Růst reálných mezd čeká bankovní asociace zhruba o 4 procenta

74
bankovni
Ekonomové České bankovní asociace, zleva: Petr Dufek, Jakub Seidler a Pavel Sobíšek / Foto: ČBA

Tuzemská ekonomika se letos pozvolna zotaví. Ekonomika poroste o 1,2 procenta, inflace bude od dvou procent. To jsou hlavní závěry aktuální Makroekonomické prognózy České bankovní asociace [ČBA] pro letošní rok. 

Podle ČBA nominální mzdy v letošním roce porostou kolem 6,5 procenta. V reálném vyjádření pak stoupnou po odečtení inflace zhruba o čtyři procenta. Půjde vůbec o první růst reálných mezd po dvou letech.

Úrokové sazby České národní banky [ČNB] se letos v základní sazbě dostanou k hranici čtyř procent. V příštím roce pak poblíž tří procent. Kurz koruny podle ČBA ke konci letošního roku oslabí na hranici 24,7 koruny za euro. Až v příštím roce koruna mírně posílí.

„Tuzemská ekonomika bude letos růst jen pozvolna a oproti předešlé prognóze z listopadu se její očekávaný růst v letošním roce snížil na 1,2 procenta. Jedna z příčin je nadále slabý vývoj v zahraničí, zejména Německa,” říká hlavní ekonom bankovní asociace Jakub Seidler.

V Německu krachují firmy. Obdobný vývoj lze čekat i v Česku

Na naše sousedy podle něj stejně jako v případě tuzemské ekonomiky doléhá vysoká citlivost na zahraniční obchod a výrazná energetická náročnost průmyslu. A je to i pesimismus domácností, které kvůli růstu nákladů v posledních dvou letech omezily svou spotřebu.

Vývoj globální ekonomiky se v některých ohledech od poslední listopadové prognózy ČBA nezměnil. Nadále si nad očekávání dobře vede ekonomika Spojených států. Naopak čísla z eurozóny se vyvíjejí méně příznivým směrem. Nejistotu do Evropy přináší slabší výhled na průmyslově a exportně orientované ekonomiky, zejména Německo.

Vzývání spotřeby a další parametry

Prognóza bankovní asociace předpokládá, že růst české ekonomiky bude tažen zejména domácí poptávkou. Spotřeba domácností po poklesu v předešlých dvou letech by měla začít opět růst, to o 2,5 procenta. Zároveň se očekávaný růst reálných mezd v letošním roce o necelá 4 procenta střetne s dopady konsolidačního balíčku.

Po dvou letech průměrné dvouciferné inflace by měl růst cen letos citelně zvolnit a inflace se tak v průměru dostane na 2,7 procenta. Oproti předešlé prognóze se hodnota mírně zvýšila v důsledku vyššího růstu regulovaných cen. Očekávání desinflačního procesu se jinak ale nezměnilo. Pro příští rok ČBA odhaduje průměrnou inflaci na 2,2 procenta.

Nízká inflace v Česku: Koruna prolomila hranici 25,50 za euro

Snižování sazeb ČNB bude podle bankovní asociace pokračovat. Na konci roku konsensus poměrně jednotně vidí hlavní sazbu ČNB u 4% hranice, na konci roku 2025 pak mírně nad hranicí tří procent. Kurz koruny v nové prognóze bankéři přehodnotili mírně směrem ke slabším hodnotám. Na konci letošního roku jej prognostický panel odhaduje kolem úrovně 24,7 koruny za euro.

„Oproti současné úrovni kurzu nad hranicí 25 Kč za euro tak prognóza stále předpokládá návrat koruny k silnější úrovni, což je dáno zejména očekáváním mírnějšího poklesu úrokových sazeb ČNB ve srovnání se současným očekáváním trhu,“ stojí v analýze, která v příštím roce předpokládá posílení koruny k hranici 24,2 koruny za euro.

Konsolidační balíček a náhled bankovní asociace

Deficit hospodaření státu pro letošní rok odhaduje prognóza ČBA ve výši 2,7 procenta hrubého domácího produktu. Ve srovnání s předchozím rokem se deficit sníží téměř o jeden procentní bod.

„Pokles deficitu v letošním roce je dán kombinací odeznění jednorázových výdajů spojených s kompenzacemi vysokých cen energií, mírného oživení tuzemské ekonomiky a dopadu konsolidačního balíčku,“ uvádí analýzy ČBA.

Úsporný balíček přinese státu zhruba 150 miliard korun navíc

Podle ní tuzemská ekonomika čelila citelné fiskální nerovnováze a představený konsolidační balíček je nutnou podmínkou pro nastolení více udržitelné trajektorie veřejných financí. Deficit pro příští rok ČBA odhaduje poblíž 2% úrovně, což bude především důsledek očekávaného rychlejšího růstu tuzemské ekonomiky.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here