Tajemníkem na MPO se stal zkušený politický harcovník Mana

1068
Mana
Nový státní tajemník MPO ČR a bývalý náměstek na MŽP ČR Vladimír Mana / Foto: MPO

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela [STAN] jmenoval vrchní ředitele sekcí, na jejichž místa resort vypsal výběrová řízení. Služební slib do funkce státního tajemníka složil Vladimír Mana, jehož jmenování schválila minulý týden vláda. 

Vladimír Mana se tak stal jediným novým členem vedení ministerstva. Ve funkci nahradil Martinu Děvěrovou, které skončilo pětileté funkční období. Mana v minulosti působil například jako náměstek pro řízení sekce státní správy a náměstek ministra a ředitel sekce státní správy na ministerstvu životního prostředí.

„Rád bych poděkoval Martině Děvěrové, které skončilo pětileté funkční období. Byla velmi kvalitní státní tajemnicí se zodpovědným a profesionálním přístupem. Přeji ji mnoho dalších úspěchů do budoucna,“ uvedl ministr Síkela.

Vrchním ředitelem sekce energetiky a jaderných zdrojů na MPO se stal René Neděla, jeho zástupcem pak Tomáš Ehler. Sekci digitalizace a inovací vede Petr Očko, sekci hospodářství Eduard Muřický. Část vedení jmenoval Síkela do funkcí již loni. Vrchním ředitelem sekce ekonomické je Petr Doškář, vrchním ředitelem sekce fondů Evropské unie Marian Piecha a vrchním ředitelem sekce Evropské unie a zahraničního obchodu David Müller.

Kdo je Mgr. Ing. Vladimír Mana, LL.M.

Vladimír Mana vystudoval v letech 1984–1988 Vysokou školu zemědělskou v Brně, obor Lesní inženýrství. V letech 2015-2016 absolvoval Evropský polytechnický institut, postgraduální studium Master of Law v Kunovicích se specializací komerční právo. Vystudoval [2021–2023] také Masarykovu univerzitu, Právnickou fakultu v Brně, obor Právo veřejné správy.

V roce 2004 kandidoval v krajských volbách v Moravskoslezském kraji za Unii svobody – Demokratickou unii. Do roku 2012 byl krajským zastupitelem v Moravskoslezském kraji za KSČM a od roku 2012 krajským zastupitelem ve Zlínském kraji za ČSSD. Jako krajský zastupitel se do první poloviny roku 2014 věnoval problematice mezinárodních vztahů a regionálně také problematice školství a životního prostředí.

Jeho posledním zaměstnavatelem bylo Ministerstvo životního prostředí ČR. Tam působil jako náměstek pro řízení sekce státní správy a náměstek ministra životního prostředí a ředitel sekce státní správy.

„Příkladem, který je zcela neomluvitelným selháním personální politiky ČSSD, je pokus prosadit na ministerstvo životního prostředí jako náměstka Vladimíra Manu. Ten byl v minulé Sněmovně šedou eminencí za jednou z nejtemnějších postav české ekologické politiky, komunistickou poslankyní Kateřinou Konečnou,“ uvedl v roce 2014 Jakub Patočka v Deníku Referendum. Vladimír Mana mu odpověděl zde.

MPO nyní uvedlo, že Vladimír Mana má dlouholetou zkušenost na více pozicích ve veřejné správě a mnohaleté zkušenosti s řízením velkých pracovních týmů. Má znalosti anglického, německého a ruského jazyka. Mezi jeho koníčky patří vysokohorská turistika, skialpinismus, běh, golf, hudba, umění a literární tvorba.

Na místa vypsalo MPO výběrová řízení

„V rámci novely služebního zákona došlo k přesoutěžení několika míst vrchních ředitelů sekcí. Do výběrových řízení se přihlásila řada kandidátů, včetně v té době současných vrchních ředitelů. Po důkladném vyhodnocení všichni z nich své posty obhájili,“ vysvětlil aktuální personální situaci na MPO ministr průmyslu a obchodu Síkela.

Jozef Síkela má k Věslavu Michalikovi blíž, než si myslíte

René Neděla pracuje na MPO od roku 2018, předtím působil v Energetickém regulačním úřadu. Tomáš Ehler se energetice a energetické politice věnuje dlouhodobě, na MPO pracuje od roku 2019. Petr Očko pracoval na resortu v letech 2010-2016, poté byl jmenován předsedou Technologické agentury. Na ministerstvo se Očko vrátil v roce 2018. Eduard Muřický působí na MPO od roku 2008.

Již v srpnu 2023 jmenoval ministr Síkela vrchním ředitelem sekce ekonomické Petra Doškáře. Vrchním ředitelem sekce fondů Evropské unie zůstává Marian Piecha, který byl jmenován v listopadu 2023. Vrchním ředitelem sekce Evropské unie a zahraničního obchodu je od července 2023 David Müller.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here