ČSSZ pošle zprávu o navýšení důchodu nově i elektronicky

11631
duchodu
Foto: Pixabay.com

Někteří příjemci důchodu dostanou v lednu zprávu o navýšení dávky o 360 Kč v základu přímo do zprávy pro příjemce na bankovním účtu. Elektronické oznámení o valorizaci dostanou jen příjemci jednoho důchodu vypláceného na účet u banky.

Oznámení o lednovém navýšení důchodů nově elektronicky dostane podle České správy sociálního zabezpečení přibližně 1,7 milionu příjemců některého z důchodu. Tedy starobního, invalidního či pozůstalostního důchodu. Novinka se týká pouze příjemců jednoho druhu důchodu a jen pokud jim dávku sociální správa zasílá bezhotovostně na bankovní účet.

„Nově budou valorizační oznámení příjemcům jednoho druhu důchodu poukazovaného na bankovní účet zaslána elektronicky prostřednictvím ´zprávy pro příjemce´,“ informuje v tiskové zprávě ČSSZ.

Elektronicky zasílané oznámení v lednu některým lidem sníží náklady sociální správy o 45 milionů korun. Dosud rozesílala sociální správa informace o růstu dávky vždy v obálce Českou poštou. Což značí náklady na materiál, tisk, poštovní služby v objemu desítek milionů korun za každé kolo valorizací. V této souvislosti připomeňme, že například v roce 2022 se důchody mimořádně valorizovaly dvakrát a k tomu jednou řádně v lednu. To znamená, že oznámení o navýšení důchodu dostávali jeho příjemci loni celkem třikrát.

Oznámení o zvýšení důchodu v obálce

Zástupci ČSSZ upozorňují, že i lidé, kteří dostanou elektronické oznámení o navýšení penze, mohou pobočku sociální správy požádat o vytištění valorizačního oznámení. Od 2. ledna 2024 mohou tito lidé oznámení v papírové podobě dostat tak, že vyplní jednoduchý formulář na webu ČSSZ. Klient v něm zadá své rodné číslo. Nebo se může spojit s pracovníkem call centra ČSSZ na čísle 800 050 248 a zvolit provolbu „valorizační oznámení“ a zadat své rodné číslo. Poslední z možností, jak obdržet papírové oznámení o navýšení důchodu, je pak osobní návštěva některé z okresních správ sociálního zabezpečení. Tam pracovníci oznámení vytisknou na počkání.

Valorizační oznámení dopisem nadále dostanou příjemci
  • důchodu vypláceného v hotovosti Českou poštou,
  • důchodu, který se vyplácí v souběhu s jiným důchodem či se zvláštním příspěvkem,
  • dílčího důchodu,
  • důchodu vypláceného do zahraničí,
  • sirotčího důchodu vypláceného pro více sirotků,
  • důchodu vypláceného jinému příjemci nebo na účet zařízení sociálních služeb,
  • důchodu s exekuční srážkou či výplatou do vězeňského zařízení,
  • kterým je vyplácen slovenský dorovnávací příspěvek,
  • kteří dosáhnou v lednu 2024 věku 85 let.

Majitelé datových schránek dostanou valorizační oznámení v příloze datové zprávy.

„Valorizační oznámení zaslané dopisem i valorizační oznámení zaslané datovou schránkou obdrží příjemce nejpozději ve výplatní den svého důchodu,” doplňují zástupci ČSSZ.

Od ledna 2024 se zvýší důchody všem stejně o 360 Kč

Veškeré důchody přiznané před 1. lednem 2024 porostou pouze v základu, to o 360 korun. Procentuální neboli zásluhová část dávky zůstane kvůli propadu reálných mezd nezměněna.

„Tím se dostaneme po lednu příštího roku na průměrnou výši důchodů v ČR na částku 20 693 korun,“ upozornil při zveřejňování řádné valorizace od ledna 2024 ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka [KDU-ČSL].

Lednová valorizace důchodů podle ministra Jurečky znamená pro státní rozpočet nárůst výdajů o 12,3 miliardy korun. Řádné navyšování penzí se odvíjí od růstu reálných mezd v prvním letošním pololetí.

Důchodci si od ledna polepší všichni stejně, o 360 korun

Podle dat Českého statistického úřadu činila průměrná hrubá měsíční nominální mzda v letošním druhém čtvrtletí 43 193 korun. To je sice o 3 101 korun [7,7 %] více než ve stejném období loni. Spotřebitelské ceny ale rostly za uvedené období o 11,1 procenta, reálně tak mzda klesla o 3,1 procenta.

Ještě prudčeji klesala reálné mzda v 1. čtvrtletí letošního roku, kdy podle dat ČSÚ sice opět vzrostla průměrná hrubá měsíční mzda meziročně o 8,6 procenta na 41 265 Kč, ale po započtení vlivu inflace reálně klesla o 6,7 procenta.

Základní výměra se zvýší na 4 400 Kč

Každý důchod se skládá ze základní a procentní výměry. Základní výměra důchodu, která je pro všechny důchody stejná, se od ledna navýší o zmiňovaných 360 Kč na 4 400 korun. Procentní neboli zásluhová výměra, která se odvíjí od výše výdělku, zůstává beze změny.

„Pouze důchodcům, kteří dosáhnou v lednu 2024 věku 85 let, bude od ledna 2024 navýšena procentní výměra o 1 000 Kč,“ upozorňuje na výjimku ČSSZ.

Termíny výplaty důchodů se mění i letos na Vánoce a příští rok

Rovněž se navýší zvláštní příspěvek k důchodu podle zákona č. 357/2005 Sb., o ocenění účastníků národního boje za vznik a osvobození Československa a některých pozůstalých po nich.

U důchodů s mezinárodním prvkem, které jsou vypláceny v takzvané dílčí výši, se základní výměra navýší podle podílu české doby pojištění k době celkově získané v ČR i zahraničí. Pokud kupříkladu česká doba pojištění představuje jednu třetinu z celkově získané doby, důchod se v roce 2024 navýší o 120 korun.

Některou z důchodových dávek u nás pobírá podle dat ČSSZ k 30.9. 2023 celkem 2,833 milionu osob. V některých případech jde i o souběh dávek. Nejvíce příjemců, a sice 2,365 milionu, pobírá starobní penzi. Invalidní důchod v některém jeho stupni vyplácí sociální správa více než 410 tisícům osob a pozůstalostní penze dostává přes 58 tisíc osob.

–VRN–

1 komentář

  1. Není to zpravedlivé , proč: Lidé , kteří poctivě makají celý život ,dostanou směšný důchod , člověk který byl více na Uřadu práce ,mají důchody větší , jak se to počítá , nemělo by to být naopak.Já mám odracováno doposud 45.let , jelikož jsem se narodil v roce 1961 a to 11.11..Jak to je firma mě propustí , mohu jít na pracovní uřad a pobýrat 11.měsícu podporu ta podpora se započítává do důchodu nebo ne.Mám k 30.9.2023 předčasný důchod bez výplaty , co mám dělat.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here