Školné na amerických školách dosáhlo částky 95 000 dolarů ročně

2715
skolne
Foto: Pixabay.com

Více než dva miliony amerických studentů středních škol se letos rozhodnou, zda a na jaké univerzitě chtějí dále studovat. A čeká je i nemilé překvapení. Roční náklady na studium dosahují na některých školách i 95 000 USD [cca 2,2 mil. Kč].

Americká agentura The Associated Press [AP] se školnému věnuje v článku College will cost up to 95 000 USD this fall. Schools say it´s OK, financial aid can numb sticker shock.

Na mnoha soukromých univerzitách, z nichž některé jsou považovány za elitní a jiné za průměrné, překročila hranice školného 90 000 dolarů [cca 2,1 mil. Kč]. To zahrnuje náklady na výuku, ubytování, stravu a ostatní položky.

„V případě rodin se třemi dětmi je tedy nutné počítat s částkou jednoho milionu dolarů [cca 23,3 mil. Kč] do doby, než dostuduje nejmladší dítě,“ upozorňuje AP.

Profesor ekonomie na Wellesley College poblíž Bostonu Phillip Levine říká, že platit 90 tisíc dolarů ročně za studium už znamená platit pořádný ranec.

„Ale mnoho lidí celou tuto sumu platit nemusí. Existuje systém štědré finanční pomoci, díky němuž se náklady mohou podstatně snížit,“ dodává.

Mnoho škol, které čerpají vysoké dotace, nabízejí vzdělání i dětem z rodin s nižšími příjmy. Mají-li nízké příjmy, zaplatí jen 10 procent školného. V mnoha případech pak takové studium tyto rodiny vyjde levněji než studium na státní univerzitě.

Organizace College Board jinak odhadla, že průměrná zveřejněná výše ročního školného na soukromých neziskových školách loni činila 60 000 dolarů [1,4 mil. Kč]. Na veřejných státních školách dosáhla 29 000 dolarů [cca 677 000 Kč]. A na 47 000 dolarů [cca 1,1 mil. Kč] vyjde roční studium na veřejných nestátních školách.

Výplata a podmínky podpory

Podle AP letos mnoho studentů s napětím stále čeká, v jaké výši finanční pomoc vlastně obdrží. To kvůli problémům ministerstva školství s internetovými formuláři, které měly zjednodušit žádosti o finanční podporu. Proto mnoho univerzit zveřejňuje své vlastní nabídky.

„V digitalizaci je prostě chaos a absolutní katastrofa,“ cituje AP finančního poradce Marka Kantrowitze.

Právě tak jako opakovaná zdržení a zádrhele jsou s novým systémem ještě další problémy. Konkrétně jde o tvrdší požadavky na prokázání identity rodičů. To podle Kantrowitze odrazuje tisíce neregistrovaných rodičů se zájmem o podporu na studium, přesto, že jejich děti jsou americkými občany a mají na dotaci nárok.

„Velký pokles lidí hlásících se o podporu v rámci nového systému trvá. Mohlo by to vést ke snížení počtu uchazečů o studium a v některých případech i zavření školy,“ tvrdí Kantrowitz s tím, že už nyní se rodiny zadlužují, aby zaplatily dětem školné.

Školné na vysokých školách by prospělo rozpočtu i morálce studentů

Profesor Levine říká, že jeho průzkum ukázal, že počet chudších studentů, kteří si platí školné na elitních institucích, v průběhu posledních šest let klesá. Je ale přesvědčen i o tom, že zpřísněné požadavky odrazují od zájmu přihlásit se na školy, jako je například Wellesley.

„Lidé by se měli rozhodovat o vzdělání na bázi aktuálních nákladů, které si mohou dovolit zaplatit, a nikoliv podle oficiálních ceníků,“ říká Levine a dodává: „Problém je, že oficiální cena je nejsrozumitelnější číslo. Tomu se dostává největší pozornosti.“

Školné na amerických školách

Prestižní univerzita Wellesley patří mezi ta zařízení, kde studenti z bohatých rodin zaplatí letos na podzim poprvé více než 90 000 dolarů. Phillip Levine ale zdůrazňuje, že téměř 60 procent jejích studentů obdrží finanční pomoc v průměrné výši 62 000 dolarů [cca 1,5 mil Kč]. Což jim náklady na studium sníží o dvě třetiny. Systém výplaty studijních podpor v USA akorát přechází na digitalizaci.

Harvardova univerzita v Cambridge stanovila letošní školné až na 91 000 dolarů [cca 2,1 mil. Kč]. Roční platba rodičů s průměrným příjmem ale činí 13 000 dolarů [cca 303 000 Kč]. A téměř čtvrtina rodičů neplatí za studium svého dítěte na této škole vůbec nic. Univerzita si to totiž může dovolit, protože studentům nabízí velkorysý program pomoci. Tu financuje z nadačního fondu, v němž je přes 50 milionů dolarů [cca 1,2 mld. Kč]. Jde o nejobjemnější fond ze všech univerzit v USA.

Dále letos nabízí vzdělání za roční školné vyšší než 90 000 dolarů následující univerzity:
  • University of Southern California: 95 000 USD
  • Harvey Mudd College / Kalifornie: 93 000 USD
  • University of Pennsylvania: 92 000 USD
  • Brown University na Rhode Islandu: 92 000 USD
  • Dartmouth College v New Hampshire: 91 000 USD
  • Boston University: 90 000 USD

Zveřejněné výše studijních poplatků na jednotlivých univerzitách ale nelze jednoduše srovnávat. Některé univerzity do nich zahrnují zdravotní pojištění a cestovní náklady, jiné nikoliv. A některé školy, jejichž školné se loni blížilo částce 90 000 dolarů, včetně Columbia University v New Yorku a University of Chicago, letošní poplatky ještě nezveřejnily.

Michal Achremenko

1 komentář

  1. V Česku se diplom ze soukromého havlo VUMLu koupí za ty samé peníze, ani vás na FF ze žáků nikdo nezná, docházka žádná. Jen ředitel a pár profesorů vumlistů zná zlatou kartu tatíčka dotčeného “studenta”.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here