Warren Buffett nic nekupuje. Čeká snad propady trhů?

101
Warren_Buffett
Ilustrační foto: XTB

Jaké změny provedl v portfoliu své firmy Warren Buffett? Berkshire Hathaway odprodala 1,1 procenta akcií společnosti Apple. Podíl v Apple společnost počítá víc než na polovinu celkové hodnoty svého portfolia ve výši téměř 175 miliard dolarů.

Velké americké fondy, které spravují přes 100 milionů dolarů, musí čtyřikrát ročně do 45 dnů po skončení čtvrtletí nahlásit regulačním orgánům změny ve svých portfoliích. V posledním čtvrtletí vyšlo toto datum na čtrnáctého února. A Berkshire Hathaway referovala, že odprodala akcie společnosti Apple.

„V tomto případě se však jednalo o prodej malého množství akcií, takže je možné, že některý z Buffettových manažerů prodal část svých akcií. Kromě společnosti Apple snižovala Berkshire své pozice v mediální společnosti Paramount a výrobci počítačů a tiskáren HP,” doplňuje analytik XTB Tomáš Vranka.

Dodává, že ve společnosti s Buffettem změny portfolií provádějí také investiční manažeři. A ve většině případů, zejména pokud jde o menší transakce, tomu tak zřejmě je. Dlouhodobě se společnosti i akciím daří dobře a pohybují se kolem svých historických maxim. Akcie třídy B [BRKB.US] se pohybují jen několik dolarů pod hranicí 400 dolarů.

Vývoj akcií společnosti Berkshire Hathaway

[Zdroj: xStation]

Podle Vranky poslední čtvrtletí loňského roku nepřineslo žádná velká překvapení. Buffett s velkými nákupy vyčkává. Berkshire také ale mírně zvýšila své podíly v ropných společnostech Chevronu a Occidental Petroleum. A mírně zvýšila i svou nepatrnou pozici ve společnosti Sirius XM, ale v tomto případě šlo opravdu jen o kosmetickou změnu.

Co dál prodal Warren Buffett a jeho firma

Z pohledu prodeje akcií je situace kolem Berkshire Hathaway zajímavější, společnost totiž odprodávala hned několik svých pozic. Po Applu například akcie největší americké stavební společnosti D.R. Horton, které nedržela dlouho. Dále odprodala akcie společnosti Markel, která je někdy přirovnávána k samotné Berkshire Hathaway.

„Prodali i akcie brazilské fintech společnosti StoneCo a také Globe Life. Ve všech čtyřech případech se však jednalo o skutečně miniaturní pozice. Představovaly pouhé setiny procenta hodnoty celého portfolia,” vysvětluje Vranka.

Rebalancované portfolio společnosti Berkshire Hathaway

[Zdroj: dataroma.com]

Obecně tedy za nejzajímavější transakce lze v případě starého investičního barda považovat odprodej malé části společnosti Apple a nákup akcií ropných společností. Avšak i samotný fakt, že Buffett neprojevuje žádnou nákupní aktivitu, může znamenat, že jsou na obzoru propady finančních trhů.

Adman’s Choice–

Podrobné informace o aktuálním stavu portfolia Berkshire Hathaway naleznete v novém videu Tomáše Vranky: https://www.youtube.com/watch?v=b-DgCjXutoQ.

Pokud sami chcete obchodovat akcie společnosti Berkshire Hathaway a tisíců dalších firem, u XTB je obchodování cenných papírů zcela bez transakčních poplatků do měsíčního obratu 100 000 EUR. Více informací na: https://cz.xtb.com/nepreplacejte-pri-investovani-do-akcii.

Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here