Českou muniční iniciativu finančně podpořilo 15 zemí

259
municni
I Francie se rozhodla zapojit do mezinárodní spolupráce na dodávky velkorážové munice pro Ukrajinu iniciované Českou republikou. / Foto: Úřad vlády ČR

„Rychlost, s jakou se nám daří shánět potřebné peníze, je skvělá. Muniční iniciativa pokračuje, dál hledáme další možnosti, jak sehnat munici západní i východní provenience,“ řekla ministryně obrany Jana Černochová [ODS].

Armáda ČR [AM ČR] uvedla, že základem úspěchu snahy pomoci Ukrajině v obraně proti ruské agresi je diskrétnost vůči partnerským zemím. Proto blíže nespecifikuje množství pořizované munice, termín jejího dodání, odhadované náklady ani zdrojové a sponzorské země. Pouze obecně konstatovala, že munice bude pořízena v mimoevropských zemích. Hovoří se o celkových nákladech v objemu zhruba 40 miliard korun.

„Finanční prostředky přislíbilo poskytnout přes 15 zemí. Na základě veřejně dostupných informací můžeme potvrdit, že jsou mezi nimi Belgie, Holandsko, Kanada nebo Německo,“ uvádí zástupci Armády ČR v tiskové zprávě s tím, že případné zveřejnění výše jejich slíbeného příspěvku je otázkou té dané konkrétní země.

Spolupráci na nedávné návštěvě Česka za Francii potvrdil francouzský prezident Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron. Ministryně Černochová považuje tuto spolupráci za úspěch. Podle ní je nutné využít potenciál této široké mezinárodní koalice.

Ve věci podpory Ukrajiny v konfliktu s Ruskem dlouhodobě deklaruje: „Stojíme za Ukrajinou, klíč k úspěchu na Ukrajině jsou zbrojní firmy. Ať se to líbí, nebo nelíbí.“

MO ČR a AMOS: Muniční iniciativa

Ministerstvo obrany a Agentura pro mezivládní obrannou spolupráci [AMOS] se do vojenské pomoci Ukrajině zapojily hned po začátku ruské agrese. Ta podporuje rozšíření výrobních kapacit domácího obranného průmyslu.

České zbrojní firmy jedou, ale brzdí je tuzemské banky

Evropské kapacity se ale ukazují jako omezené. Proto MO ČR uvádí, že než budou tyto kapacity navýšeny, pracuje na různých formách dodávek dělostřelecké munice. V nich česká strana zprostředkovala dárcovským zemím možnost pořízení munice ve třetích zemích.

V souvislosti s akutní potřebou dělostřelecké munice na Ukrajině Česká republika iniciativu rozšířila a nabídla účast dalším spojeneckým státům.

Do nástupu Černochové o letounech F-35 nikdo nemluvil

„Byli jsme jednou z prvních zemí, ne-li první, která dodala Ukrajině raketomety, tanky, houfnice či útočné vrtulníky. To v době, kdy ostatní země stále váhaly z obavy o reakci Ruska. Když se ukázalo, že snaha Evropy o dodání slíbené munice nebude naplněna, přišli jsme jako první s muniční iniciativou a opět se postavili jako lídři do čela pomoci Ukrajině,“ vyzdvihla postoje ČR v rusko-ukrajinském konfliktu ministryně.

–RED–

1 komentář

  1. Neskutečná morální špína sebestředného faráře … tento války chtivý vlezdopr… EU je opět papežtější, než jeho pán ve Vatikánu. O teologových finančních podvodech v desítkách milionů kč po 20 let se nepíše proč ? I velký Francek vyzval UA i nebezpečného psychopata v Kyjevě aby vyvěsil bílou vlajku, místo žlutomodré hadry. Což mě překvapila jeho změna k agresi UA hord na cizí území.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here