Poslanci schválili ozdravný balíček. Daně i poplatky vzrostou

1772
balicek
Ilustrační foto: Pixabay.com

Vládní koalice dnes [13.10] ve Sněmovně přes odpor opozice prosadila ve třetím čtení takzvaný ozdravný balíček. Ten cílí na snížení schodku státního rozpočtu. V příštích dvou letech jej má snížit asi o 150 miliard korun. Co přináší balíček?

Balíček zavádí pouze dvě sazby daně z přidané hodnoty [DPH], a to 12 a 21 procent. V nižší sazbě budou hlavně potraviny. Do vyšší se naopak přesunou například některé služby, většina léků, doprava, poplatky za skládkové služby, ale třeba i točené pivo. V příštích dvou letech vzroste spotřební daň z lihu o deset procent, v dalším roce o pět procent. Balíček neobsahuje zdanění tichého vína. A dále:

Některé položky budou v základní 21% sazbě DPH, tedy v té vyšší sazbě. Jde například o menstruační potřeby, palivové dřevo a odvozené dřevěné palivo, stejně jako o kojeneckou vodu, dětské pleny nebo minerálky. Sněmovna na návrh koaličních poslanců schválila zákaz podpůrných akcí při prodeji tabákových výrobků. Jde hlavně o dárky nebo jiné výhody.

Daň z nemovitosti se zvýší v průměru na 1,8násobek a postupně poroste podle inflace. Celý výnos připadne obcím, zatímco původní vládní návrh předpokládal, že se obce budou o část výnosu dělit se státem. Koalice od tohoto návrhu ustoupila a celý výnos náleží obcím.

Daň z nemovitosti stoupne o stovky procent už příští rok

Obce místo toho přijdou o část peněz ze sdílených daní. Podle ministerstva financí to bude až deset miliard korun. Obce uvádějí, že snížení jejich příjmů se projeví v investicích a poškodí ekonomiku a servis pro veřejnost.

Školkovné a zaměstnanecké benefity i další změny

A ruší se i některé daňové výjimky, například sleva na školku nebo studenta. Omezuje se sleva na manželku či manžela bez vlastních příjmů. A to tak, že pro uplatnění slevy bude muset pečovat o dítě do tří let věku. Balíček také snižuje objem národních dotací. Mezi ně patří opatření na podporu domácností a firem při zvládání vysokých cen energií.

Fialova vláda už příští rok zdraží energie domácnostem i firmám

Zaměstnanecké benefity balíček osvobozuje od daně z příjmů do poloviny průměrné mzdy. Pro příští rok by to mělo podle schváleného nařízení vlády znamenat, že zaměstnanci budou mít bez zdanění benefity do 21 983 korun. Při rozpočítání na měsíc by tak mohli mít s osvobozením od daně k platu či mzdě navíc nepeněžité bonusy do výše 1 832 korun.

Maximální výše státní podpory stavebního spoření se sníží z 2 000 na 1 000 korun. Stavební spořitelny ale budou moci nově radit klientům s tím, jak získat dotaci z veřejných rozpočtů na udržitelné bydlení nebo na obnovitelné zdroje.

Cena roční dálniční známky se od příštího března zvýší z 1 500 na 2 300 korun a od roku 2025 se bude zvyšovat podle inflace. Nově se zavede možnost jednodenní známky. Cenu dálniční známky na následující rok vždy oznámí ministerstvo dopravy do konce listopadu.

Ozdravný balíček a jednání ve Sněmovně

Pro schválení balíčku hlasovalo 108 poslanců. Ke koaličním poslancům se přidal i nezařazený poslanec Ivo Vondrák. Toho voliči původně zvolili za hnutí ANO. Opozice hlasovala proti. Závěrečného hlasování se zúčastnilo 194 poslanců z celkových 200.

Opozice uspěla s jediným pozměňovacím návrhem. Předložila ho poslankyně ANO Zuzana Ožanová s cílem, aby blokové pokuty mohly do budoucna ukládat v elektronické podobě všechny správní orgány včetně obecní policie, nejen republikoví policisté a celníci.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Podle premiéra Petra Fialy [ODS] rozsáhlá změna desítek zákonů pomůže konsolidovat veřejné finance a snižovat strukturální schodek státního rozpočtu. Předseda vlády již dříve označil tempo růstu zadlužování za hrozivé. Vláda už předložila poslancům návrh rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 252 miliard korun. Což je proti letošnímu plánovanému výsledku o 43 miliard korun méně.

Komentář: Vládní balíček značí hlavně zdražení a nic moc víc

Podle hnutí ANO je balíček zbytečný. Spolu s hnutím SPD zastává názor, že jde hlavně o největší růst daní v novodobé historii. A ten zvýší inflaci a poškodí ekonomický růst. Hnutí ANO vyčítá vládě také to, že zrušila elektronickou evidenci tržeb, a tvrdí, že má hlavně lépe vybírat daně. Změny musí ještě projednat Senát a podepsat prezident. Většina změn má vstoupit v účinnost od začátku příštího roku.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Stoosmička vinou … voličů si dělá co chce. je to příliš podobné s NSDAP, stalinismem, komunismem … no jo, když člen KSČ který souhlasil s okupací roku68 … kontráš Pávek smradí na hradě za pomoci i vatikánské sekty v 5kolce, čt24 apod. války chtivých euhujerů … Ve vládě 5kolky jsou i horší, např. zeť UAoligarchy Tymošenka= uamafián z Kolína, který ovládá už i Českou poštu … jenže mld kč dotovanou z eráru Česka.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here