GFŘ povede bývalá Babišova náměstkyně Hornochová

934
Simona_Hornochova
Ministr financí Zbyněk Stanjura oznamuje veřejnosti výsledky výběrového řízení na generální ředitelku Finanční správy ČR, kterou se k 1. březnu 2023 stane Simona Hornochová. / Foto: MF ČR

Z výběrového řízení vzešlá Simona Hornochová převezme funkci generální ředitelky Finanční správy [FS ČR] letos 1. března. Hornochová byla náměstkyní ministra financí v době, kdy úřad vedl Andrej Babiš [ANO]. Na starosti měla zavedení EET.

O vítězce výběrového řízení vyhlášeného letos 3. ledna informovalo Ministerstvo financí ČR [MF ČR]. Do funkce Simonu Hornochovou ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] jmenuje k 1. březnu 2023. Hornochová převezme vedení FS ČR po Tatjaně Richterové, která ve funkci skončila na vlastní žádost loni k 28. březnu. Od té doby úřad vedl statutární zástupce Jan Ronovský.

„Simona Hornochová patří mezi uznávané experty v daňové oblasti. Věřím, že bude schopná změnit přístup Finanční správy a její pošramocenou reputaci tak, aby lidé znovu získali důvěru ve stát,“ řekl ke jmenování nové generální ředitelky ministr financí Stanjura.

Do výběrového řízení na funkci generálního ředitele či ředitelky GFŘ se podle ministerstva financí přihlásilo celkem pět uchazečů. Po prověření všech formálních kritérií postoupili k ústnímu pohovoru před výběrovou komisi čtyři kandidáti. Komise následně předložila do užšího výběru ministru financí seznam třech nejúspěšnějších kandidátů. Z nich pak ministr vybral vítězku, dnes už všem známou Simonu Hornochovou

Co si myslí ministr Stanjura i Simona Hornochová

Ministr Stanjura dnes uvedl, že stát prostřednictvím GFŘ má poskytovat klientsky orientované služby, nikoli šikanovat občany a firmy. Podle vyjádření Simony Hornochové situaci v oblasti daňových povinností tak, jak o ní hovoří ministr Stanjura, vnímají i daňoví experti ve svých praxích.

„Obtížně vysvětlujeme klientům tendence k formalistickým výkladům daňových předpisů, které postrádají základní smysl. V těch případech, kdy je celé daňové řízení vedeno snahou doměřit daň, žádné seriózní vysvětlení nalézt nelze,“ uvedla Hornochová v době, když již věděla o svém vítězství ve výběrovém řízení na post generální ředitelky.

Dodala, že je přesvědčena, že takový přístup není standardem ani pro pracovníky Finanční správy. A o to se chce ve své nové funkci i zasadit.

„Věřím proto, že existuje šance vybudovat prostředí vzájemné spolupráce a vrátit Finanční správě reputaci korektní, spravedlivé a klientsky orientované instituce,“ řekla nová generální ředitelka Simona Hornochová.

Kdo je Simona Hornochová

V letech 1996 – 2014 pracovala Simona Hornochová v poradenské skupině Ernst & Young [EY]. Od roku 2001 ve firmě z pozice manažerky řídila poradenské týmy a projekty v celé šíři daňové problematiky. V letech 2014 a 2015 zastávala funkci náměstkyně ministra financí, když byl ministrem Andrej Babiš [ANO]. Na starosti měla daně a cla a rovněž pracovala na zavádění elektronické evidence tržeb [EET], kterou současná vláda Petra Fialy [ODS] od ledna 2023 zrušila.

Digitalizace v praxi. Vládní strany ruší EET

Poté krátce  Simona Hornochová pracovala jako poradkyně ministryně školství pro oblast daní v souvislosti s přípravou zákona o sportu. Od roku 2016 až dosud působila Simona Hornochová především jako poradce v oblasti daní a účetnictví. Přednášela a byla členkou pracovní skupiny MF ČR pro připravovaný nový zákon o účetnictví.

Angažuje se v Komoře daňových poradců ČR a jejích odborných sekcích. Simona Hornochová získala magisterský titul na Ekonomicko-správní fakultě Masarykovy univerzity v Brně, kde studovala obor finanční podnikání. Mluví anglicky.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here