Papírové oznámení o zvýšení důchodu si penzisté nově zaplatí

74103
oznameni_o
Foto: Freepik.com

Od příštího roku si důchodci oznámení o růstu penze v papírově podobě doručené poštou zaplatí. Částka se jim odečte z důchodu. Elektronické oznámení o valorizaci jim Česká správa sociálního zabezpečení [ČSSZ] doručí zdarma.

Zpoplatnění valorizačního oznámení o navýšení důchodu přináší novela o důchodovém pojištění Ministerstva práce a sociálních věcí ČR [MPSV]. Se změnou se počítá od ledna 2025. Ministerstvo práce v podkladech k zákonu argumentuje, že zaslání valorizačních oznámení stojí ČSSZ při každém zvýšení penzí 40 milionů korun. Předloni se penze navyšovaly jednou řádně a dvakrát mimořádně. Loni pak jednou řádně a v červnu pak mimořádně kvůli rychlému růstu spotřebitelských cen.

„Mnoho důchodců v dnešní době již disponuje takovými technickými prostředky, aby se s novou výší důchodu mohli sami seznámit v elektronické formě,“ uvádí autoři návrhu.

A to jednak prostřednictvím datových schránek nebo elektronické aplikace ČSSZ s využitím elektronické identity.

„Jeví se proto vhodné umožnit plátcům důchodů, aby přešli primárně na tuto elektronickou formu sdělování údajů,” píše se v návrhu novely.

Papírové oznámení o růstu důchodu ČSSZ zpoplatní

Norma počítá od příštího roku s bezplatným zasíláním valorizačního oznámení do datových schránek těm příjemcům důchodů, kteří je mají aktivní. Ostatní by ho měli najít na ePortálu ČSSZ. Z něj by si ho stáhli po přihlášení svou elektronickou identitou s potvrzením pomocí bankovní identity.

Pokud chtějí penzistky a penzisté informace o navýšení důchodu dostávat dál v papírové podobě poštou, pak o tento způsob doručení oznámení musí ČSSZ požádat. Úřad k tomu vypracuje zvláštní formulář.

„Tato žádost bude přitom platit i pro všechny další valorizace, pokud důchodce svou žádost neodvolá,” stojí v podkladech k zákonu.

S případným doplatkem 19 mld. Kč na důchody MPSV nepočítá

Podle jeho stávajícího znění by si pak lidé hradili poštovné v závislosti na aktuálních cenách za poštovní služby. Částka se jim strhne vždy v lednu z jejich důchodu. Pro papírové oznámení by si mohli důchodci chodit i přímo na pobočky sociální správy.

Ombudsman se proti návrhu ohradil

Resort ve zhodnocení dopadů píše, že změny “přinesou určité snížení uživatelského komfortu pro klienty, kteří dosud nevyužívají elektronické formy komunikace”. Podle ministerstva opatření cílí na úsporu na straně ČSSZ, kterou zaslání oznámení o každém zvýšení důchodů vyjde na 40 milionů korun.

Veřejný ochránce práv Stanislav Křeček ale i tak upozornil, že velká část seniorů s počítačem stále nepracuje. Proto se dá čekat, že požádají o papírovou verzi. Ochránce práv proto doporučuje, aby se změna případně týkala jen nových důchodců. A ti dosavadní dál dostávali oznámení poštou zdarma. Podotkl, že oznámení v papírové formě má pro penzisty “zásadní význam”. Mohou si navýšení zkontrolovat a případně se bránit.

ČSSZ pošle zprávu o navýšení důchodu nově i elektronicky

„Měla by proto být garantována bezplatná přístupnost tohoto dokumentu pro co nejširší okruh příjemců důchodů,” míní ombudsman.

Navrhuje také to, aby zájemci mohli informace o přidání dostávat e-mailem. Zpoplatnění by se dalo vnímat jako problematické i podle úřadu Národní rozpočtové rady [NRR]. Pokud lidé nemají datovou schránku a elektronickou identitu.

–ČTK/RED–

43 KOMENTÁŘE

  1. já to nechápu to už neví jak to mají dělat ti co neumí ovládat počítač,notas,chytrý telefon tak k tomu pošlete návod….

    • Vždyť jim papírovou verzi nikdo nebere…jenom si zaplatí náklady s tím spojené…nebo myslíte, že je to zadarmo?

      • Dobrý den pane Chalupou.V České republice je kolem 6 milionů vypláceno důchodu všech druhů důchodu. Prý to ČSSZ stojí ročně 40 milionů Kč.Mohu se zeptat jestli je možné ,aby jeden papírový dopis od ČSSZ mohl stat pro jednoho důchodce 6,6 milionů.Máte možnost si to spočítat. 40 m. : 6 m = 6,6 milionu. Zase jenom lžou, jako u všeho, a to číslo si vycucali s prstu.

  2. Kdyby to šo jen zasílat emailem na zvolenou adresu, pak ano. Ale jak to provést u 95 leté matky, která nemá, světe div se, ani datovou schránku ani elektronickou identitu. Ať udelají výjimku od určitého věku, jako to mají např banky u poplatků za sms zprávy.

    • Já mám datovou schránku a stejně mi polovinu věcí posílá stát poštou. Jsou to vemena a všechno je jenom složitější a nefunguje to. A to by mne zajímalo, kolik stojí stát provoz těch datových schránek.

  3. Mojí matce je 95. Myslíte si, že jí mám zřídit darovou schránku?
    Tohle fakt nevymyslíš. Někdo se tu tiše zbláznil. Prokristapána nakopejte je už do těch jejich zadků.

  4. Však my ty veřejné finance dáme do pořádku i kdyby na to měl prasknout celý rozpočet. Pouze si necháme, malou rwezervu v řádu procent na večírky na ministerstvech.

  5. Nevím, proč by nemohly být tyto zprávy zasílány e-mailem. Proč si mám pořizovat datovou schránku, aby mi přišlo jednou nebo dvakrát ročně oznámení o zvýšení (nebo snížení?) důchodu.

  6. Hlavně reformy, ať si je dělají ve vládě, tj. snížení jejich platů a ne je stále zvyšovat, za to co tam v těch lavicích jenom prosedí a užívají si svoje nedotknutelné jejich ceny v bufetu za jídlo. Měli by si uvědomit, že starší generace nebyla k učení, používat maily nikým učena. Jenže ty chytrolíni to nikdy nepochopí. Nám stačí mobil, abychom si mohli zavolat záchranku. Těm chytrákům co zde píšou, tak za pár let, aby zde ještě vůbec byli mezi živými, pak jim už nějaký mail budu úplně k ho.nu.

  7. Proč nadáváte na MPSV a ne na poštu? Tohle je jenom odpověď na jejich stále dražší služby. Ten, komu chodí důchod na účet, bude mít oznámení o valorizaci ve zprávě pro příjemce v internetovém bankovnictví. A kdo si pro důchod chodí na poštu, dostane valorizační oznámení spolu s modrým útržkem. Jinak, ono snad není tak složité odečíst od nové částky částku starou. Výsledný rozdíl je částka, o kterou se důchod navýšil. To se učí už na prvním stupni ZŠ.

  8. Vážená redakce, žádáte nás o slušnost ale copak tohle jde komentovat slušně. Vždyť tohle je od téhle vlády arogance nejhrubšího kalibru.

  9. Vážení, taková rozhodnutí se nedají slušně komentovat. Co si už vláda k nám všem dovoluje, co pro nás za excesy vytváří, to už nemůže být vůbec možné. Samé zákazy, všechno se zdražuje a bude to pokračovat. My musíme stále šetřit, ale naše kapsy jsou na samém dně.
    Dočkáme se někdy toho, že si i oni sníží platy, různé požitky, statisícové hodování ze státních peněz? Toho se asi nedočkáme. Proč by měli brát ze svého, když na to mají národ, a je jedno, jestli ty co je volili, anebo ostatní. Jejich nehorázné rozhazováni na náš úkor nemá konce.

  10. Bezplatnosti nelze věřit. To samé před časem nabízela i Česká pošta co se týka inkasa. A nyní je to zpoplatněno pětikačkou. A ČSSZ je státní stejně jako Česká pošta.

  11. Když můžou důchodci financovat nebezpečného šílence z Kyjeva, tak proč ne i Českou poštu ? Kterou má pod palcem rybívoko, zeť uaoligarchy Tymošenka a ten spoluvlastní UA poštu. Nyní už uamafián mydlí schody i arogantnímu faráři. Demise hrůzovlády měla být už před rokem

  12. Jsem taky důchodce a nemám problém přijmout elektronické oznámení o úpravě důchodu. Je mi líto lidí kteří dřou bídu pro nízký důchod. Jak vidím nakupovat důchodce v Kauflandu,tak si myslím že bídou netrpi. Ja si nestěžuji a z důchodu ještě ušetřím. To pro vás je i petikoruna za poštu moc? Podívejte se do okolních zemí, na jaké úrovni je tam digitalizace.To je normální technologický pokrok.Tak zde trapné neobvinujte vládu!

    • Bohužel, už dávno to není za 5 Kč, ale za 72 Kč – což mimochodem považuji opravdu za zvěrstvo. Jinak obecně s vámi souhlasím, ale jako jiní zde v diskuzi bych se přimlouvala za výjimku pro osoby starší cca 80 let. Spousta jich nemá ani počítač, ani chytrý telefon.

  13. Jsem důchodkyně , mám počítač a emailovou adresu, bude nějaký formulář, kde se tento údaj bude moct doplnit a kdy to bude možné.

  14. Mám nevidomého otce, už upoutaného na lůžko, matku s kamarádem Alzheimerem. Ani jeden nemá bankovní účet, natož datovou schránku. To si mají zařídit tyto systémy kvůli třem papírům ročně, i když je stejně nezvládnout použít? Otec si do banky nedojde a na počítač neuvidí, matka neví, co je banka… Tak jsme alespoň věděli, že důchod, co je jim vyplácen, je vyplácen ve správné výši. To nemohou aspoň pro takové příjemce důchodu zasílat to oznámení na e-mail, nebo třeba SMS na číslo, které by uvedli v nějaké žádosti na ČSSZ? Proč to pro občana udělat jednoduché, když to můžeme udělat jednoduché jen pro stát 🙁 Pro koho doprčic ty státní úřady máme? Pro ně samotné? Já myslela, že jsou tu pro občany… Ti lidé pracovali a odváděli daně, aby vůbec ty úřady měly z čeho existovat a teď, když od nich mají dostat pro ně vlastně zásadní informaci jim ten Úřad řekne, že poštovné 3x do roka by ho zabilo?

  15. Vždyť o těch 360 korunách kecají stále dokola,jako by to byl balík jako hrom . Takže to každý ví.Já to tedy zvládám přes mail, takže na mně ušetří za papír i za známku,tak ať si dají , chudáci nahoře,do nosu.😂

  16. Málem mě trefilo, že už neví jak by důchodce okrádaly. Vždyť to není normální, když stát něco oznamoval, tak za to platil, Česká pošta je státní podnik tak by to mohlposílat zdarma.

  17. Myslím si že by stačilo uveřejnit skutečnost v médiích a pak poslat všem na účet. Nepotřebuji to písemně a ti co chtějí v písemné formě ať si to zaplatí po požádání.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here