Investice: Doba “jenom růstu” se loni stala minulostí

256
investice
Vladimír Holovka / Foto: XTB

Finanční trhy, a tak i investice loni prošly propadem. K obratu bude podle analytiků třeba naplnit dva hlavní předpoklady. Tím prvním je vypořádání se s inflací a druhým pak zamezení eskalace války na Ukrajině.

Geopolitické pnutí a vývoj ekonomické situace v loňském roce ukončily zlaté časy investorů v posledních letech. Doba “jenom růstu” je pryč. Doba, kdy většina finančních aktiv rostla a spolu s tím i risk apetit velké části investorů.

Spoléhali se na nízké úrokové sazby jako na záchrannou síť. S příchodem roku 2022 se ale tato situace změnila,” uvedl na konferenci Global Investment Summit obchodní ředitel společnosti XTB Vladimír Holovka.

Změna přišla především se zvyšováním úrokových sazeb centrálními bankami. To s sebou přineslo kompletně novou situaci a mnoho investorů a firem zaskočila. Ti pohotovější z nich v novém prostředí upravili investiční strategie ze slepého risk apetitu na cílenější investice.

Taková změna je ale pro řadu z nás poměrně složitá,” poznamenal Holovka s tím, že totální obrat je vůbec prvním hlavním investičním trendem současnosti.

Pasivita vs. aktivita: Změna investičního přístupu

Podle Vladimíra Holovky jsme v posledních letech pozorovali obrovský nárůst popularity pasivního investování, především pomocí ETF. Byť tuto metodu ověřila léta praxe, běžní investoři teď stojí před otázkou, zda se více nezaměřit na aktivnější tvorbu investičního portfolia.

Vývoj posledních týdnů totiž ukázal, že stock picking – aktivní vybírání jednotlivých akcií – platí v současné situaci podhodnocených akcií za velmi zajímavý způsob, jak rozšířit investiční portfolio,” uvedl Holovka.

XTB nově nabízí novým klientům akcii zdarma

Jako obchodní ředitel XTB upozornil i na to, že začít se stock pickingem pomáhá kampaň akcie zdarma od XTB, která dává všem novým klientům bezplatně akcii v hodnotě do 30 USD.

Investice a digitalizace: totální změna sektoru

Poslední zásadní změnou současné doby je podle Holovky celková revoluce v investičním sektoru. Díky popularizaci investování se na trhu rozšířila nabídka služeb a stejně tak i zprostředkovatelů. Což se zasloužilo o celkové zvýšení kvality.

Budeme rádi, když efekt inflace zmírníme, říká Vladimír Holovka

Odrazilo se to ve snížení poplatků a digitalizaci celého procesu registrace a samotného obchodování na burze. Finanční vzdělávání nebylo nikdy tak dostupné jako nyní.

„Na druhou stranu ale současný boom přivedl na trh mnoho podvodných subjektů, na které je třeba si dát pozor. I v rámci finančního vzdělání vždy ke všem materiálům přistupujme s obezřetností. Někteří finanční influenceři nemusí mít nutně tak hluboké znalosti, jak se může na první pohled zdát,” vysvětlil.

–Adman’s Choice–

Pozn. red.: Celá přednáška Vladimíra Holovky na konferenci Global Investment Summit bude dostupná na stránkách stránkách XTB, případně XTB YouTube kanálu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here