EU odmítla pokračování tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu

1023
o_tranzitu
Foto: Freepik.com

Evropská unie nemá zájem o prodloužení smlouvy o tranzitu ruského zemního plynu přes území Ukrajiny dál do Evropy. Řekla to včera [15.2.] komisařka EU pro energetiku Kadri Simsonová. Podle ní unie nic takového nepotřebuje. 

„Nemáme zájem prodlužovat třístrannou smlouvu o tranzitu plynu s Ruskem, jejíž platnost vyprší s koncem letošního roku,” řekla podle agentury Reuters eurokomisařka na zasedání výboru Evropského parlamentu.

Současná smlouva vyprší na konci letošního roku. Ukrajina již v lednu popřela informace, že je připravena jednat o prodloužení této smlouvy. Naopak slovenský premiér Robert Fico v lednu po setkání se svým ukrajinským protějškem Denysem Šmyhalem uvedl, že tranzit plynu přes Ukrajinu do Evropy by mohl pokračovat. Zmínil i možný postup ohledně zajištění tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Kyjev jeho slova ale vzápětí odmítl.

„Postoj ukrajinské strany je jednoznačný, smlouva o tranzitu přestane platit na konci letošního roku,” sdělil tehdy tiskový odbor premiéra Šmyhala.

„S Rusy jednat nebudeme a kontrakt neprodloužíme,” vyjasnil.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov na konci ledna řekl, že pokud Ukrajina smlouvu o tranzitu zemního plynu z Ruska neprodlouží, Rusko k vývozu plynu do Evropy využije alternativní trasy a námořní dodávky zkapalněného zemního plynu [LNG]. O zákazu dovozu LNG do EU se nyní vede debata v Evropské komisi.

Co bude dál se smlouvou o tranzitu ruského plynu

Podle analytiků z poradenské společnosti Energy Aspects existuje i bez prodloužení smlouvy možnost, že ruská plynárenská společnost Gazprom bude plyn zájemcům z EU dodávat prostřednictvích krátkodobých rezervací přepravních kapacit na Ukrajině.

Ruský plyn teče do Česka a přes Francii, Belgii a Španělsko do EU

Na druhé straně Kyjev opakovaně odmítá jakékoli prodloužení smlouvy o tranzitu ruského plynu přes Ukrajinu. Dohoda o tranzitu plynu na období od roku 2019 do konce roku 2024 umožňuje Gazpromu vyvážet více než 40 miliard krychlových metrů plynu ročně přes území Ukrajiny. Kyjev z této smlouvy vydělává každý rok zhruba sedm miliard dolarů [cca 149 mld. Kč].

Ukrajina s Ruskem se hádají o peníze za prodej plynu

Ceny za tranzit plynu ale stoupají. Nejde přitom pouze o plyn, ale také o ropu a ropné produkty. Ukrajina oznámila, že od ledna zdraží poplatky za převoz ruské ropy do Maďarska a na Slovensko o více než 18 procent na 13,60 eura [cca 345 Kč] za tunu. Vyšší poplatky se podle analytiků dotkly i České republiky.

„Věřím, že v zimě 2024 se Evropa bez ruského plynu zcela obejde,“ uvedl na konci loňského roku ukrajinský ministr energetiky German Galušenko.

Obchodování s nepřítelem >

„Jestliže zisk z tohoto vývozu financuje ruskou válku proti Ukrajině a soukromou armádu společnosti Gazprom, tak jediné, co by měli v budoucnosti platit, jsou reparace,“ vyjasnil.

Připustil ale i nesnáze. Rusko na Ukrajině v té době kontrolovalo 27 nalezišť zemního plynu. A nejen plynu, ale i 41 uhelných polí, 14 nalezišť propanu, devět ropných polí, šest nalezišť železné rudy, dvě naleziště titanové rudy, jedno naleziště lithia a jedno uranové naleziště.

Naftogaz a Gazprom jsou ve při

Trasa plynovodu přes území Ukrajiny je jednou ze dvou větví plynovodu, který spojuje Rusko se Západem. Stále ještě jím proudí asi pět procent celkového unijního dovozu. I tak je to ale pouhá třetina předválečného stavu.

Dodávky však zůstávají předmětem sváru. Alexej Miller, šéf Gazpromu, varoval, že jeho společnost vývoz zastaví, pokud Ukrajina nepřestane usilovat o zmrazení ruských státních aktiv. Gazprom a ukrajinský Naftogaz se rovněž přou o tranzitní poplatky.

Tranzit ruského plynu a ropy přes Ukrajinu je záhada této války

„Pokud bude Naftogaz pokračovat v těchto aktivitách, nelze vyloučit, že Ruská federace zavede sankce. Potom budou jakékoliv vztahy mezi ruskými společnostmi a Naftogazem jednoduše nemožné,“ prohlásil Alexej Miller podle agentury TASS.

A jsou tu další aspekty smlouvy. Rakouský dovoz ruského zemního plynu se vrátil na předválečnou úroveň. Maďarsko odebírá ročně 4,5 miliardy kubických metrů a loni v dubnu podepsalo s Gazpromem smlouvu o navýšení dodávek. Pokud Kyjev ukončí smlouvu o tranzitu zemního plynu, dostanou se tyto země do velkých problémů. Navzdory bombám, raketám a dronům, které devastují ukrajinskou energetickou infrastrukturu, plyn do zemí EU proudí i nadále.

–ČTK/DNA–

1 komentář

  1. Ukrajina si z tranzitu kradla … po zjištění nechtěli platit za odběr. No tak si Ruský plyn dovezeme přes překupníka. Ten ze stejného plynu udělá “demokratický plyn” a “politikové” budou spokojeni a můžou lhát. podvádět své ovečky dál. Konečný zákazník ale zaplatí čtyřnásobek původní ceny … To už není kapitalismus to je z EU řízená lichva- zlodějna, pro jednotlivce v Mordoru. Stejně jako byla řepka do nafty, zločinné dotace na kdeco= korupce, solárbaroni, debilita Grean Deal, éšroty … Co tato čím dál více hladová smečka … má ještě v šuplíku ?

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here