Partners se v hypotékách spojuje s Gepard Finance

510
Partners
Foto: Skupina Partners

Obrat společností skupiny Partners za loňský rok dosáhl podle neauditovaných výsledků 4,1 miliardy korun. Meziročně skupina obrat navýšila o 17 procent. Nově pak zahajuje spolupráci v oblasti hypoték s Gepard Finance.

Odhad kumulativního hrubého hospodářského výsledku skupiny za rok 2023 se pohybuje okolo 450 milionů korun. Zisk skupina použije zejména na posílení kapitálu svých společností a dokončení nového poradenského core systému Orfeus. Včera [16.1.] to na tiskové konferenci uvedli zástupci Partners.

„Obrat finančně-poradenské společnosti Partners dle předběžných odhadů překoná 2,4 miliardy korun, to je meziroční růst o 4,3 procenta. Obrat zbytku skupiny vzrostl o 40 procent na více než 1,7 miliardy korun,“ uvedl ředitel skupiny Partners Petr Borkovec.

Podle něj se obratově nejlépe dařilo životní pojišťovně Simplea. Ta meziročně vzrostla o 35 procent na 890 milionů korun. Novinka je, že pojišťovna se rozjíždí v Polsku. Dobré výsledky vykázaly i investiční společnosti ve skupině. Partners Invest již spravuje více než 16 miliard korun a obrat společnosti vzrostl o 43 procent na 170 milionů korun.

„Svým klientům za rok 2023 připsala zhodnocení více než 1,3 miliardy korun. Nemovitostní fond Trigea spravuje více než 7,5 miliardy korun a zvýšil svůj obrat na 150 milionů korun. Což znamená meziroční růst o 24 procent,“ přiblížil Borkovec.

Penzijní společnost Rentea očekává obrat 83 milionů korun a růst o 258 procent. Půjde tak vůbec o první ziskový rok po 2,5 letech od založení. Obrat vydavatelství NextPage Media, které rovněž spadá do skupiny, vzrostl o 18 procent na 48 milionů korun. Slovenská poradenská část skupiny meziročně přidala v obratu 28 procent [90 mil. Kč].

Nová spolupráce v oblasti hypoték

Velkou změnu chystá skupina v oblasti úvěrů a hypoték. Od dubna 2024 zahájí strategickou spolupráci s hypotečním specialistou Gepard Finance. Partners umožní svým poradcům a franšízantům stát se vázanými zástupci a hypotečními specialisty Gepard Finance. Společně se tak postarají o všechny úvěrové potřeby klientů Partners.

„Vzhledem ke spuštění Partners Banky a jejímu propojení s finančně poradenskou společností Partners jsme cítili potřebu jednoznačně deklarovat, že pro naše poradce a klienty se v oblasti hypoték nic nemění. Proto se Partners Financial Services bude dále specializovat na poradenství a finanční služby v oblasti investic, penzí, spoření, pojištění a bankovních služeb bez úvěrů. A veškeré úvěrové potřeby svých klientů bude řešit prostřednictvím nezávislého úvěrového specialisty se skvělým brandem Gepard Finance,“ okomentoval novinku Petr Borkovec.

Nová Partners Banka otevře příští rok na jaře

Společnosti plánují pro rok 2024 obrat hypoték ve výši 30 miliard korun. Společně budou mít 1 850 hypotečních zprostředkovatelů [Partners 1 500, Gepard 350] a 250 franšízových poboček [170 Partners a 80 Gepard]. Firmy budou nadále fungovat pod svým dosavadním vedením i pod vlastními marketingovými brandy. Pro klienty by měly společné služby a poradenství odstartovat na začátku dubna 2024.

Investice a životní pojištění na špici

Hnacím motorem loňského růstu skupiny byl ve finančně-poradenské společnosti segment pojištění a investic. Velký posun zaznamenalo neživotní pojištění, které na provizním obratu předstihlo podíl hypoték. Růstu pomohlo i vybudování několika desítek nových poboček a nárůst obratu stávajících franšízantů. Podíl franšízových poboček na poradenském obratu přesáhl 34 procent.

„Když se podíváme konkrétně na segment investic, tak jen v jednorázových investicích jsme zprostředkovali rekordních třináct miliard. To je o 52 procent víc než loni,“ uvedl Petr Borkovec.

Průměrná pravidelná investice klientů Partners dosáhla 2,5 tisíce korun měsíčně. Průměrná jednorázová investice činila 225 tisíc korun. Celkově skupina spravuje v investicích více než 50 miliard korun. Dalších 20 miliard přidává správa majetku v penzijních fondech Rentea.

Jediný produktový segment, který měl loni ještě větší podíl na obratu Partners než investice, bylo s 36,8% růstem životní pojištění.

Pojistných událostí kvůli invaliditě, nemoci a péči rychle přibývá

 

„Je skvělé, že jsme dosáhli na rekord v novém byznysu v životním pojištění – roční pojistné činilo 661 milionů korun. Vzrostl počet smluv i průměrné rizikové pojistné,“ dodal Borkovec.

Neživotní pojištění podle něj pokračovalo v úspěšném růstu a navázalo na trend minulých let. I zde padl rekord v nové produkci. Roční pojistné dosáhlo 541 milionů korun. Táhlo ho především autopojištění. V oblasti neživotního pojištění se tak skupina přiblížila k magické hladině jedné miliardy korun ve spravovaném pojistném. Naopak hypotéky nadále klesaly, snížení ale bylo menší než v předchozím roce. Celkem skupina zprostředkovala úvěry za 14 miliard korun [-22 %].

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here