Přebytek obchodní bilance klesl. Nezaměstnanost zůstává na 4 %

86
nezamestnanost
Foto: Freepik.com

Přebytek české obchodní bilance letos v lednu klesl na 3,7 miliardy korun. Nezaměstnanost v únoru v Česku zůstala na čtyřech procentech. A ekonomika EU loni ve čtvrtém čtvrtletí nerostla, ale stagnovala. To jsou čerstvá statistická data.

Za snížením přebytku zahraničního obchodu stál podle dat Českého statistického úřadu [ČSÚ] meziměsíční pokles vývozu o 2,9 procenta, zatímco dovoz rostl o 0,9 procenta. V meziročním srovnání byl objem vývozu nižší o 6,5 procenta.

„V prvním měsíci letošního roku došlo k nejvyššímu meziročnímu poklesu u obchodu s elektrickými zařízeními, a to jak na straně vývozu, tak dovozu. Naopak k nejvyššímu meziročnímu nárůstu na obou stranách došlo u zahraničního obchodu s motorovými vozidly. Tam výsledná bilance přesáhla hodnotu 49 miliard korun,” upřesnila aktuální data k obchodní bilanci Jana Mazánková z ČSÚ.

Přebytek obchodní bilance vykazuje ČR již pátý měsíc za sebou. Avšak přebytek zahraničního obchodu se zeměmi EU, bez Německa, se v lednu meziročně snížil zhruba o tři miliardy korun. Bilaterální bilance s Německem propadla o 5,6 miliardy korun.

„Německá průmyslová produkce vytrvale klesá. Což značí obecně slabou poptávku. Vliv na to může mít právě již zmíněné dokončování dřívějších zakázek,“ uvedl analytik Komerční banky Kevin Tran Nguyen.

Slabá zahraniční poptávka se podle něj nejspíš s odstupem času podepíše i na dalším výkonu české ekonomiky a obchodní bilanci. Deficit obchodu se státy mimo EU se podle dat ČSÚ zmenšil o 3,8 miliardy korun.

Nezaměstnanost překvapení nepřinesla

Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti dosáhla v únoru hodnoty 4,0 procenta a zopakovala tak výsledek z předchozího měsíce. V lednu stoupla o 0,3 procenta. Úřady práce v únoru evidovaly 296 tisíc uchazečů o zaměstnání. Tedy jen nepatrně více než před měsícem a o 14 tisíc více než před rokem.

„Tito si mohli vybírat z 269 tisíc volných pracovních pozic, kterých tak bylo o 2 tisíce více než před měsícem a o 15 tisíc méně než před rokem. Na jedno volné pracovní místo tak připadá 1,1 uchazeče,“ říká hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil.

Nejvyšší nezaměstnanost hlásí tradičně okresy:
  • Karviná: 8,2 %, 11 uchazečů na místo,
  • Bruntál: 7,9 %, 8 uchazečů o místo,
  • Most: 7,6 %, 5,6 uchazeče o místo.

Nejnižší nezaměstnanost naopak hlásí Praha-východ [1,5 %], Praha-západ [1,6 %] a Rychnov nad Kněžnou [2,2 %].

Počet volných pracovních míst v lednu v Česku meziměsíčně stoupl o 1,8 tisíce na 268,6 tisíce. Na jedno volné pracovní místo v únoru po sezónním očištění připadal jeden uchazeč, stejně jako tomu bylo v předchozích měsících.

„Poslední mezinárodně srovnatelná data pocházejí z měsíce ledna a Česku v nich náleží pozice třetí nejméně nezaměstnané země Evropské unie s hodnotou 3,0 procenta,“ doplňuje Hradil.

Na prvním místě je Malta [2,6 %], na druhém pak Polsko [2,9 %]. Na opačném konci žebříčku se nachází Španělsko [11,6 %], Řecko [10,4 %], ale i Švédsko [8,2 %]. Průměr nezaměstnanosti v EU činí 6,0 procenta.

Ekonomika v EU stagnuje

Důležitá a zpřesněná data dnes [8.3.] přinesl i Eurostat. Podle nich ekonomika Evropské unie loni ve čtvrtém čtvrtletí ve srovnání s předchozími třemi měsíci stagnovala. Meziročně unijní ekonomika vzrostla o 0,2 procenta. Eurostat dosud uváděl, že hrubý domácí produkt [HDP] evropské sedmadvacítky se mezičtvrtletně o 0,1 procenta zvýšil.

Za poslední dva roky stouply ceny v Česku o bezmála 30 procent

Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí proti předchozímu tříměsíčnímu období rovněž stagnovala. Meziročně vykázala růst o 0,1 procenta, jak statistici dosud i uváděli.

Za celý loňský rok unijní ekonomika vzrostla o 0,4 procenta, růst v eurozóně byl stejný, uvedl Eurostat. Je to zhoršení proti předchozímu odhadu, v němž statistický úřad uváděl pro oba bloky růst o 0,5 procenta. V roce 2022 ekonomika EU i eurozóny vzrostla o 3,4 procenta.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here