Lafferova křivka v praxi: Daně u tabáku se zvyšují, příjmy ale klesají

12340
lafferova_krivka
Ilustrační foto: Freepik.com

Lafferova křivka v praxi: Ministerstvo financí ČR [MF ČR] loni v zákonu o státním rozpočtu očekávalo, že na spotřební dani z tabákových výrobků vybere celkem 65,2 miliardy korun. Realita je ale výrazně jiná.

Příjmy státního rozpočtu z tabákových výrobků loni činily 53,1 miliardy korun [-12,1 mld. Kč]. Vláda Petra Fialy [ODS] navíc přišla s konsolidačním balíčkem, který upravuje přímé a nepřímé daně. A zvýšení koeficientu se dotklo i spotřební daně u tabákových výrobků. Očekávané výsledky ale nepřišly už loni.

V roce 2023 stát opět vybral na spotřební dani z tabákových výrobků méně, než naplánoval v rámci schváleného rozpočtu. Tentokrát plnění dosáhlo jen zhruba osmdesáti procent, což představuje více než desetimiliardový výpadek ve srovnání s plánem. Navzdory nárůstu zdanění tak celková vybraná částka ve srovnání s rokem 2022 klesla,“ říká pro FinTag analytik Raiffeisenbank Vratislav Zámiš.

Podle ekonomů se v České republice v případě cigaret a dalších tabákových produktů již několik let začíná projevovat kouzlo takzvané Lafferovy křivky. Ta v ekonomii ukazuje vztah mezi sumou vybraných daní a míře zdanění. Pokud jsou daňové sazby v ekonomice příliš vysoké, výsledné efekty navýšení daní mohou být kontraproduktivní.

Na hypotetické Lafferově křivce se patrně začínáme nacházet již za bodem maximálního výnosu, kdy případné rostoucí zdanění může vést k dalšímu poklesu daňových výnosů,“ říká na adresu výběru daní z tabákových výrobků Vratislav Zámiš.

Češi nakupují v Polsku, Němci nenakupují v Česku

Je to rychlý růst daňové zátěže, který do velké míry potlačuje konkurenceschopnost místních obchodníků. Už i mnoho Čechů se proto uchyluje k alternativám. Část z nich jezdí tabákové výrobky pravidelně nakupovat do sousedního Polska. Anebo si je tam nechá nakoupit zprostředkovaně. V Polsku je krabička cigaret až o několik desítek korun levnější.

Hlas z Karviné: Jsme rádi, že tady to Polsko máme

Cigarety u nás stojí více než v Rakousku a téměř stejně jako v Německu. Zatímco v Polsku jsou výrazně levnější. Trend nedomácích cigaret, které se spotřebují na našem území a neplatí se z nich daň do českého rozpočtu, je strmě rostoucí a nikdo reálně neví, kdy se zastaví. V současnosti dosahuje bezmála 18 procent. Ještě předloni to byla desetina,“ upozorňuje Martin Slaný, hlavní ekonom skupiny DRFG.

Což souvisí i s nelegálním trhem s cigaretami a podílem padělaných a pašovaných cigaret. O tom informuje studie poradenské společnosti KPMG zhotovená na náklady výrobce Philip Morris International. Z ní už v roce 2021 vyplynulo, že v České republice se podle odhadů spotřebovalo takřka půl miliardy nelegálních cigaret. Bylo to o čtvrt miliardy více než v roce předchozím. Což státní rozpočet připravilo v přepočtu o více než 1,8 miliardy korun.

V Česku jde o trend

Zdroj: Wikipedia
[Zdroj: Wikipedia]
Od letošního února krabička cigaret v tuzemských trafikách podražila v průměru o dalších sedm až 10 korun. V mnohých případech tak cena jedné krabičky překonává psychologickou hranici 150 korun.

V dalších letech mají navíc tabákové výrobky v tuzemsku dál zdražovat. Podobný trend je v České republice možné vidět již několik let za sebou. Ekonomové mají hned několik možných vysvětlení, proč tomu tak je.

Tím prvním může být stabilně klesající spotřeba, kterou také částečně potvrzují statistická data z předchozích let. Avšak samotný pokles počtu kuřáků v ČR sám o sobě neodpovídá tempu, jakým i přes růst daně daňové příjmy z tabákových výrobků klesají. Proto je třeba možné vysvětlení hledat jinde.

Část Čechů cigarety rovněž nakupuje na šedém trhu a významný vliv má také pokles zájmu o koupi tabákových výrobků ze strany zahraničích subjektů. Dříve platilo, že do pohraničí jezdili ve velké míře nakupovat třeba Němci a Rakušané. Lákaly je mimo jiné právě nízké ceny cigaret, které se však za posledních několik let vypařily. A cigarety si nakoupí ve své domovině dokonce už i levněji než v České republice.

Jiří Lacina

9 KOMENTÁŘE

  1. Inu, na to nemusím být ani ekonomem a zabývat se jakousi Lafferovou křivkou, na to stačí prostý selský rozum. Jakmile rozdíl v ceně přesáhne částku, kdy už se vyplatí nakoupit ve velkém jinde, i při započtení nákladů cesty, je to jasné. V malém to vidíme na krachu drobných obchůdků – lidé si dojedou raději jednou týdně na velký nákup, protože už se jim to vyplatí i s tím, že si připlatí za benzín. No a pokud rozdíl v ceně je způsoben vyšším zdaněním, holt se ty daně nevyberou.
    Bránit se tomu při otevřených hranicích bez kontrol moc nelze. I když zakážeme vozit vyšší než určené množství, kdo to uhlídá?

  2. Obyčejným pracujícím lidem je asi úplně jedno , jaký režim vládne , pokud se mají v životě dobře a není draho .

    Tolerantní společnost se utolerovala netolerantními menšinami k multikulturní sebevraždě

    „Máme sice svobodu, můžeme říkat, co chceme, ale jen dokud bude náš pohled stejný jako pohled většiny,“

  3. V rámci EU je možné převézt přes hranici 800 ks cigaret na osobu pro vlastní potřebu. Jsou to tedy 4 kartony. Pokud je rozdíl na krabičce u nás a v Polsku kolem 60 Kč, je to 600 Kč za karton a tedy 2.400,- Kč na jeden nákup. To, jestli někdo nakupuje pro sebe nebo ne, to již nikdo ohlídat nedokáže. Proto se opravdu vyplatí zajet přes čáru a nakoupit tam.

  4. TVL, je to samy ekonom, dalo se to predpokladat a my se divime, ze oni se divi.
    Penize stale zustavaji v eurozone, jednou to pomaha jednomu statu, podruhe tomu druhemu. Pozitivni na te zprave je skutecnost, ze setrime emise pri nizzsi vyrobe.

  5. V soucasne dobe se jako jedna z realnych cest naplneni klimatickych zavazku jevi prenaseni vyroby z CR do jinych statu.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here