Čepro kupuje RoBiN Oil. Státních tak bude cca 300 čerpacích stanic

1520
Cepro
Státní Čepro nakupuje čerpací stanice RoBiN Oil. Ceny na stanici na obrázku jsou z loňského května. / Foto: Redakce FinTag

Státní distributor paliv Čepro, jehož jediným akcionářem je ministerstvo financí, kupuje síť čerpacích stanic RoBiN Oil. Čepro už nyní provozuje síť čerpacích stanic EuroOil. Ta je třetí největší v zemi.

O aktuální akvizici státního Čepra informuje na svých stránkách Úřad pro ochranu hospodářské soutěže [ÚOHS]. ÚOHS podle zprávy na webových stránkách nyní posuzuje možnost výlučně kontrolovat společnost RoBiN Oil ze strany Čepra. Uvádí, že k navrhovanému spojení dojde zejména v oblastech maloobchodního prodeje pohonných hmot a doplňkového zboží na čerpacích stanicích a velkoobchodního prodeje pohonných hmot na území České republiky.

„Rozhodnutí ve výše uvedené věci dosud nebylo vydáno,“ konstatuje ÚOHS.

RoBiN Oil je jedinou větší sítí čerpacích stanic v Česku vlastněnou ryze českým kapitálem. Vlastní ji podnikatel Jiří Zoubek. Firma vznikla v roce 1994. Nejprve se soustředila na podnikání v oboru autoopravárenství a distribuci pohonných hmot. Dnes provozuje přes sedmdesát čerpacích stanic. Podle účetní závěrky zveřejněné ve Sbírce listin vykázala firma loni obrat 5,5 miliardy korun a čistý zisk 83 milionů korun.

Čepro mělo loni zisk dvě miliardy

Akciová společnost Čepro zajišťuje především přepravu, skladování a prodej ropných produktů. V této oblasti poskytuje přepravní, skladovací a speciální služby ostatním subjektům. Jejím posláním je i ochrana zásob státních hmotných rezerv. Zároveň provozuje síť vlastních čerpacích stanic pod obchodním názvem EuroOil.

Síť EuroOil je největší českou sítí čerpacích stanic. V současné době disponuje 207 čerpacími stanicemi po celé České republice. Což ji řadí na třetí místo v počtu čerpacích stanic. Z hlediska objemu prodaných hmot jí náleží čtvrté místo.

Společnost Čepro v loňském roce dosáhla zisku 1,99 miliardy před zdaněním. Hospodářský výsledek je na úrovni zisku posledních tří let. Zástupci společnosti uvedli, že navzdory vývoji trhu a jeho obtížné predikci firma prodala o deset procent více objemu paliv než v předešlých dvou letech.

„Podařilo se nám rozšířit počet dodavatelů ze zahraničí. Kromě Rakouska, Německa nebo Polska a dalších zemí dovážíme nyní naftu i z USA,“ uvedl ředitel Čepra Jan Duspěva.

V maloobchodu došlo podle jeho slov k rozšíření sítě EuroOil o čerpací stanici v Blansku. Firma také spustila mobilní aplikaci s virtuální Kartou Srdcovka pro odběr pohonných hmot na jejích čerpacích stanicích.

Nyní už se čeká jen na ÚOHS

EuroOil i RoBiN Oil patří mezi sedm největších vlastníků čerpacích stanic v zemi. ÚOHS nyní posoudí, zda jejich spojení ovlivní hospodářskou soutěž na trhu s pohonnými hmotami. A buď do 30 dní konstatuje, že spojení firem nebude mít za následek porušení hospodářské soutěže a fúzi povolí, nebo může řízení pokračovat až pět měsíců. Pak ÚOHS stanoví pro spojení firem konkrétní podmínky.

Čepro jako jeden z největších průmyslových podniků v České republice provozuje síť 1 200 kilometrů produktovodů. A disponuje počtem 650 skladovacích nádrží, jejichž kapacita je 1,76 mil. m³. Společnosti náleží bezmála 210 čerpacích stanic EuroOil po celé ČR.

Nafta a benzin tu s námi budou ještě dlouho, říká Václav Loula

Letos Čepro vůbec poprvé nakoupilo naftu z USA vyrobenou v americké Louisianě. Naftu převezl tanker po moři do Polska, odtud putovala po železnici do České republiky.

„Pro Českou republiku je klíčové zajistit dostatečné množství kvalitních pohonných hmot, abychom nemuseli čelit podobné situaci jako loni na jaře, kdy ceny zejména motorové nafty neúměrně vzrostly. Díky novým kontraktům budeme připraveni na výkyvy, které s sebou může přinést Putinova válka na Ukrajině,“ uvedl k tématu ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS].

–RED–

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here