XTB: Investoři nejčastěji volili technologický index NASDAQ

1144
XTB
Vladimír Holovka / Foto: XTB

Prvenství si v roce 2023 obhájí americký technologický index NASDAQ,” odpovídá v rozhovoru FinTag.cz na otázku, do čeho investoři letos nejvíce investovali, obchodní ředitel brokerské společnosti XTB Vladimír Holovka. 

Jak hodnotíte letošní rok z pohledu vaší firmy?

V mnoha sledovaných indikátorech jako například registrace nových klientů je rok 2023 pro XTB opět rekordní. Velmi nás těší důvěra stávajících klientů, ale zároveň i to, že dokážeme oslovovat stále početnější nové zájemce o naše služby. Osobně jsem velmi rád, že XTB je ten typ společnosti, která se snaží neusnout na vavřínech, ale neustále se posouvá v poskytovaných produktech a službách. Dovolím si soudit, že právě rok 2023 je toho důkazem.

Povídejte…

Ačkoliv máme v přípravě mnoho dalších produktů, tak v tomto roce jsme se soustředili především na dva produkty. Ty spolu úzce souvisí. Tím prvním produktem jsou frakční akcie. Ty dokáží realizovat transakce menší než je 1 jednotka akcie nebo ETF. To nám následně umožnilo pro slovenský trh v září a pro český trh v říjnu spustit další produkt – Investiční plány.

O co přesně jde?

Jedná se primárně o produkt pro pasivnější, a hlavně dlouhodobější investory. Klient si sám nadefinuje strukturu svého portfolia a tuto šablonu následně ve zvolených momentech realizuje. Frakční akcie umožňují realizovat nákup definovaného portfolia za nějakou pro investora srozumitelnou částku, například jeden tisíc korun. Nemusí se starat o to, jaká je aktuální cena zvoleného ETF instrumentu, kolik si může dovolit nakoupit celých kusů a co se zbylou částkou, která se nezainvestovala. Další fází, která je již za dveřmi, je automatizace těchto příkazů podle investorem zvoleného opakování.

Znamená to tedy, že XTB se nyní přesouvá také do sektoru roboadvisory?

Roboadvisory za investora rozhodují, jaké instrumenty by měl nakupovat. Naše Investiční plány jsou trochu více proaktivní. Klientovi jsou sice na základě investičních otázek ukázány návrhy vhodných ETF, klient sám se ale rozhoduje, které ETF a v jakém zastoupení do svého plánu zvolí. Z tohoto pohledu se tedy nejedná přímo o roboadvisory produkt. Je to nicméně další alternativa pro pasivní investování.

V tomto sektoru panuje v Česku, ale i na Slovensku velká konkurence. Proč myslíte, že uspějete s vašimi Investičními plány?

Podlé mého názoru XTB v této oblasti nabízí hned tři klíčové výhody. Jednak jsme mezinárodní burzovně obchodovaná společnost s tržní kapitalizací v řádů desítek miliard korun. Poskytujeme tedy takzvané multi-asset řešení. To znamená, že dokážeme naše klienty uspokojit i v jiných investičních službách, než je pouze forma pasivního investování. Další důvod je fakt, že právě existence dalších investičních instrumentů nám umožňuje nadále udržovat nulové poplatky pro nákup i prodej akcii i ETF. A to pochopitelně platí i pro nákupy v rámci investičních plánů. Což je v sektoru pasivního investování poměrně neslýchaná věc. U většiny konkurentů v tomto segmentu je standardem platit mnohdy klidně i procentní roční poplatek. To se nemusí zdát jako moc, ale v dlouhodobém horizontu i jedno procento dělá obrovský rozdíl.

Investice: Doba “jenom růstu” se loni stala minulostí

Co u vás investoři nyní obchodují nejvíce? 

Nebude velkým překvapením, že objektivně nejčastěji obchodovanými instrumenty jsou akciové indexy. Dříve to byl především instrument reprezentující německý akciový index. To se v posledních letech změnilo. Prvenství si v roce 2023 obhájí americký technologický index NASDAQ. Mezi další často obchodované instrumenty patří kontrakty navázané na zlato, ropu a zemní plyn. Nejvíce obchodovanou akcií je domácí titul ČEZ. Další zajímavostí může být, že nadále zesiluje trend obchodování z mobilní aplikace. Evidujeme dokonce již přes 60 procent transakcí právě z mobilních zařízení.

Jaké máte plány v příštím roce? 

Čekají nás další produktové novinky. Tou relativně nedávnou bylo zavedení úročení z nezainvestovaného kapitálů. Bohužel v tuto chvíli nemohu být ohledně budoucích produktových změn konkrétní, ale mohu prozradit, že na rok 2024 máme zajímavé plány. Jelikož v XTB dlouhodobě klademe na přední místo i vzdělávání, tak nadále připravujeme aktivity v této oblasti. I příští rok hodláme opět přinést celou řadu videokurzů na téma investování a trading, zároveň budeme organizovat jarní online trading konferenci a podzimní online investiční konferenci. Od našich klientů evidujeme rostoucí zájem o podrobnější informace k aktivnějšímu investování a tradingu, tedy hodláme posílit tvorbu videí a živých streamů právě na tyto oblasti.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here