Sunak: Priorita bylo udržení pandemické ekonomiky nad vodou

123
Britský premiér Rishi Sunak / Foto: Conservative Party

Britský premiér Rishi Sunak včera [11.12.] vypovídal před vyšetřovacím výborem o postupu britské vlády v době pandemie covidu. Sunak, který covid řešil ve vládě Borise Johnsona jako ministr financí, řekl, že jeho priorita byla ekonomika.

Očekává se, že vyšetřování potrvá tři roky, ačkoli od příštího roku budou vydávány průběžné zprávy. Vyšetřování je rozděleno do čtyř částí, přičemž současná fáze se zaměřuje na politické rozhodování. První z fází zkoumala připravenost země na pandemii.

Sunak před vyšetřovateli odmítl tvrzení, že by v době pandemie covidu vedl Johnson vládu „chaoticky“. Ale i vyjádřil lítost směrem k pozůstalým po obětech covidu-19.

„Mojí prioritou jako ministra financí v době vrcholící krize bylo udržení pandemické ekonomiky nad vodou,“ vysvětlil svůj tehdejší úkol Rishi Sunak.

Hájil pak především vládní program Eat Out to Help Out [jezte venku a pomozte, pozn. red.], který Britům dával 50% slevu na nealkoholické nápoje a jídlo v restauracích. Vláda je tím chtěla motivovat, aby se více stravovali mimo domov a udrželi tak za pandemie pohostinský sektor v černých číslech. Podle kritiků ale právě tento program přispěl k rychlému nástupu druhé vlny šíření covidu.

Náš program Eat Out to Help Out zachránil miliony pracovních míst v pohostinství,“ řekl Sunak a dodal, že považuje za “nefér” to, aby jeho ministerstvo někteří označovali za “skupinu podporující smrt”.

Premiér Sunak hlavnímu poradci vyšetřovací komise Hugu Keithovi také řekl, že cílem vlády tehdy nebylo “úplně potlačit virus”, ale zabránit kolapsu zdravotnického systému.

Premiéra včera [11.12.] nezpovídali jen stálí členové výboru, ale i právní zástupci zájmových skupin. Sunak jim řekl, že o vědě mají lidé tendenci přemýšlet v exaktní rovině, “jako že jedna a jedna jsou dvě”. Věda ohledně covidu-19 v době vrcholící pandemie podle něj ale byla “nejistá” a postoj odborníků se měnil. “Hluboké rozkoly” panovaly i uvnitř vědecké skupiny s názvem Sage, která britské vládě radila.

Sunak: Boris Johnson nepostupoval chaoticky

Slyšení před výborem absolvoval 6. a 7. prosince bývalý premiér Boris Johnson. I ten prohlásil, že lituje ztrát na životech v souvislosti s nemocí covid-19. Ve své výpovědi připustil, že vláda “udělala některé věci špatně”, ale dělala podle něj maximum.

„Nevyhnutelně jsme se v některých věcech spletli. Myslím, že jsme v té době dělali, co bylo v našich silách,” uvedl expremiér Johnson.

Na otázku o toxickém pracovním prostředí v letech 2020 a 2021 odpověděl, že jeho tým by býval lepší, kdyby v něm působilo více žen.

„Jedna sebekritika – myslím, že genderová vyváženost mého týmu měla být lepší. Myslím, že někdy během pandemie na mnoha schůzkách příliš dominovali muži,” vysvětlil.

Při výpovědi pod přísahou Johnson připustil, že “vláda podcenila rozsah a tempo výzvy”, když se začátkem roku 2020 začaly objevovat zprávy o novém viru z Číny.

Británii povede bývalý ministr financí Rishi Sunak

„Míra paniky nebyla dostatečně vysoká,” řekl a dodal, že ministři, státní úředníci a vědečtí poradci nedokázali v souvislosti s virem spustit “dostatečně hlasitý poplašný signál”.

„Kdybychom se kolektivně zastavili a zamysleli se nad matematickými důsledky některých předpovědí, které byly vysloveny, mohli jsme jednat jinak,” vyjasnil.

Když ho vyšetřující právník Hugo Keith ´griloval´, přiznal, že se ale ani nezúčastnil žádného z pěti krizových jednání vlády o novém viru v únoru 2020. Pouze “jednou nebo dvakrát” se podíval na zápisy ze zasedání vládní vědecké poradní skupiny. Johnson se hájil, že se spoléhal na rady svých vědeckých a lékařských poradců.

Exministr zdravotnictví Matt Hancock dříve při vyšetřování ale řekl, že se snažil vyvolat poplach uvnitř vlády. Tvrdil, že tisíce životů by vláda zachránila vyhlášením uzávěry o několik týdnů dříve než 23. března 2020. Podle Sunaka Johnson nepostupoval chaoticky.

Nelichotivý obraz vlády Borise Johnsona

Bývalí kolegové, asistenti a poradci během několika týdnů výpovědí vykreslili nelichotivý obraz Johnsona a jeho vlády. Zazněla kompromitující svědectví o Johnsonově postupu v krizi. Johnson se podle nich ve věci neorientoval. V jednu chvíli se podle bývalého poradce Dominika Cummingse ptal, zda by virus nezničil fénováním nosu. Bývalí vysoce postavení členové Downing Street ho viní z toho, že řídil britskou odpověď na pandemii chaoticky a “náhle měnil směr”.

„Jsem na pokraji sil. Johnson denně mění strategické směřování. V pondělí jsme se všichni báli, že se virus vrátí, a dneska zase jedeme na plný plyn,” napsal v srpnu 2020 například tehdejší šéf kanceláře Downing Street Simon Case Johnsonovu poradci Cummingsovi.

To, co vláda v Británii vydělala na inflaci, vrátí lidem i firmám

V jiné whatsappové konverzaci o pět měsíců dříve Cummings zase napsal šéfovi Downing Street pro vnější vztahy Cainu Leeovi, aby “přišel” na jednání s Johnsonem, protože “Johnson se sesypává”.

„Rishi [Sunak] říká, že finanční trhy by nemusely ‘ufinancovat’ náš dluh. Johnson je zase v módu Čelistí. Řekl jsem mu to samé už desetkrát a pořád to nepřijímá. Je jen otázkou času, než se tím blábolením prozradí, že neví, co říká,” napsal Cummings.

Virus v 67milionové zemi zabil více než 230 000 lidí a covidem-19 se nakazily další miliony lidí. Johnson, který byl premiérem v letech 2019 až 2022, odstoupil po několika skandálech, včetně odhalení, že on a jeho zaměstnanci pořádali v letech 2020 a 2021 večírky v premiérově kanceláři na Downing Street. Tím porušili vládní omezení týkající se uzávěry.

–ČTK/RED–

2 KOMENTÁŘE

  1. Pakistánec Sunak je i osobním bankéřem zeleného psychopata z Kyjeva … Klaun v triku od MPA vlastní po světě majetek za 400 milionů dolarů, vlastní dolarová konta k tomu .. uvedl německý tisk .. Tak se čistí peníze, jinak by pakistánská rodina nebyla až příliš bohatá …

  2. VB je na trajektorii R-U po smrti FJI. Angažovanost na Ukrajině je znepokojiva, některé provedene operace maji jasný otisk VB, útok na NSI, II. Krymsky most a další. Trend je znepokojivy, volby ve VB s nejasnymi výsledkem, predikovana abdikaci KarlaIII.,to je rok 2024.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here