Mírová dividenda je pryč: Zbrojaři rostou o stovky procent

1076
dividenda
Letoun F-35 společnosti Lockheed Martin, jejich nákup už schválila i česká vláda, na americké letadlové lodi USS America / Foto: Lockheed Martin

„Možná se to nezdá, ale v posledních desetiletích svět těžil z velmi vysoké mírové dividendy. Mírová dividenda je ale nyní minulostí,“ píše ve svém komentáři pro  FinTag analytik XTB Tomáš Vranka.

V něm analyzuje vývoj cen akcií vybraných zbrojařských firem. Svůj komentář mimo jiné staví i na jednoduché, ale věrohodné úvaze. Čím méně státních výdajů jde na obranu, tím více prostředků může jít do produktivnějších odvětví. Jako je školství či zdravotnictví. Což ale platí i naopak. A to “naopak” platí právě teď. Více v jeho textu níže.

Minulý víkend svět zasáhly zprávy o teroristických útocích v Izraeli. Ten téměř okamžitě zareagoval leteckými údery na pásmo Gazy za použití vrtulníků a stíhaček. Ty samozřejmě musí někdo vyrobit. A tak se opět nabízí otázka, jak tento vývoj ovlivní akcie zbrojařských společností. Po delší době se toto téma poprvé dostalo na stůl od začátku války na Ukrajině. Ta donutila zejména evropské společnosti ke zvýšení svých výdajů na zbrojení.

Je zřejmé, že nejvíce do obrany investují Spojené státy. Výdaje na ní přesahují 800 miliard USD [cca 18,8 bil. Kč] ročně. Během války v Iráku však USA vydávaly na obranu až kolem 5 procenta hrubého domácího produktu a v době války ve Vietnamu dokonce až kolem 10 procenta [viz. graf výše / Zdroj: The Economist].

Mírová dividenda je pryč. Komu to „prospěje“?

Dnes, zdá se, se stala mírová dividenda minulostí. A tak mnoho lidí zajímá, kdo bude mít prospěch z rostoucího počtu konfliktů a zvyšujících se výdajů na obranu. Připravili jsme srovnání akcií tří pravděpodobně nejznámějších amerických společností a jedné evropské. Největší z nich je americký Lockheed Martin, následuje Raytheon Technologies, Northrop Grumann a německá společnost Rheinmetall.

Výkonnost akcií vybraných firem od konce loňského roku

[Zdroj: Bloomberg Terminal]

Na grafu výše vidíme, že se společnostem od začátku loňského roku daří. Akcie společnosti Lockheed přidaly 28 procent, Northorp 27 procent a Rheinmetall dokonce 227 procent. Jedinou výjimkou je společnost Raytheon. Té se před časem také dařilo, ale objevily se problémy s jejími proudovými motory. Hrozí, že jejich oprava a odškodnění zákazníků bude pro společnost velmi nákladné.

Výrobcům zbraní se daří

Obecně tedy můžeme říci, že se akciím výrobcům zbraní daří a ze současné situace těží. Nicméně aktuální krátkodobá situace je jedna věc, ale dlouhodobá realita je věc druhá. Je důležité si uvědomit, že velká část zvýšených výdajů států bude určena na nákup moderních a sofistikovaných zbraní, systémů, tanků a letadel. Skutečnost, že se jedná o high-tech výrobu, znemožňuje zvýšení výroby z měsíce na měsíc.

Premiér Fiala vyjede s českými zbrojaři do Afriky

Jinými slovy, pokud firma vyrobí 100 sofistikovaných stíhaček za rok, nevyrobí jich příští rok 150. To proto, že jednoduše není možné krátkodobě zvýšit výrobní kapacitu a najít lidi schopné takovou práci vykonávat. Současná situace je tedy pro podniky samozřejmě pozitivní, nikoliv ale krátkodobě, ale spíše v dlouhodobém horizontu při postupném navyšování kapacit.

Lockheed Martin nemá jen F-35

Pěkným příkladem tohoto konstatování je největší světová zbrojařská společnost Lockheed Martin. Válka na Ukrajině i situace v Izraeli jsou pro Lockheed velmi dobrou reklamou. Tato společnost stojí například za systémem HIMARS nebo Javelin, ale také za stíhačkami F-35, které si nyní ve velkém počtu objednává řada zemí v rámci EU. Tyto stíhačky používá při náletech také Izrael a mnohé zbraně společnosti se osvědčily. I z toho důvodu je Lockheed Martin pravděpodobně nejoblíbenější zbrojní společností z hlediska investic. Podívejme se na ni blíže. V loňském roce dosáhla společnost tržeb ve výši 67 miliard USD [cca 1,6 bil. Kč] a zisku 7,8 miliardy USD [cca 183 mld. Kč].

Němci kupují americké F-35. Cena letounů roste

To, že je současná situace výhledově pro Lockheed Martin pozitivní, potvrzuje rostoucí objem nevyřízených objednávek. Ty aktuálně činí 158 miliard USD [cca 3,7 bil. Kč]. I kdyby zakázky společnosti z roku na rok zmizely, má Lockheed práci na dalších 2,5 roku. Společnost podniká ve čtyřech oblastech. Jsou to stíhačky a letecký průmysl, raketové a palubní systémy, radarové systémy a řízení boje a posledním segmentem je vesmír. Všechny segmenty společnosti jsou stabilní a generují zisk.

Zbrojaři ohlásí výsledky už příští týden

Akcie zbrojařských firem jsou nyní v centru pozornosti investorů a o to zajímavější bude další zveřejnění hospodářských výsledků za poslední čtvrtletí. K němu dojde začátkem příštího týdne. Výsledky zřejmě nepřinesou žádné velké překvapení.

Ukrajina žádá o další peníze na důchody i zbraně

Například čísla Lockheedu jsou velmi předvídatelná, protože zbrojní kontrakty jsou na mnoho let, či dokonce desetiletí. Bude ale zajímavé sledovat objem nových zakázek a případně další nové doprovodné informace.

Tomáš Vranka

[Pozn. red.: K oněm doprovodným informacím, pokud bychom se vrátili zpět na začátek, patří i to, zda zájemci o nové zbraňové systémy budou mít dostatek peněz na již zmíněné školství nebo zdravotnictví.]

3 KOMENTÁŘE

  1. Tak je to správně a tak to má být. Zbrojařské loby=mafiáni z USA (včetně poradce PePa Koláře) určují jak se bude i co kde po světě vyvíjet v jejich prospěch … Nyní dementní Joe, zelený klaun z UA, kontráš Pávek s 5hady, Izrael, Afrika atd. jsou toho velkým důkazem. Tak tomu bylo hned po WWII, kdy amíci přišli na to, jakým válka kdekoli nikdy ne v USA, může být superkšeftem, ale jen pro VIP …

      • Dobré … pobavilo. Ale nemůžu, visí mě nějaký ten meloun u Premiot Group- Spodniak, vše fuč a pár jedinců nových demokratů z této … se 3 300 investorům smějí z britských kolonii, nemluvě o bankách, které taky podvedli nebo v tom šéfové bank jedou s nimi ? Jde asi o 6 mld kč, taky bych se rád s nimi smál, že … —Dcera chtěla nakoupit akcie ČEZu tak před 2. lety, nebyla šance, nevysvětlili proč … Už byl podvod s akciemi za mld z eráru asi chystán … v tomto 5hadím binci bůhsuď, ale mld kč z eráru jsou taky v …

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here