Zaměstnanci Liberty Ostrava dál zůstávají doma. Mzdy firma vyplácí

765
Liberty_Ostrava
Už od října má Liberty Ostrava drží v takzvaném teplém útlumu i svou poslední fungující vysokou pec. Při teplém útlumu se udržuje podstatně nižší teplo než při běžném provozu. / Foto: Liberty Ostrava

Aktualizace 3.1. 2024: Změstnanci hutě Liberty Ostrava a jejího dodavatele energií Tameh Czech, kteří se ve středu 3. ledna měli vrátit do práce, zůstanou doma další týden. Uvedli to mluvčí obou společností.

Firmy jsou mimo provoz od předminulého týdne, kdy Tameh huti zastavil dodávky energií. Tameh skončil v úpadku a svou insolvenci zdůvodnil tím, že mu huť neplatila a dluží mu dvě miliardy korun.

„Zaměstnanci Liberty Ostrava pokračují od 3. ledna do 8. ledna 2024 včetně na tzv. ’jiné překážce na straně zaměstnavatele’, a to dle zákoníku práce. Nástup zpět do práce bude 9. ledna 2024,” potvrdila mluvčí Liberty Ostrava Kateřina Zajíčková.

Zajíčková řekla, že zaměstnanci budou o aktuální situaci informováni dnes a během středy. Podle podepsané kolektivní smlouvy jsou zaměstnanci doma za 100 procent platu.

„Aktuální vývoj nyní nemohu komentovat, avšak dluh není splácen, tím pádem Tameh nemůže dodávat energie do Liberty Ostrava, a proto i většina našich zaměstnanců je na překážkách,” sdělil mluvčí Tamehu Patrik Schober.

Předseda Odborového svazu Kovo Roman Ďurčo dnes na síti X uvedl, že slib návratu zaměstnanců se začátkem roku byl nereálný.

Provoz v hutní firmě Liberty Ostrava se dnes zastaví. Společnost se ocitne bez energií, které ji dosud dodávala společnost Tameh Czech. Většina zaměstnanců zůstane od pátku do 2. ledna příštího roku doma, budou dostávat celou mzdu.

Společnost Tameh skončila v úpadku a také zastavuje provoz, protože jí došlo uhlí. V insolvenčním návrhu uvedla, že jí Liberty za služby už půl roku neplatí a dluh činí dvě miliardy korun. Liberty Ostrava čelí poklesu poptávky a má problémy platit své závazky. Jedním z věřitelů firmy je stát, který za minulé vlády na konci roku 2020 poskytl společnosti záruky za půjčku ve výši asi 1,5 miliardy korun.

„Potřebujeme vidět jasný závazek ze strany majitelů firmy. Proto jsme vyzvali vedení firmy, aby zajistilo vyplacení významné části z peněz vyvedených z firmy ve prospěch sesterských firem z celé skupiny, a to ještě v měsíci lednu,“ řekl k situaci ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN].

Ten o stavu v Liberty s vedením firmy jednal tento týden ve středu. Podle něj není situace kritická. Od vedení Liberty získal ujištění, že ukončení provozu hutí není nevratné, nehrozí žádné ekologické škody a důležité je také to, že zaměstnanci hutí jsou nadále placeni.

„Firma zaměstnancům platí celou mzdu a má peníze i na lednové výplaty,“ řekl ministr.

Liberty Ostrava má i s dceřinými firmami 6 000 zaměstnanců. Do práce budou od pátku dál chodit jen zaměstnanci, kteří pracují na nezbytné údržbě. A dále pracovníci, kteří udržují v takzvaném teplém útlumu koksovnu. Celkem jde o čtyři sta lidí. O situaci v Liberty dnes [21.12.] v Ostravě jednali zástupci Moravskoslezského kraje, města, firmy, odborů a úřadu práce. Pokud by společnost zkrachovala, ohrozilo by to podle hejtmana Moravskoslezského kraje Jana Krkošky [ANO] až 30 tisíc pracovních míst v regionu.

Optimalizační plán je na stole

Vedení společnosti tento týden svým hlavním věřitelům a partnerům představilo podrobnosti optimalizačního plánu. Ten má zlepšit provozní, obchodní a finanční výsledky firmy. Plán má vést k úplnému splacení pohledávek věřitelů. Podle společnosti zmiňovaný plán věřitelé podporují.

„Společnost se v lednu chystá zahájit proces znovuzprovoznění vysoké pece č. 3. V následujících měsících pak zvýší výrobu v souladu s očekávaným oživením evropského trhu s ocelí,“ uvedli zástupci Liberty Ostrava.

Optimalizační plán se zaměřuje na úsporu financí prostřednictvím dočasného přerušení výroby některých produktů, po kterých je nízká poptávka, jako je například válcovaný drát. A zároveň se zaměří na výrobky s vysokou přidanou hodnotou. Jako jsou bezešvé a spirálově svařované trubky, silniční svodidla, důlní výztuže a závitové tyče, po kterých je vysoká poptávka.

Optimalizační plán představuje řešení, jak dosáhnout ziskovosti a splácet závazky vůči věřitelům pomocí výrazné podpory ze skupiny Liberty Steel, to bez nutnosti výraznějšího externího financování. Kromě toho plán počítá s dalšími možnostmi včetně vstupu externích strategických partnerů a prodeje nevyužitých pozemků a budov.

„Jsme přesvědčeni, že tento plán, který byl vypracován na základě komplexní revize podnikání a situace na trhu, je nejlepší cestou k udržitelné budoucnosti společnosti a také pro naše zaměstnance, věřitele a partnery. Jsme připraveni na intenzivní spolupráci se všemi partnery při realizaci tohoto plánu během nadcházejících měsíců,“ uvedl prezident skupiny Liberty Steel pro Evropu a předseda představenstva společnosti Liberty Ostrava Ajay Aggarwal.

Liberty Ostrava patří GFG Alliance

Soud koncem listopadu vyhlásil na Liberty Ostrava individuální moratorium, které huti zajišťuje před Tamehem ochranu. Situace se vyhrotila před týdnem, když Tameh ohlásil, že mu dochází uhlí a přestane huti energie dodávat. Obě společnosti jsou ekonomicky i technologicky úzce provázané.

Liberty Steel Group je součástí globálního uskupení GFG Alliance, které patří rodině Sanjeeva Gupty. GFG Alliance má tři nezávislé průmyslové divize:

  • Ocelářskou Liberty Steel Group
  • Hliníkářskou Alvance Aluminum Group
  • Energetickou Simec Energy Group

GFG Alliance působí ve 30 zemích světa, kde má celkem 35 000 zaměstnanců a obrat přes 20 miliard USD [cca 447 mld. Kč]. Společnosti v alianci se zabývají těžbou, průmyslem a obchodováním.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Je těžké tlačit na vlastníky hutí ,když se na druhou stranu vyvádí ohromné sumy z energií přes spekulativní firmu v Lipsku. Dělají jen to co stát povoluje druhým. Možná v Praze si neuvědomují, že tu hru se spekulacemi energií neměli povolit. Ti co z toho mají ohromné
    zisky zřejmě mají velký vliv a prosadí co chtějí, že i vláda si nedovolí něco změnit.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here