Slovenský Gevorkyan opouští Start a jde na hlavní trh BCPP

341
Gevorkyan
Foto: Gevorkyan

Slovenská společnost Gevorkyan, dodavatel v oboru práškové metalurgie, se stane historicky první společností, která přejde z trhu PX Start na hlavní trh Burzy cenných papírů Praha [BCPP]. Obchodovat na trhu Prime se začne zítra [21.12.].

Společnost Gevorkyan vznikla v roce 1996 a specializuje se na výrobu kovových součástek pomocí práškové metalurgie, spékáním a vstřikováním kovů. Podle velikosti tržní kapitalizace 4,5 miliardy korun se na hlavním trhu BCPP zařadí mezi emise, jako je Tatra mountain resorts [4 mld. Kč] nebo Kofola ČeskoSlovensko [6 mld. Kč].

Jsem velmi rád, že se nám tímto naplňuje jeden z hlavních důvodů vzniku trhu Start. Naším záměrem bylo, mimo jiné, aby se stal tento trh branou na burzu pro menší společnosti, pro které by byl vstup na regulovaný trh příliš komplikovaný a v dané fázi jejich rozvoje i předčasný,“ uvedl generální ředitel BCPP Petr Koblic.

Trh Start podle něj nabízí firmám výhody kapitálového trhu i zkušenosti veřejně obchodované firmy: „Přechodem na regulovaný trh se díky mezinárodnímu reportingu firmy otevírají zahraničním investorům, což je pro ně další velká výzva,“ dodal Koblic.

Stejný názor zmínil zakladatel a předseda představenstva společnosti Artur Gevorkyan, podle kterého právě přítomnost na trhu Prime otevírá jeho firmě příležitost, aby do ní investovaly i větší zahraniční fondy. Na trh Start firma vstoupila teprve loni. Už tehdy bylo IPO společnosti s objemem úpisu přesahující 727 milionů korun historicky největším na trhu PX Start, ale i největší na celé pražské burze. Přitom se jednalo o první slovenskou společnost, která své IPO v Praze uskutečnila.

Akcie Gevorkyan na pražské burze

Společnost Gevorkyan zvýšila od ledna do konce září tržby meziročně o 38 procent na 56,3 milionu eur [1,4 mld. Kč]. Provozní zisk jí stoupl rovněž o 38 procent a dosáhl 8,2 milionu eur. Firma o tom informovala v polovině listopadu v tiskové zprávě. Čistý dluh firmy se meziročně zvýšil téměř o 24 procent na 65,4 milionu eur [1,6 mld. Kč].

Přechod na trh Prime není spojený s novou emisí akcií společnosti [SPO]. Duální listing na hlavním kótovaném trhu organizovaném Burzou cenných papírů v Bratislavě firma plánuje od prvního února příštího roku. Společnost v této souvislosti vyjasnila, že duální listing neznamená stahování akcií z pražské burzy. Ta pro společnost zůstane primární burzou.

Spolupráca s burzov je úplne iná skúsenosť ako štandartné bankové financovanie a som si istý, že mnohé firmy sú dvôstojné toho, aby mohli byť na burze, len im chýba urobiť prvý krok,“ uvedl Artur Gevorkyan.

Trh START vidíme velice pozitivně, říká mluvčí pražské burzy

Zároveň poděkoval kolektivu pražské burzy a jmenovitě pak Pavle Fischerové za spolupráci a podporu. Hlavním poradcem společnosti při vstupu na trh Start a při přechodu na hlavní trh BCPP byla společnost Versute Investments. Podle člena její správní rady Luďka Palaty je přechod slovenské firmy na hlavní parket pražské burzy plánovaným a logickým vyústěním jejího rychlého rozvoje.

„A věříme, že tento rozvoj ještě zdaleka nekončí,“ dodal.

Komplexní právní poradenství v souvislosti s přechodem na hlavní trh firmě poskytla advokátní kancelář Havel & Partners.

Co znamená přechod na hlavní trh v praxi

K přechodu na trh Prime BCPP se váží také povinnosti. Jednou z nich je uveřejňování finančních výkazů podle mezinárodních účetních standardů [IFRS]. Na trhu Start firmy reporting naopak připravují podle českých, respektive slovenských účetních standardů.

Společnost dále častěji reportuje své výsledky. Na trhu Prime se obvykle reportují čtvrtletně. Reporting na trhu Start je pouze jednou ročně a poté ještě dvakrát v rámci takzvaných Start Days, vždy v jarním a podzimním termínu.

Problém trhu Start je nízká likvidita, říká investor Šura

Na trhu Start se nyní obchoduje 14 emisí, které na tento trh vstoupily v průběhu pěti let. Celková tržní kapitalizace akcií těchto společností činí 13 miliard korun. Od investorů přitom získaly přes dvě miliardy korun.

O výkon činnosti tvůrce trhu po uvedení emise na trh Prime Market projevili zájem čtyři členové burzy. Jde o společnosti BH Securities, Fio banka, J&T BANKA a Patria Finance.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here