Ministryně obrany Černochová podepsala nákup letounů F-35

515
F-35
F-35 Lightning II / Foto: Lockheed Martin

Ministryně obrany Jana Černochová [ODS] dnes [29.1.] podepsala s velvyslancem Spojených států amerických Bijanem Sabetem Memorandum o porozumění mezi Českou republikou a USA ve věci nákupu 24 letounů 5. generace F-35.

Jde o nejvýznamnější projekt v historii Armády ČR [AČR]. Za stíhačky amerického výrobce Lockheed Martin Ministerstvo obrany ČR [MO ČR] zaplatí 150 miliard korun. Další desítky miliard korun si podle pozorovatelů v následujících letech vyžádají další služby a provoz letadel. MO ČR odhadlo celkové náklady na tyto letouny od roku 2024 do roku 2069 na 322 miliard korun v dnešních cenách. Při odhadu obranného rozpočtu v těchto letech ve výši 8,4 bilionu korun by tak náklady na tyto letouny činily zhruba čtyři procenta.

„Slíbila jsem, že smlouvu na americké letouny F-35 uzavřeme nejpozději do konce března a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry. Do éry, kdy se nejenom vojáky, ale už i moderní technikou, řadíme do první ligy evropských členů NATO,“ řekla ministryně Jana Černochová.

Platbu za nákup letounů má Česko rozloženo do několika postupných částí. Necelých pět miliard amerických dolarů [106 mld. Kč] – přepočteno kurzem 21,20 Kč za 1 USD – Česko zaplatí přímo USA za letouny, munici, jejich vybavení a související služby. Jako jsou například výcvik, servis letounů, opravy a údržba.

Vysvědčení ministryně Černochové za minulý rok? Dobrá trojka!

Zbývající výdaje ve výši necelých 44 miliard korun zaplatí MO ČR českým dodavatelům při výstavbě infrastruktury, za nákup paliva, přípravu odborného personálu a daň z přidané hodnoty [DPH] odvede do státního rozpočtu.

Zapojení českého průmyslu

Součástí kontraktu je dojednaná průmyslová spolupráce, která byla smluvně uzavřena v minulém týdnu, to vrchní ředitelkou sekce průmyslové spolupráce Radkou Konderlovou.

„Připraveno je jedenáct projektů se společností Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt&Whitney. A to celkem za 15,3 miliardy korun. Podílet se na nich bude třináct českých podniků a univerzit. Ty se zapojí ve čtyřech oblastech: výroba komponent, výzkum a vývoj, pilotní výcvik a údržba, servis a opravy F-35,“ vyjmenovali zástupci ministerstva obrany.

Mírová dividenda je pryč: Zbrojaři rostou o stovky procent

K proklamacím úřadu je však docela skeptický někdejší ministr obrany z opozičního hnutí ANO Lubomír Metnar.

„Mám obavy, aby nezůstalo jenom u slibů. Řeknu to na příkladu nákupu pásových bojových vozidel. Tam se také slibovalo až 20% zapojení českého průmyslu, ale skutečnost je úplně jiná. Téměř po roce kontraktu činí zapojení českého průmyslu pouhá dvě procenta,“ uvedl.

Zároveň řekl, že nákup letounů F-35 je pro Českou republiku za nynější situace nevýhodný. A podle jeho názoru měla Česká republika zvolit jinou alternativu, případně s tímto nákupem počkat.

Český obranný průmysl je opět na špičce, říká Lubomír Kovařík

„Všechno to tak narůžovo namalováno není. Jsou země, které mají F-35, a přesto to odstrašení není takové, jak by mělo být. […] My s tím těžko něco uděláme, protože takto se současná vláda rozhodla. V současné době je to asi hotová věc. […] Co bude v budoucnu, jak bude vypadat budoucí vláda, jaká bude ekonomická situace, to si netroufnu vůbec odhadnout,“ řekl.

Loni letouny F-35 již operovaly z 26 základen po celém světě. Přičemž devět zemí provozuje F-35 na jejich domácí půdě. V provozu bylo přes 875 F-35. Z evropských zemí smlouvu na nákup těchto letadel uzavřely Německo a Polsko. Varšava podepsala v roce 2020 kontrakt v hodnotě 4,6 miliardy dolarů [cca 105 mld. Kč] na nákup 32 bitevníků F-35.

První letouny přiletí do Česka v roce 2031

Pořizovací proces letounů memorandum stanovuje na jedenáct let s tím, že první stroje do Česka přiletí v roce 2031. I přes relativně dlouhou dobu dodání, která je způsobena i nákupy těchto letounů z jiných zemí, dlouhodobě vítají a prosazují zástupci AČR.

„Systém F-35 je jediným, s nímž můžeme obstát na bojištích budoucnosti. A který je zároveň zárukou, že se v případě potřeby dokážeme společně s našimi spojenci efektivně bránit vnější agresi,” řekl náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka.

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

Upozornil, že již nyní dochází ke zpracování Komplexního implementačního plánu, který definuje způsob zavedení systému F-35 do prostředí AČR. Konkrétně jde o naplánování personálu, jeho výcviku, výstavby potřebné infrastruktury, servisní a logistické podpory, rozvoje dalších podpůrných služeb. A to tak, aby se postupné dodávky všech 24 kusů F-35 uskutečnily bez problémů od samotného začátku.

Stávající švédské Gripeny budou odvádět svoji práci až do roku 2035. Tedy do doby plného nasazení systému F-35. Jednání o provozování těchto letounů do zmiňovaného období se švédskou stranou probíhají.

Příběh o Gripenech zdarma je lež, tvrdí ministerstvo obrany

MO ČR se vyjádřilo k alternativě pořízení nových letounů Gripen E namísto amerických letounů F-35. Podle něj by pořízení 24 letounů JAS-39 Gripen E s totožnou municí, příslušenstvím a souvisejícími výdaji, například infrastrukturou, vyšlo na více než 128 miliard korun. To je sice o 14 procent méně, než 150 miliard Kč, které se vydají za systém F-35, ale ty mají oproti švédským strojům podstatně lepší bojové schopnosti, tvrdí úřad.

–DNA–

2 KOMENTÁŘE

  1. Je neskutečné, za jaké stroje vyhazuje levicová vláda stamiliardy. Gripeny by byly daleko lepší volbou za pětinovou cenu. Amatérismus současné armády a vládních politiků nezná hranic. Co ale čekat od armády, která má 25 000 vojáků a z toho je pouze 5 000 určeno pro boj. Co tam dělají ostatní? A kde jsou vidět akvizice za stamiliardy, které do armády v posledních letech proudily?

  2. F 35 absolutně nevyhovují našim podmínkám, ale to nevadí. Daňový poplatníci to jistě rádi zaplatí. Těšte se u voleb milá vládní pětikoalice.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here