Zhruba procento, tipují růst HDP Česka analytici Amundi

168
Amundi
Ilustrace: Freepik.com

Minulý týden se v Praze konala velká investiční konference investiční společnosti Amundi. Její zástupci na ní představili výhledy na letošní rok. Hlavní závěr zní, letošní rok nemusí být z pohledu trhů zdaleka tak pozitivní, jako byl ten loňský.

Investiční společnost Amundi očekává v letošním roce pomalejší růst české i světové ekonomiky. S oživením ekonomiky počítá spíše na konci roku.

„Prudký růst na konci roku 2023 částečně vyčerpal potenciál, který jsme původně viděli až v roce 2024. Proto se domníváme, že ten letošní rok nebude tak silný,“ říká senior portfolio manažer Amundi Petr Zajíc.

Přesto je ale přesvědčen o tom, že i letošek při správně nastavené investiční strategii investorům přinese kladné zhodnocení.

„Úrokové sazby zůstávají vysoké. To poskytuje stabilní základ pro investice. Klíčové bude, jak rychle budou centrální banky snižovat úrokové sazby a jakým geopolitickým událostem budeme v letošním roce čelit,“ vysvětluje.

Argumentuje tím, že slabší globální ekonomické vyhlídky odrážejí zpomalení na vyspělých trzích, které stále čelí vyšší, i když zpomalující, inflaci. Tu přitom dosud tlumí zvýšené úrokové sazby, které se stále propisují do omezené poptávku domácností.

Česká ekonomika v roce 2024 a politika ČNB

Analytici Amundi očekávají, že růst světového hrubého domácího produktu [HDP] dosáhne letos 2,4 procenta. Tempo růstu české ekonomiky tipují na úrovni „kolem jednoho procenta“. To odpovídá i aktuální predikci růstu českého HDP ze strany ministerstva financí. To ve své lednové makroekonomické prognóze uvádí, že česká ekonomika poroste o 1,2 procenta. Pokud se tyto předpovědi naplní, Česko tak zůstane jedinou zemí v Evropské unii, která dosud nepřekoná růstem HDP hodnoty před pandemií covidu-19.

Česko nejspíš ani letos v HDP úroveň před pandemií nepřekoná

Česká ekonomika se tak i nadále bude podle analytiků pohybovat pod svým potenciálem. Brzdí ji zejména oslabení německé ekonomiky a slabší poptávka domácností z důvodu vysokých cen. Jak ale na investiční konferenci Amundi uvedl člen bankovní rady České národní banky [ČNB] Tomáš Holub, aktuální stav sráží tempo inflace.

Očekáváme, že se inflace na začátku letošního roku výrazně sníží a vrátí se k horní hranici tolerančního pásma centrální banky. Během roku by mohla dále klesnout a přiblížit se k 2% inflačnímu cíli,“ uvedl.

ČNB snížila úrokové sazby. Další vývoj určí inflace v lednu

Vyjádřil se i k aktuální měnové politice ČNB: „Postupné snižování úrokových sazeb započaté v prosinci může pokračovat. Avšak nadále čelíme inflačním tlakům v podobě růstu mezd a regulované složky cen energií, což může přispívat k setrvačnosti inflace.

Investiční výhledy Amundi pro rok 2024

Pomalejší ekonomický růst analytici Amundi očekávají i ve světě, včetně možné mírné recese v USA. Slabšímu růstu budou podle nich čelit i země eurozóny. V nich se kromě přísnější měnové politiky Evropské centrální banky navíc už i projevují restriktivnější fiskální politiky jednotlivých států.

  • Ekonomický růst se v roce 2024 zpomalí. Vývoj na finančních trzích již nemusí být tak pozitivní jako v minulém roce. Trhy ale zůstávají optimistické, když do svých očekávání již zacenily oslabující inflaci a rychle klesající úrokové sazby.
  • Geopolitické napětí na Ukrajině, v oblasti Blízkého východu a obtížné vztahy s Čínou mohou významně ovlivnit globální trhy. Přesto se neočekává, že by tyto události v letošním roce mohly dále eskalovat.
  • Rok 2024 bude o diverzifikaci. Správnými ingrediencemi by mohly být akcie i dluhopisy. Dařit by se mohlo také investicím spojeným s aktuálními megatrendy, jako je transformace v energetice či umělá inteligence.

Ekonomický útlum analytici Amundi očekávají i v Číně. Tam ekonomika zpomaluje již od minulého roku. Čína nadále čelí utlumené domácí poptávce a dlouhodobým problémům v realitním sektoru. Opakem je podle Petra Zajíce z Amundi Indie. Ta podle něj už vystupuje jako nová ekonomická velmoc se skvělými vyhlídkami, silnou domácí poptávkou a značnými investicemi do infrastruktury a digitalizace. Mírně pozitivní pak analytik zůstává v případě dalšího růstu Japonska.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here