Dezinformační scéna využila střelby na FF UK, říká bezpečnostní expert

646
bezpečnostni
Jaromír Průša / Foto I, II: Asis International ČR

„Mrzí mě, že i takové tragické události, jako byla střelba na FF UK, se neštítí využít dezinformační scéna,” říká v rozhovoru pro FinTag předseda profesní organizace ASIS International ČR a bezpečnostní konzultant Jaromír Průša.

Loni v prosinci jsme zažili v ČR dosud nejtragičtější útok osamělého střelce na Filozofické fakultě. Domníváte se, že šlo tomuto útoku a jemu podobným zabránit?

V žádném případě jim nelze zabránit, ale můžete je eliminovat. Velmi zjednodušeně potřebujete udělat bezpečnostní analýzu hrozeb a rizik – co chci chránit, proti komu/čemu to chci chránit a jak to chci chránit. Následně z bezpečnostní analýzy po vyhodnocení hrozeb a rizik musíte nastavit bezpečnost v organizaci se zaměřením na bezpečnostní procesy. Co budete dělat před incidentem, v průběhu incidentu a po něm. Není to všechno tak jednoduché, jak popisuji, ale v základu je to tak, jak říkám.

Jak hodnotíte zákrok Policie ČR na FF UK?

Na hodnocení mám velmi málo informací. To znamená, že se k tomu podle dosud veřejných dat od Policie ČR, ministra vnitra a informací z médií nedovolím jakkoli vyjadřovat. Nicméně samotný zásah na FF UK probíhal profesionálně. Provedli ho ve velmi krátkém čase, což určitě zachránilo další životy.

Nedávno se objevila informace, že s vyšetřováním pomáhá policii americká FBI. Bude to mít podle vás nějaký přínos?

Využít jejich zkušeností z událostí podobných typů v USA je určitě výhodné a inspirující. Jen loni bylo v USA spácháno 656 masových střeleb, při kterých zemřelo téměř 19 tisíc lidí.

To je, pěkně prosím, hnus největšího kalibru

Jak hodnotíte to, co se dělo ve dnech po střelbě na FF UK?

Mrzí mě, že i takové tragické události, jako byla střelba na FF UK, se neštítí využít dezinformační scéna. A vypouští mezi lidi nepravdivé nebo polovičaté informace. Jako třeba to, že útočník byl Ukrajinec. Jako to, že se našly dva dopisy, ve kterých pachatel popisuje, co a proč to dělá. Proč by potom v domě otce měl nástražný výbušný systém a chtěl ho vyhodit do povětří, dopis v domě byl zajištěn v počítači. Až po dezinformaci, že se na FF UK nic nestalo, všechno to byli herci a Univerzita Karlova si finančně polepšila penězi ze sbírky obyvatel. To je, pěkně prosím, hnus největšího kalibru.

Vyhodnocení střelby na FF UK potvrdilo nedostatky v policii

[Pozn. red.: Mezi problematické informace patřil i výrok ministra vnitra Víta Rakušana [STAN] nebo i policejního prezidenta o tom, že střelec byl aktivní na ruské sociální síti Telegram a ke střelbě se inspiroval příkladem, jenž se odehrál v Rusku.]

Jak si vysvětlujete skutečnost, že střelec pronesl doslova celý arzenál zbraní na půdu školy? Čí je to selhání z vašeho pohledu?

Nemám dostatek informací, kdy a jak zbraně pronesl, kde je takzvaně skladoval. Nicméně nesmíte zapomenout, že se jedná o vysokou školu, kde se dbá i o akademické svobody. V rámci množství osob, které se tam denně volně pohybují a kvůli tomu, že nelze a ani se neprováděla žádná kontrola zavazadel, asi není nic těžkého si tyto zbraně a střelivo postupně přinést. A ani by taková kontrola probíhat nemohla. Podobně to navíc dělají i jiní aktivní střelci, například jednou si teroristé pronajali prázdný obchod v obchodním centru. Zakryli vstup a nanosili si tam celý arzenál. Všichni si mysleli, že tuto obchodní jednotku jen „opravují“, aby mohli otevřít nový obchod.

Bezpečnostní základy při ochraně měkkých cílů

Co může FF UK i jiné školy udělat pro to, aby posílily svou bezpečnost? Jak se mají takzvané měkké cíle [MC] chránit?

Každý majitel nebo provozovatel měkkého cíle se může spojit s Policií ČR. Ta mu určitě v základu poradí. Současně jsou k dispozici na ministerstvu vnitra zpracované dokumenty, jako je Metodika ochrany MC, Bezpečnostní plán MC, Vyhodnocení ohroženosti MC, Metodika koordinace měkkého cíle pro fázi po bezpečnostním incidentu, výcviková videa atp. Majitel měkkého cíle, pokud se v problematice neorientuje, si může najmout specialistu, specializovanou firmu, která se podobnou problematikou zabývá.

Nepřijde vám, že dnes je specialista na tuto problematiku každý?

Ano, po této smutné události se vyrojilo mnoho bezpečnostních odborníků, o kterých nikdo předtím neslyšel. Doporučuji tedy pečlivě vybírat, ověřovat si reference a doporučení, popřípadě se obrátit na profesní bezpečnostní sdružení v ČR.

Doporučuji zbraň nejen mít, ale mít ji i u sebe, a ne v šuplíku

Bezpečnostní expert Lumír Němec nedávno řekl, že obraně proti útokům na měkké cíle můžeme pomoci my všichni. To tím, že budeme více spoléhat sami na sebe. Více vnímat okolí a sledovat, co se děje. Souhlasíte?

Souhlasím a podepisuji. Každý z nás by měl dbát o osobní bezpečnost, vědět, kde v budově jsou únikové východy, mít znalosti první pomoci a podobně. A hlavně nebýt laxní k varovným signálům. A to jak u osob, nebo k tomu, že někde vidíme odložené zavazadlo a řekneme si – však on to někdo nahlásí.

Ochranu měkkých cílů budeme muset řešit legislativně

Nejvyšší kontrolní úřad v roce 2022 uvedl, že ministerstvo vnitra ,,nenaplnilo cíl koncepce ochrany měkkých cílů 2017-2020, protože nevytvořilo národní systém ochrany měkkých cílů a nezahájilo plánované investiční programy.“ Co na to říkáte?

NKÚ vyhodnotil, že vynaložené prostředky nesplnila očekávání a ani cíl koncepce ochrany měkkých cílů. Osobně si myslím, že budeme muset tuto problematiku a regulaci řešit legislativně. Jako například požární ochranu. Všude se dočtete, že za ochranu měkkých cílů má zodpovědnost majitel nebo provozovatel, ale nemá to žádnou legislativní podporu.

Co dál změnit v oblasti prevence ochrany měkkých cílů?

Je toho tolik, že na to tenhle rozhovor opravdu nestačí. Ale určitě je to o detailní bezpečnostní analýze, školení, vzdělávání, pravidelně opakovaných praktických cvičení, ne jednou ročně evakuace, a o nastavení BCM [Business Continuity Management / Řízení kontinuity činností, pozn. red.] ve společnosti.

Jakým způsobem se podílí profesní organizace bezpečnostních profesionálů ASIS International CZ&SK, jejímž jste jednatelem, na lepší ochraně měkkých cílů?

Asis International je především o vzdělávání a předávání dobrých zkušeností mezi bezpečnostními odborníky do praxe. Vzhledem k tomu, že jsme mezinárodní asociace a máme kolegy po celém světě, tak máme k dispozici neuvěřitelnou sílu odborníků z různých zemí a na různá bezpečnostní řešení.

Technologie a bezpečnostní ochrana měkkých cílů

Dobře, co ale konkrétně v této věci děláte? 

Přes média se snažíme komunikovat správné bezpečnostní postupy a informace. Spolupracujeme na přípravě metodiky a systému vzdělávání se složkami státu nebo některými ministerstvy. Snažíme se koordinovat činnost v soukromém sektoru a účastníme se kulatých stolů nebo konferencí na téma ochrany měkkých cílů. Česká a slovenská pobočka Asis International také pořádala na problematiku měkkých cílů panelovou diskuzi. A to přímo na půdě Univerzity Karlovy pod záštitou Ústředního krizového štábu. Konference se účastnilo přes 50 odborníků.

Jakou roli hrají v ochraně měkkých cílů nové technologie? 

Technologie hrají velkou roli, minimálně můžu doporučit instalaci přístupových systémů, kamerových systémů s analytickými softwary. Jde třeba o detektory zvuku, co dokáží rozpoznat a během pár vteřin vyhodnotit zvuky střelby, panického křiku a podobně. Jsou tu ale i další systémy. Nic z toho ale nebude fungovat, a to ani ta nejdražší a nejlepší technologie, pokud to nebude propojeno s lidským faktorem. To znamená, pokud to nebude nikdo sledovat, vyhodnocovat, reagovat, jsou to vyhozené peníze. Přičemž dnes tu máme moderní a mnohem levnější a efektivnější propojení na dálkové dohledy.

Jak přesně fungují tyto dálkové dohledy?

Jde o dohledová centra bezpečnostních agentur, které na sebe mohou převzít tyto povinnosti a nemusí být součástí prostor daného subjektu. Tyto organizace jsou schopny mít pod kontrolou objekty vaší firmy i v několika zemích najednou.

Petr Duchoslav

Jaromír Průša, jednatel a výkonný ředitel společnosti Asset protection agency, se v oblasti bezpečnosti pohybuje přes 25 let. Působil nejprve u renomovaných bezpečnostních agentur na pozicích od strážného po regionálního manažera, manažera speciálních zakázek a manažera pro obchodní domy.

V roce 2013 se stal Jaromír Průša viceprezidentem České pobočky sdružení bezpečnostních profesionálů Asis International a od roku 2015 je předsedou Asis International v ČR. Jako předseda Asis International pracuje v poradním sboru ministra vnitra pro situační prevenci kriminality.

2 KOMENTÁŘE

  1. Za spojeni “dezinformacni scena” bych rano preventivne pana kazdy den prezkousel kognitivnim testem a testem na samouvolnovani moci jako pana Bidena.

    Takovou pitomost by nevypustil z pusy ani pan Rakusan.

  2. To je gól. Uamafián vykulvoko si hned pozval podřízené z GIPS aby co nedříve zametli stopy, důkazy, co vše bylo nalevačku a že toho při střelbě na FF i před bylo velmi mnoho. Taky zametli co šlo, jsou na ničení důkazů specialisté. Hnojař z Olomóce lhal jako divý, přitom Jurečka je šéfem Bezpečnostní rady pro Česko, holt typický člen vatikánské sekty Jidášů jako i jeho nadřízený arogantní farář z brněnské mafie.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here