Rusko vyvezlo rekordní množství ropy. Nyní export ale utlumí

996
ropy
Jiří Tyleček / Foto: XTB

Vývoz ropy z Ruska po moři v letošním prvním březnovém týdnu dosáhl letošního maxima v objemu 3,7 milionu barelů denně. Rusko už ale i oznámilo, že omezí export ropy. Podle hlavního analytika XTB Jiřího Tylečka tak ropa nejspíš zdraží.

Jak si aktuálně stojí cena ropy, jaký je její vývoj?

Cena ropy Brent se už více než měsíc drží v relativně úzkém pásmu 80 až 84 dolarů za barel. Zatím nenachází silné fundamenty, které by ji z této oblasti dostaly. Texaský benchmark WTI zůstává levnější o necelých pět dolarů. Jeho cena se má tendenci od počátku roku přibližovat Brentu. Očekávání dalšího vývoje mám spíše růstové. Sázím na akceleraci ekonomického růstu a pokračování omezení produkce OPEC+. Žolíkem je geopolitická situace.

Jak silně se promítá obchod Ruska s ropou do její ceny?

Rusko je druhým největším světovým těžařem a předním exportérem této suroviny. Schopnost země obchodovat s ropou je pro světový trh stěžejní. Bez ruské ropy na globálním trhu by její cena byla o desítky dolarů vyšší.

Odebírá ruskou ropu hlavně jen Čína a Indie a za jaké ceny?

Hlavní odběratelé jsou skutečně Čína a Indie. Ovšem malá část produkce směřuje také do Turecka a dalších asijských zemí. Obchod s ruskou ropou není zakázán, ale na produkci jsou uvaleny cenové stropy.

Zastropování cen ruské ropy nefunguje, píše Politico

Na počátku ruské agrese na Ukrajině byla ruská ropa až o 30 dolarů za barel levnější ve srovnání s mezinárodními benchmarky. Nyní jsou však cenové rozdíly pouze v řádu několika jednotek dolarů.

Obchod s výrobky z ropy a další vývoj

Jak to vypadá s obchodem s ropnými produkty. Obchoduje je Rusko?

Rusko patří mezi významné exportéry dieselu. Země exportovala také benzín, ale tyto exporty dosahovaly na přibližně 1/7 objemu exportu dieselu. Navíc nyní od března jsou exporty benzínu z Ruska na půl roku zakázané. Významnými exportéry paliv jsou také Indie a Spojené státy.

Znovu vás poprosím o predikci vývoje ceny ropy v budoucích měsících a proč?

Na jedné straně máme OPEC+ s těžebními kvótami, které byly na počátku měsíce prodlouženy až do konce druhého kvartálu. Na straně poptávky přichází určité zklamání z vývoje čínské ekonomiky. Ropa také reflektuje geopolitické riziko, které je však v poslední době vnímáno jako stabilní.

Čeká nás konečně obrat na zemním plynu?

Osobně vnímám jako pevnější osmdesátidolarovou úroveň v posledním pásmu ropy Brent. Tedy vidím vyšší riziko nárůstu cen ropy, a to až k 90dolarové úrovni. Ať už následkem vyostřené geopolitické situace, nebo zrychlením globální ekonomiky při stále utažené nabídce. Zároveň nečekám, že by se bez vlivu geopolitiky cena letos dostala a udržela na trojciferné úrovni.

Vyplatí se obchodníkům pozornost na ropu z hlediska volatility ceny?

Nyní to tak není. Cena ropy se v posledních týdnech „zabetonovala” v relativně úzkém pásmu. Z pohledu volatility zůstává cena ropy ve srovnání s ostatními komoditami spíše klidnější. Kdo hledá nyní volatilitu na komoditním trhu, tak by se měl nyní zaměřit na kakao, zemní plyn, US gasoline nebo paládium.

Daniel Tácha

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here