Vývoz zbraní dosahuje rekordních hodnot jak v USA, tak v Česku

2997
zbrani
22. základna vrtulníkového letectva Armády ČR přebírá [22.6.2023] první dva americké bitevní vrtulníky AH-1Z Viper. Mezivládní dohodu na nákup dvanácti nových vrtulníků systému H-1 podepsal v roce 2019 tehdejší ministr obrany Lubomír Metnar [ANO]. / Foto: MO ČR

Prodej amerického vojenského vybavení do zahraničí loni vzrostl o 16 procent na rekordních 238 miliard dolarů [cca 5,5 bil Kč]. Rekordní je i vývoz zbraní z Česka. I ten nejspíš za loňský rok překoná rekord ve výši 30 miliard korun z roku 2022.

O růstu amerického vývozu zbraní informovala agentura Reuters. Jako příčinu uvádí objednávky z mnoha zejména evropských zemí, které doplňují zásoby poté, kdy množství zbraní zaslaly na Ukrajinu. A také se připravují na případné vojenské konflikty.

Americká vláda loni schválila prodej dělostřeleckého raketového systému HIMARS [High Mobility Artillery Rocket Systems] do Polska v hodnotě deseti miliard dolarů [cca 229,6 mld. Kč]. Schválila vývoz pokročilých střel středního doletu AIM-120C-8 [AMRAAM] do Německa v hodnotě 2,9 miliardy dolarů [66,6 mld. Kč]. Pokročilé raketové systémy země-vzduch [NASAMS] získá Ukrajina.

Systém HIMARS vyrábí Lockheed, společnost RTX, dříve Raytheon, produkuje AMRAAM. Systémy NASAMS vyrábí RTX a norská společnost Kongsberg. Vyšší prodeje tak hlásí americká společnost Lockheed Martin, ale i General Dynamics nebo Northrop Grumman. Což se podle Reuters promítá do růstu cen jejich akcií.

Vývoj ceny akcií společnosti Lockheed Martin k 30.1. 2024

[Zdroj: xStation]

Zahraniční vlády nakupují zbraně od amerických společností dvěma hlavními způsoby. Buď přímo, kdy vyjednávají rovnou s výrobcem, nebo tak, že kontaktují úředníka ministerstva obrany na velvyslanectví USA ve svém hlavním městě. Oba způsoby podléhají souhlasu amerického kabinetu.

Podle Reuters přímý prodej amerických zbraní vzrostl ve fiskálním roce 2023 na 157,5 miliardy dolarů [cca 3,6 bil. Kč] ze 153,6 miliardy dolarů [cca 3,5 bil. Kč] ve fiskálním roce 2022. Prodej sjednaný prostřednictvím vlády USA se v roce 2023 zvýšil na 80,9 miliardy dolarů [cca 1,86 bil. Kč] z 51,9 miliardy dolarů [cca 1,2 bil. Kč] v předchozím roce.

Rekordní vývoz zbraní zaznamenává i Česko

Podle prezidenta Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiřího Hynka i čeští zbrojaři zažívají žně. Loňský vývoz zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z České republiky podle něj pravděpodobně dosáhne rekordní hodnoty roku 2022, kdy činil zhruba 30 miliard korun.

„Zatímco v roce 2022 značnou část exportu tvořil materiál z dlouhodobých zásob, loni převažovala nová výroba,“ uvedl Hynek.

„Dále je důležité, že mnoho výrobců investovala do zvýšení výrobních kapacit či modernizace stávajících technologií, což je základní předpoklad pro další navyšování výroby,” řekl.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

Z více než poloviny se v roce 2022 na vývozu podílela munice, v předchozích letech tento podíl činil 15 procent. Přibližně 45 procent vývozu předloni směřovalo na Ukrajinu. Dlouhodobě se podle Hynka zbraně a další bezpečnostní materiál nejčastěji vyvážejí do Spojených států, zemí Evropské unie, oblasti Blízkého východu či jihovýchodní Asie. Předloni ale posílil také export do Afriky.

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 do začátku loňského října Česko napadané zemi darovalo nepoužívaný vojenský materiál ze zásob české armády v pořizovací ceně 6,2 miliardy korun. Zůstatková hodnota činila 1,2 miliardy korun. Jednalo se o leteckou techniku, samohybné kanonové houfnice, raketomety nebo minomety.

Export zbraní a dalšího bezpečnostního materiálu z Česka byl předloni dosud nejvyšší, proti roku 2021 se téměř zdvojnásobil. Hynek v této souvislosti již dříve uvedl, že se podle něj tento rekordní výsledek nebude v budoucnosti opakovat. Objem výroby pak ve srovnání s rokem 2021 stoupl přibližně o pětinu na více než 50 miliard korun.

Lockheed Martin patří mezi investory k nejoblíbenějším

Konstatování, že výrobci zbraní mají žně, je podle analytiků pravdivé. Věc ale není zdaleka tak jednoznačná, jak by se na první pohled mohlo zdát.

„Aktuální krátkodobá situace je jedna věc, ale dlouhodobá realita je věc druhá. Je důležité si uvědomit, že velká část zvýšených výdajů států bude určena na nákup moderních a sofistikovaných zbraní, systémů, tanků a letadel. Skutečnost, že se jedná o high-tech výrobu, znemožňuje zvýšení výroby z měsíce na měsíc,“ řekl v nedávném komentáři pro FinTag o vývoji akciových titulů zbrojařských firem analytik XTB Tomáš Vranka.

Na druhé straně akcie společnosti Lockheed Martin přidaly od začátku 28 procent, Northorp 27 procent a Rheinmetall dokonce 227 procent. Jedinou výjimkou je společnost Raytheon. Té se před časem také dařilo, ale objevily se problémy s jejími proudovými motory. Hrozí, že jejich oprava a odškodnění zákazníků bude pro společnost velmi nákladné.

Jako stálici obranného průmyslu Tomáš Vranka uvádí společnost Lockheed Martin. A to kvůli šíři jejího portfolia. Společnost stojí za systémem HIMARS nebo Javelin, ale také za stíhačkami F-35, které si nyní ve velkém počtu objednává mnoho zemí v rámci EU.

Ministryně obrany Černochová podepsala nákup letounů F-35

Společnost podniká ve čtyřech oblastech. Jsou to stíhačky a letecký průmysl, raketové a palubní systémy, radarové systémy a řízení boje a posledním segmentem je vesmír. Všechny segmenty společnosti jsou stabilní a generují zisk.

I z toho důvodu je Lockheed Martin pravděpodobně nejoblíbenější zbrojní společností z hlediska investic. V loňském roce dosáhla společnost tržeb ve výši 67 miliard USD [cca 1,6 bil. Kč] a zisku 7,8 miliardy USD [cca 183 mld. Kč]. Přičemž dobré roky pro firmu pokračují. Objem nevyřízených objednávek aktuálně činí 158 miliard USD [cca 3,7 bil. Kč].

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here