STEM: Většina je nespokojena s celospolečenským vývojem

1136
STEM
Ilustrační foto: Redakce FinTag

Rok 2023 považuje za úspěšný z osobního hlediska nadpoloviční většina [62 %] české veřejnosti. Vývoj ve společnosti v uplynulém roce ale více než čtyři pětiny Čechů považují za neúspěšný. Vyplývá to z průzkumu společnosti STEM.

Na začátku roku lidé obvykle bilancují a hodnotí uplynulý rok. Analytický ústav STEM se pravidelně dotazuje, jak jsou lidé spokojeni se svým životem a jak hodnotí uplynulý rok z osobního a společenského hlediska. Pozitivní zpráva je, že se svým životem letos vyjádřilo spokojenost přes 82 procent české společnosti. Ale ze společenského hlediska už je bilance méně příznivá – více než čtyři pětiny obyvatel ČR nepovažují rok 2023 za úspěšný.

„Rok 2023 se nesl u většiny Čechů a Češek ve znamení obav, nejistoty a únavy. Tyto pocity se zároveň plynule přelévají do nového roku – roku 2024 se obává 57 procent obyvatel, s nadějí ho vyhlíží 43 procent osob,“ doplňuje výsledky průzkumu Kateřina Duspivová, analytička STEM.

Z hlediska rozvoje společnosti a ani z hlediska zajištění větší spravedlnosti se Češi za loňským rokem podle průzkumu neohlížejí s důvěrou.

Ze soukromého hlediska považují rok 2023 za úspěšný výrazně častěji lidé s vyšším vzděláním či vyššími příjmy. Nicméně opět: U hodnocení celospolečenského vývoje vliv těchto faktorů slábne a žádná socio-ekonomická skupina není s rozvojem české společnosti v roce 2023 většinově spokojena, konstatuje průzkum.

Rozpor mezi osobní a společenskou [ne]spokojeností

Loňský rozvoj české společnosti hodnotí jako úspěšný pouze 18 procent Čechů a Češek. Že by došlo k posílení spravedlnosti, si myslí jen 15 procent osob.

„Drtivá většina české veřejnosti je tak s celospolečenským vývojem v roce 2023 nespokojena,“ konstatují výzkumníci.

To nejhorší máme za sebou, řekl FinTag premiér Petr Fiala

Komentují i rozpor mezi celkovou spokojeností s osobním životem a hodnocením vývoje společnosti. Nabízejí vysvětlení, že o potížích ve společnosti se lidé dozvídají nepřímo, zprostředkovaně z médií, sociálních sítí i hovorů s ostatními lidmi.

„Zejména tehdy, když je společenská situace složitá a lidé nevidí snahu věci dostatečně a náležitým způsobem objasnit, množí se různé dohady, narůstá nejistota a strach z neznámého a neuchopitelného” vyvozují výzkumnici.

A i dovozují: „V situaci zvýšených obav z dění ve společnosti lidé při pohledu na svou vlastní situaci mohou nabýt pocitu, že dopady ´špatné´ společenské situace na ně osobně nejsou až tak hrozné a že u nich doma je zatím naštěstí vše v pořádku.“

Posilování spravedlnosti podle průzkumu STEM

Průzkum STEM potvrdil i dlouhodobě skeptickou pozici české veřejnosti vůči posilování spravedlnosti ve společnosti. Propady v hodnocení tohoto aspektu jsou patrné v krizových letech po celé 30leté období sledování.

„Nadpoloviční většina Čechů a Češek si rok 2023 spojuje s pocity zklamání a únavy. Situace v roce 2023 je tak do velké míry srovnatelná s vývojem od počátku pandemie covid-19 a na ni navazujících krizí,“ uvádí k loňskému roku výzkumníci STEM.

Převládající pocity z roku 2023 [v %]

[Zdroj: STEM]

Podle průzkumu je aktuální situace z různých důvodů obtížná pro většinu lidí. Nálada spojená s bilancí roku 2023 se přelévá i do pocitu, co lidé očekávají dál.

„Rok 2024 očekává 57 procent Čechů a Češek s obavami a nejistotou. S nadějí hledí do roku 2024 více než dvě pětiny [43 %] veřejnosti. Oproti výsledkům z roku 2023 se situace mírně zlepšila. Před rokem s nadějí do budoucna vyhlíželo 39 procent,“ zjistil průzkum.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here