Zdanění US IT gigantů digitální daní si bere na starost OECD

122
digitálni
Foto: Pixabay.com

Téměř 140 světových vlád včetně vlády ČR se dohodlo, že začnou jednat o nových pravidlech pro mezinárodní digitální daň. Hotovo by podle sdělení Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj [OECD] chtěly mít do konce roku 2020.

„Mezinárodní společenství znovu potvrdilo svůj závazek dosáhnout dlouhodobého řešení daňových problémů vyplývajících z digitalizace ekonomiky na základě konsensu. Bude tedy pokračovat v práci na dosažení dohody do konce roku 2020,“ uvedla OECD ve svém dnešním [31.1.] prohlášení.

Tlak na změnu stávajících pravidel zdanění velkých internetových firem typu Amazonu, Facebooku, Googlu a dalších vyvinulo v poslední době několik evropských zemí. Státy jako Francie, Itálie nebo i Česká republika připravily vlastní národní digitální daně.

Ministerstvo financí ČR vytáhlo proti globálním gigantům

Důvod byl, že se nechtěly smířit s tím, aby obří technologické firmy danily své příjmy jen v zemích s nízkou daňovou zátěží. Jako je například Irsko, kde kupříkladu sídlí firma Google.

Amerika nesouhlasí

Proti zavedení digitální daně ostře protestují Spojené státy americké. Podle nich je daň diskriminační, protože cílí zejména na jejich firmy. Americký prezident Donald Trump v této souvislosti několikrát otevřeně pohrozil odvetnými opatřeními. A i z toho důvodu například Francie odložila platnost své digitální daně.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka [ČSSD] USA už i oficiálně protestovaly proti české dani. Související problém je, že zatímco většina ostatních evropských států chce US IT firmy danit třemi procenty, ČR stanovila sazbu rovnou sedmiprocentní.

„Paradoxní je i ta situace, kdy ve stejný čas, kdy Francie tuto svou daň ve výši tří procent v zájmu zachování dobrých obchodních vztahů s USA odloží, čeští poslanci ji schválí v prvním čtení,“ nedávno komentoval pro FinTag.cz současnou situaci ekonomický analytik České bankovní asociace [ČBA] Miroslav Zámečník.

Snahy o kolektivní řešení

Podle něj je pravda, že Evropská komise jednala o tom, že by tato daň byla zavedena na celoevropské úrovni, ale to nevyšlo. Až doteď byly neúspěšné i snahy tuto daň prosadit v rámci zemí OECD. Což ekonomové považovali za jednoznačný úspěch USA. A to zvlášť za situace, kdy se do zavedení této daně, jak pro FinTag.cz potvrdil Miroslav Zámečník, nikterak samo neodvažuje hrnout ani Německo.

„Německo ví, co je v sázce [cla na evropské automobily a součástky do USA, pozn. red.], a tak je v případě této daně velice opatrné. Ne však my. Zavádět digitální daň na národní úrovni není vůbec nejchytřejší tah. Jinými slovy to nás nemělo ani napadnout,“ upřesňuje.

Podle ekonomů současné přenesení daně na půdu OECD, jejímž je České republika členem, může věci významně pomoci. A to proto, že proti USA, jež je taktéž členem OECD, nebudou stát jednotlivé evropské země. A naopak problematika digitální daně, která skutečně míří zejména na US IT giganty, se bude řešit kolektivně.

Toto řešení podporují i čeští exportéři. Ti mají obavy z odvety USA. To se potvrdilo i na jejich setkání s premiérem Andrejem Babišem [ANO], které uspořádala Hospodářská komora ČR [HK ČR]. Předseda vlády v debatě s exportéry dokonce uvedl, že zvažuje úpravu českého zákona, aby nezkomplikoval vztahy s USA. To kvituje i prezident HK ČR Vladimír Dlouhý.

„Opravdové řešení zdanění globálních digitálních firem by se proto mělo hledat na širší mezinárodní úrovni, nejlépe na úrovni organizace OECD, ve které jsou zastoupené i Spojené státy americké,“ říká.

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí Alena Schillerová [ANO] v minulosti navíc již uvedla, že ČR je připravena kdykoli svůj návrh na svou vlastní digitální daň zrušit. To, když dojde k posunu o vyjednávání digitální daně na evropské úrovni či v rámci zemí OECD.

Digitální daň v Česku

Nedojde-li k významnému posunu ohledně digitální daně v rámci jednání OECD, digitální daň pro internetové firmy v Česku by mohla začít platit ještě letos. Vládní návrh na zavedení digitální daně ve výši sedmi procent tento týden v úvodním kole podpořila Sněmovna. Nyní ho tak bude posuzovat rozpočtový výbor.

Ročně by daň mohla státnímu rozpočtu přinést asi pět miliard korun. Dani by měly podléhat internetové firmy s globálním obratem nad 750 milionů eur [asi 19 miliard korun], které budou mít na území Česka roční obrat za uskutečněné zdanitelné služby minimálně 100 milionů korun. Daň by se tak dotkla hlavních globálních hráčů, jako jsou Google, Facebook, Amazon či Apple.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here