Ukrajina navrhuje vyřadit ruský vývoz železa a železné rudy do EU

1099
Ukrajina
Ilustrační foto: Ocelářská unie

Podle studie Institutu Kyjevské školy ekonomické [KSE] Ukrajina dokáže plně nahradit vývoz ruského surového železa a železné rudy. To i proto, že Rusko dál zůstává významným světovým vývozcem surového železa i železné rudy.

Podle serveru trademap.org je Rusko druhým největším vývozcem surového železa a devátým největším vývozcem železné rudy. A i když Velká Británie a Spojené státy na tyto položky uvalily dodatečná cla, jejich dovozu z Ruska takové opatření nebrání, jen ruský vývoz znevýhodňuje před konkurencí.

Podle údajů Eurostatu byly surové železo a železná ruda v roce 2022 mezi 50 největšími položkami dovozu Evropské unie z Ruska kromě energetických surovin. Největším dovozcem surového železa je z unijních zemí Itálie, zatímco největším dovozcem železné rudy bylo Nizozemsko.

Ministerstvo hospodářství Ukrajiny si proto nechalo od Institutu KSE a centra GMK vypracovat studii, která obchod se surovým železem a železnou rudou mapuje. V ní uvádí, že Ukrajina má potenciál vyvézt do EU až 1,5 milionu tun surového železa a železných rud. A tak nahradí ruský export.

Jak obchoduje Rusko se železem a rudou

KSE uvedla, že vývozní sankce se Rusko snaží obcházet falšováním Certifikátů o původu, nebo vývozem zboží přes jiné země. Proto je podle ní nezbytné, aby unijní trh využíval alternativní zdroje těchto surovin.

„Nejnadějnější variantou je jejich dovoz z Ukrajiny. Tamní kapacita výroby surového železa dosahuje šest a sedm milionů tun ročně. Tak by mohla Ukrajina nahradit na unijním trhu ruské dodávky,“ uvádí KSE ve své zprávě.

Rusko vyváží ropu za tržní ceny. Podle Ukrajiny sankce nefungují

Dalším dodavatelem připraveným vyvážet do Evropy je Brazílie, která se na světovém obchodu s touto komoditou podílela v roce 2021 z 23 procent. Dalším zdrojem dodávek by mohla být Indie.

Je tu i železná ruda, připomíná Ukrajina

Další z možných sankcí je náhrada ruské železné rudy na unijním trhu. Veškerá železná ruda se do EU dodává ve formě rudných pelet. V roce 2021 jich Rusko do Evropy dodalo 120 milionů tun. Ruskému dovozu konkurují dodávky z Kanady [13 % světového trhu], USA [9 %], Brazílie [15 %] a Ukrajiny [14 %].

Ukrajina před válkou produkovala 160 až 170 milionů tun železné rudy a vyvážela zhruba 15 milionů tun pelet. Avšak v roce 2023 klesla kapacita na výrobu železných pelet o 50 procent, a jejich vývoz se proto snížil na pouhých 7 až 8 milionů tun. Výpadek výroby by měla vyřešit stabilní dodávka elektřiny a vody. To by pomohlo podle KSE zvýšit výrobu a vývoz na předválečnou úroveň.

Ukrajina žádá o další peníze na důchody i zbraně

„Uvalení sankcí na vývoz ruského surového železa a železné rudy by snížilo jeho příjmy o miliardu dolarů, a oslabilo tak financování války na Ukrajině. Tajný vývoz surového železa z Ruska by snížila přísná kontrola Certifikátů původu,“ tvrdí Kyjevská škola ekonomická.

–AM–

4 KOMENTÁŘE

  1. Ukrajina by se měla zavčasu rozpadnout sama od sebe, tato smýšlením nacis..faš.. zem nebude dělat dobrotu nikdy … zelený vagabund z Kyjevského divadla je příliš opojen svou pol. mocí a to je pro Evropu velmi špatně … To neberu v potaz, že 1/3 orné půdy+ budovy dávno patří USA … —Dokonce ani český miliardář banderovcům už nevěří a koupil kolem Kyjeva elektrárny na bioodpad nebo co … určitě má lepší informace, než proukrajinská 5kolka s teologem v čele od duševně nemocného zeleného strejca …

  2. No, mě se jen líbí příspěvky ve stylu, jak Ukrajina “ŽÁDÁ” peníze, zbraně, podporu apod.” Občas dokonce i vyhrožuje svým spojencům. Své věrné Poláky likviduje cenami obilí i tranzitní přepravy, přitom má nereálně splnitelé představy o vojenské podpoře států NATO a všechny své případné neúspěchy na tu malou podporu taky svádí. Nemám rád Rusáky, ale tohle je taky špatně.
    Jen můj názor.

  3. Toto přece nemůže myslet Ukrajina vážně, vždyť Rusko je největší vývozce těchto surovin.To by mělo největší dopad na EU státy, ač nesouhlasím ve všem s Rusy tak v tomto případě by se celé EU a Ukrajině vysmáli,prodali by jinam.

    • Rusko tyto komodity včetně plynu-ropy-jádro … pořád prodává Německu, Francii, Česku, Emirátům, USA … dokonce plyn s ropou i … …Ukrajině … Tak není chyba jen u zeleného sociopata z Kyjeva ? Kdy UA válčí se svými trestaneckými bataliony Azov+ Aj dar + žoldáky z 52. “demokratických” států na … pro UA pár let už cizím území … [redakčně upraveno]

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here