. To bez ohledu na to, zda se jedná o zemi, která evropskou směrnici implementovala nebo se připojila k pravidlům OECD.

Nová dorovnávací daň dolehne na velké firmy v daňových rájích

Nutno dodat, že výběr nové dorovnávací daně ovlivní v příštím roce vyšší 21% daň z příjmů pro právnické osoby. Na dorovnávací dani tak stát nejspíš nevybere až šest miliard korun ročně, jak původně počítal, ale méně. Ministerstvo financí ČR nyní odhaduje, že to budou zhruba dvě miliardy korun. Mnohé firmy, kterých se dorovnávací daň týká, totiž odvedou více na dani z příjmů v poměru k výnosu. A tak se vyhnout novému zdanění.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here