Tomáš Vranka investuje do bitcoinových ETF

25
Tomas_Vranka
Foto: Pixabay.com

Akciové trhy již několik měsíců pokračují v růstu a mnohé indexy dokonce zvýšily svá předchozí maxima. Ve světě stále panuje obecně pozitivní nálada a z ekonomik nepřicházejí skoro žádné špatné zprávy. Co na to Tomáš Vranka? Jak tato situace ovlivňuje jeho vzorové portfolio?

  • U akcií pokračují problémy u společnosti Apple. Z Číny přicházejí další čísla, která ukazují, že pokles prodeje iPhonů je opravdu velký. To je samozřejmě problém, protože Čína je pro společnost jedním z nejdůležitějších trhů.
  • Problémy má i Boeing, jehož letadla měla nyní několik nehod, naštěstí ne smrtelných. Nehody zřejmě souvisejí s výrobním procesem. Tyto incidenty nakonec vedly k tomu, že generální ředitel společnosti oznámil, že do konce letošního roku odstoupí ze své funkce.
  • Pozitivnější je však skutečnost, že se situace zlepšuje pro společnost Meta. V USA se totiž stále častěji hovoří o možném úplném zákazu TikToku. Ačkoli je celá záležitost poměrně složitá, vypadá to, že TikTok jako jeden z největších konkurentů Instagramu v USA by nakonec mohl být zakázán.

Tomáš Vranka: Co jsem koupil tento měsíc

Tento měsíc jsem přidal do svého portfolia i další třídu aktiv. Jsou to kryptoměny, respektive bitcoin. Nakoupil jsme ho ve formě ETF. Fondy najdete pod zkratkou ETF, ale jedná se o ETN/ETP, které mají oproti klasickému ETF trochu jinou strukturu.

  • XTB nabízí dva fondy, které velmi věrně kopírují cenu bitcoinu, fyzicky ho nakupují. Jedná se o BTCE.DE a VBTC.DE. Oba fondy se obchodují v Evropě.

Proč ale nakupovat bitcoin nyní? Vzhledem k zavedení ETF je bitcoin dostupnější než kdy dříve. Rovněž stále více investorů se přiklání k názoru, že v malém množství může být dobrým doplňkem dlouhodobého investičního portfolia. A tak se dá za příznivých makroekonomických podmínek očekávat pokračující růstový trend i u kryptoměn.

Bitcoinové ETF jsou nyní dostupné i českým investorům!

Co se týče způsobu nákupu samotného, oba fondy jsou nakoupil ve stejném poměru z důvodu diverzifikace. Vím, že v průběhu několika následujících měsíců se tyto pozice průběžně po malých krocích navýší a cena se tak zprůměruje. Jelikož bitcoin je stále velmi volatilní, mladé a nepředvídatelné aktivum, do portfolia ho přidám postupně a jen v únosné nerizikové míře.

Tomáš Vranka, analytik XTB

Podrobnější info k uvedeným tématům naleznete ve videu z tohoto měsíce Akciové portfolio Tomáše Vranky: https://cz.xtb.com/akciove-portfolio-tomase-vranky

Pokud byste se chtěli dozvědět více o tématu kryptoměn, XTB v nedávné době vysílalo dvě živá kryptoměnová vysílání [dostupná ZDE a ZDE]. Ke stažení zdarma je nyní taktéž dostupný nový ebook Top 5 kryptoměn u XTB.

–Adman’s Choice–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here