Jaký je tržní výhled roku 2024? Je to sedm trendů, které ovlivní vše

576
2024
Ilustrace: Miroslav Plaňanský s pomocí AI

Chcete vědět, co přinese rok 2024 ve světě financí a investic? Analytický tým XTB připravil ebook Tržní výhled pro rok 2024 zaměřující se právě na toto téma. Zařadil do něj sedm klíčových otázek, které i náležitě rozebral.

Americká ekonomika: Měkké přistání, nebo volný pád? Ať se nám to líbí, nebo ne, Amerika, její ekonomika a měna jsou stěžejní pro celý svět. USA se podobně jako zbytek světa potýkají s vysokou inflací, která sice není tak vysoká jako u nás, nicméně představuje velký problém. Spojené státy právě procházejí fascinujícím obdobím – od hospodářské turbulence k překvapivé odolnosti. Zda se americká ekonomika vyhne recesi, a jaký dopad to bude mít na globální trhy, ale stále zůstává zásadní otázkou.

Evropa: Na pokraji recese?

S vysokými cenami energií a politickými výzvami se stále častěji ptáme po budoucnosti evropské ekonomiky. Zatímco USA překvapují pozitivními výsledky, Čína solidním růstem, evropská ekonomika zklamává. Podnikatelské aktivity, například PMI, ukazují, že situace v Evropě je již nyní nejtěžší z klíčových hospodářských regionů. Obzvláště hluboký pokles jsme zaznamenali ve výrobním sektoru. Jak velkou hrozbu tato situace představuje pro nás, Evropany?

Inflace: Strach z minulosti nebo trvalý problém?

Předešlé měsíce přinesly inflační strach, který vyústil v nejpůsobivější zpřísnění měnové politiky v západním světě za poslední desetiletí. To za situace, kdy výhledy mnohých ekonomik jsou nejisté. Nicméně bude záviset na délce restriktivní politiky, kterou budou hlavní centrální banky udržovat. A ta zase bude záviset od inflace. Tento ekonomický začarovaný kruh je nekonečné téma. Jsme svědky jen dočasného jevu, nebo změny dlouhodobého trendu?

Geopolitika 2024: Klid před bouří?

Žijeme ve světě, kde se geopolitické napětí stalo součástí obrazu, kterému musí investor věnovat pozornost. V roce 2022 Evropou otřásla ruská agrese vůči Ukrajině. V roce 2023 se k tomuto konfliktu přidala krize na Blízkém východě i mnoho dalších menších konfliktů po celém světě. Nicméně za největší aktuální konflikt se pravděpodobně dá označit boj o globální dominanci mezi USA a Čínou. Ten se možná neodehrává přímo na bitevním poli mezi velmocemi samotnými, bezpochyby ale má dopad na skoro vše, co se současné geopolitické situace týče. Sektor technologií je toho pěkným příkladem.

Akcie, zlato, ropa: Kam směřují tato aktiva?

Hloubková analýza klíčových trhů – od technologických gigantů a umělé inteligence až po komoditní trhy. Mnoho instrumentů si prošlo velkými propady následované často až rekordními zisky. Je ale takové tempo růstu udržitelné?

Bitcoin a kryptoměny: Co nás čeká po halvingu?

V neposlední řadě bychom neměli zapomenout na Bitcoin [BTC] a další kryptoměny. Ačkoliv krypto zažilo v roce 2022 opravdu brutální propady, tento rok přišel comeback. BTC vzrostl od začátku ledna už o více než 160 procent. Možné schválení spotového ETF na Bitcoin, přicházející halving i rozuzlení krachu FTX, to vše nás čeká následující rok. Pokud vše půjde podle plánu, je možné, že růst v roce 2023 byl jen slabý začátek. Netřeba ale připomínat, že ve světě investic, a kryptoměn obzvlášť, nikdy není nic jisté.

Pokud se chcete dozvědět, jaké názory na tato témata mají analytici brokerské společnosti XTB a další experti, ebook Tržní výhled pro rok 2024 je zdarma dostupný zde.

–Adman’s choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here