ČNB snížila úrokové sazby. Další vývoj určí inflace v lednu

574
CNB
Guvernér ČNB Aleš Michl / Foto: Redakce FinTag

Česká národní banka [ČNB] na svém dnešním [21.12.] jednání snížila základní úrokové sazby o 0,25 procentního bodu. Hlavní úroková sazba ČNB, dvoutýdenní repo sazba, je tak aktuálně na 6,75 procenta. Další vývoj určí inflace za leden.

ČNB základní úrokovou sazbu na 7% úrovni držela rok a půl. Dnešní snížení základní úrokové sazby podpořilo všech sedm členů bankovní rady ČNB. Rada zároveň rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 5,75 procenta a lombardní sazby na 7,75 procenta.

„Nastal čas opatrně vykročit k pozvolnému snižování úrokových sazeb,” uvedl po jednání bankovní rady Aleš Michl.

Podle něj nákladové i poptávkové inflační tlaky v české ekonomice odeznívají a předběžné ukazatele naznačují hospodářskou stagnaci ve čtvrtém čtvrtletí. Na začátku příštího roku ČNB čeká pokles inflace ke třem procentům. Guvernér také ale dodal, že pokud inflace nebude setrvale ustupovat, může ČNB kdykoli proces snižování sazeb zastavit.

V této souvislosti upozornil, že se úrokové sazby v nadcházejících čtvrtletích nejspíš budou nacházet výš, než předpokládá makroekonomická prognóza ČNB

I na konci roku 2024 můžeme mít sazby na pěti procentech

Za proinflační rizika označil zejména ztrátu ukotvenosti inflačních očekávání a dopad změn nepřímých daní na ceny, které od příštího roku zvedá vládní konsolidační balíček. Také ale dodal, že v případě, že se tato rizika nenaplní, ČNB může snižovat sazby i rychleji než po čtvrt procentním bodu.

Česká koruna bezprostředně po vyhlášení rozhodnutí ČNB zareagovala oslabením o přibližně 5 haléřů na hodnotu EUR/CZK 24,58. Vzápětí však tento pohyb korigovala a posílila do okolí EUR/CZK 24,54.

Rozhodnutí ČNB nepřekvapilo

Dnešní snížení úrokových sazeb je jejich první změnou od 23. června roku 2022, tedy téměř na den přesně po roce a půl.

„Nad obavami bankovní rady z inflace v příštím roce tak pravděpodobně převládla slabá data přicházející z ekonomiky. Ekonomice se stále nedaří,“ okomentoval dnešní rozhodnutí ČNB analytik Komerční banky Martin Gürtler.

Česká ekonomika nevzkvétá. Vyvíjí se naopak nejhůře v EU

Upřesnil, že za utlumeným vývojem ekonomiky stojí hlavně nízká spotřeba domácností, která v sobě odráží výrazný pokles kupní síly mezd. Nízká tuzemská poptávka se pak promítá i do utlumeného vývoje spotřebitelských cen.

„Skutečnost, že ekonomická data ukazují na potřebu snížení úrokových sazeb, ale není nová. Silné fundamentální argumenty pro pokles sazeb tu již byly i v listopadu, což indikovala i tehdy zveřejněná prognóza ČNB. V té době ale bankovní rada dala přednost obavám o dalším vývoji inflace,“ upřesnil analytik KB.

Inflace v listopadu zpomalila na 7,3 %, respektive na 4,7 %

Podle něj je jisté, že inflace v příštím roce výrazně klesne, otázka je kam až. Jinak řečeno, stále není jasné, na jaké úrovni se nakonec inflace v příštím roce usadí.

„O tom, kam až úrokové sazby v příštím roce klesnou však pravděpodobně rozhodne lednová inflace. Ta do velké míry nastaví úroveň meziročního růstu spotřebitelských cen pro celý rok 2024. Základní repo sazba by se podle naší prognózy měla na konci roku 2024 dostat na čtyři procenta,“ dodal Martin Gürtler.

Snížení sazeb jako pozitivní signál?

Podle některých analytiků dnešní rozhodnutí bankovní rady lze brát jako pozitivní signál. Dosud se totiž bankovní rada ekonomickými daty či doporučeními odborného aparátu centrální banky příliš neřídila.

„Rizika, že by dnešní krok ČNB představoval podcenění inflační situace, přitom nejsou velká. Nákladové tlaky v průmyslu i zemědělství již zřetelně opadly a spotřebitelská poptávka se nachází v hlubokém poklesu. K dalšímu dramatickému růstu cen tak není racionální důvod ani příležitost,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus.

Koruna oslabuje. Může za to Eva Zamrazilová z centrální banky?

Podle něj sice hrozbou zůstává lednové novoroční přecenění, ovšem jeho intenzita by ani v pesimistickém scénáři neměla být tak výrazná, aby vyžadovala úroky na historicky nebývale vysokých sedmi procentech.

„Úrokové sazby centrální banky navíc na inflaci beztak působí se zpožděním 12-18 měsíců, kdy je již výrazně nižší inflace téměř jistotou,“ dodal.

Dále uvedl, že pokud nedojde k nějakému výraznému výkyvu tempa inflace nahoru, lze očekávat další snížení sazeb o 0,25 procentního bodu i na únorovém zasedání bankovní rady. I on je přesvědčen o tom, že určující bude data o spotřebitelských cenách za leden.

Jiří Rusnok tipuje nový cenový normál v příštím roce

Jak ale uvedli analytici České spořitelny, součástí dnešního zasedání nebyla nová prognóza. ČNB tak stále používá listopadovou predikci, aktualizovanou o nejnovější data. Nová prognóza pak bude v únoru. Na únorovém zasedání ČNB ale stále nebude známa inflace za leden, která vyjde o týden později.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here