Rok ještě nekončí. Čeká se na zasedání FED i ECB

228
FED
Zasedání centrálních bankéřů v USA / Foto: FED

I když mnozí již vyhlíží Vánoce a priority se pomalu z investic a tradingu přesouvají na volnočasové aktivity, před finančními trhy stále ještě stojí klíčová zasedání centrální bank, jako je americký FED a evropská ECB. 

Následujících několik dní se ponese v duchu rozhodnutí centrálních bank. Kromě norské nebo švýcarské centrální banky zveřejní svá rozhodnutí i britská Bank of England, a hlavně americký FED a také Evropská centrální banka [ECB]. Zasedání centrálních bankéřů bezpochyby obrovsky ovlivní chování finančních trhů v následujících týdnech a měsících. Rozhodnutí FEDu a ECB můžete jako vždy sledovat v živém vysílání XTB.

Zasedání FED
Zasedání ECB

Současný narativ předpokládá ponechání sazeb na stávající úrovni u všech zmíněných bank. Pokud by bankéři ale trhy překvapili, může to znamenat konec dynamického růstu. Ten v posledních týdnech zažíváme u mnoha instrumentů od indexů až po kryptoměny.

Spolu o rozhodnutí o úrokových sazbách FED i ECB zveřejní novou sadu svých makroekonomických predikcí. I to mnohé napoví o budoucím vývoji.

FED, jehož rozhodnutí a predikce mají největší váhu, bude moci v nových prognózách vycházet z nově příchozích dat v podobě klesající míry inflace a také oslabujícího trhu práce. Ten v listopadu ale vykázal mírné zlepšení.

Americká ekonomika se vyvíjí stále dobře

Americká ekonomika v listopadu vytvořila zhruba 199 000 nových pracovních míst. Což je více, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti v USA překvapivě klesla na 3,7 procenta z říjnových 3,9 procenta. Ve své zprávě to uvedlo americké ministerstvo práce.

FED podle analytiků může být optimistický i z vývoje inflace. Ta klesá a v říjnu dosáhla meziročně 3,2 procenta. Teď v listopadu v souladu s očekáváními dále zpomalila na 3,1 procenta. Avšak meziměsíčně se spotřebitelské ceny o 0,1 procenta zvýšily. Nadcházející dny tak budou ještě velmi volatilní.

Amerika rostla ve třetím čtvrtletí rychleji než Čína

Federální rezervní systém loni v březnu zahájil zvyšování úrokových sazeb s cílem dostat pod kontrolu inflaci. Jeho základní sazba od té doby stoupla o více než pět procentních bodů. Naposledy FED úroky zvýšil letos v červenci. Základní sazba se nyní nachází v pásmu 5,25 až 5,50 procenta, což je nejvyšší úroveň od roku 2001.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here