Amundi oznámila 4% růst zisku i vyšší objem majetku ve správě

44
amundi
Foto: Redakce FinTag

Zisk společnosti Amundi za loňský rok dosáhl 1,2 miliardy eur [cca 30 mld. Kč]. Hodnota čistých investic u francouzské investiční společnosti loni činila 26 miliard eur [cca 655 mld. Kč]. Akcelerovala zejména v posledním čtvrtletí roku.

V něm hodnota investic přidala 19 miliard eur [cca 479 mld. Kč]. Společnost to uvádí v tiskové zprávě ke svým aktuálním výsledkům. Čistý zisk Amundi loni meziročně stoupl o 3,9 procenta. Valerie Baudson, CEO Amundi, uvedla, že za pozitivními výsledky stojí hlavně provozní efektivita a diverzifikované investiční portfolio.

Rok 2023 byl pro Amundi velmi úspěšný. Hodnota čistých investic dosáhla 26 miliard eur a naše zisky vzrostly o necelá čtyři procenta. Po celý minulý rok jsme našim klientům poskytovali řešení přizpůsobená aktuální situaci charakterizovanou vysokou inflací a vysokými úrokovými sazbami,“ vysvětlila.

Nadále pracujeme na implementaci naší dlouhodobé strategie růstu v oblasti multi-managementu, čemuž zajisté napomůže převzetí společnosti Alpha Associates. Tento krok je dalším potvrzením našich cílů, kdy chceme pro naše klienty a akcionáře vykazovat dlouhodobý růst,” dodala.

Společnost Amundi v současné době spravuje prostředky ve výši 2 037 miliard eur [cca 51,3 bil. Kč]. Oproti roku 2022 hodnota majetku pod její správou stoupla o sedm procent.

Amundi výhled pro ekonomiku

Koncem ledna zástupci společnosti představili v Praze výhledy na letošní rok. Hlavní závěr zněl, že letošek nemusí být z pohledu trhů zdaleka tak pozitivní, jako byl rok 2023.

„Prudký růst na konci roku 2023 částečně vyčerpal potenciál, který jsme původně viděli až v roce 2024. Proto se domníváme, že ten letošní rok nebude tak silný,“ řekl senior portfolio manažer Amundi Petr Zajíc.

Investiční společnost Amundi očekává v letošním roce pomalejší růst české i světové ekonomiky. S oživením ekonomiky počítá spíše na konci roku. Argumentuje tím, že slabší globální ekonomické vyhlídky odrážejí zpomalení na vyspělých trzích, které stále čelí vyšší, i když zpomalující, inflaci. Tu přitom dosud tlumí zvýšené úrokové sazby, které se stále propisují do omezené poptávky domácností.

Analytici Amundi očekávají, že růst světového hrubého domácího produktu [HDP] dosáhne letos 2,4 procenta. Tempo růstu české ekonomiky tipují na úrovni „kolem jednoho procenta“. To odpovídá aktuální predikci růstu českého HDP ze strany ministerstva financí. To ve své lednové makroekonomické prognóze uvádí, že česká ekonomika poroste o 1,2 procenta. Pokud se tyto předpovědi naplní, Česko zůstane jedinou zemí v Evropské unii, která dosud nepřekoná růstem HDP hodnoty před pandemií covidu-19.

Česká ekonomika se nadále bude podle analytiků pohybovat pod svým potenciálem. Brzdí ji hlavně oslabení německé ekonomiky a slabší poptávka domácností kvůli vysokým cenám.

Investiční výhledy Amundi pro rok 2024

Pomalejší ekonomický růst analytici Amundi očekávají i ve světě, včetně možné mírné recese v USA. Slabšímu růstu budou podle nich čelit i země eurozóny. V nich se kromě přísnější měnové politiky Evropské centrální banky projevují i restriktivnější fiskální politiky jednotlivých států.

  • Ekonomický růst se v roce 2024 zpomalí. Vývoj na finančních trzích již nemusí být tak pozitivní jako v minulém roce. Trhy ale zůstávají optimistické, když do svých očekávání zacenily oslabující inflaci a rychle klesající úrokové sazby.
  • Geopolitické napětí na Ukrajině, v oblasti Blízkého východu a obtížné vztahy s Čínou mohou významně ovlivnit globální trhy. Přesto se neočekává, že by tyto události v letošním roce mohly dále eskalovat.
  • Rok 2024 bude o diverzifikaci. Správnými ingrediencemi by mohly být akcie a dluhopisy. Dařit by se mohlo také investicím spojenými s aktuálními megatrendy, jako jsou transformace v energetice či umělá inteligence.

Ekonomický útlum analytici Amundi očekávají i v Číně. Tam ekonomika zpomaluje již od minulého roku. Čína nadále čelí utlumené domácí poptávce a dlouhodobým problémům v realitním sektoru. Jejím opakem je Indie. Ta podle analytiků už vystupuje jako nová ekonomická velmoc se skvělými vyhlídkami, silnou domácí poptávkou a značnými investicemi do infrastruktury a digitalizace. Mírně pozitivní zůstává také růst Japonska.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here