Hainan Airlines obnoví svoji přímou linku z Prahy do Pekingu

81
do_pekingu
Foto I, II: Letiště Praha

Praha opět získá přímé spojení s Čínou. Dopravce Hainan Airlines od 24. června obnoví svoji přímou linku z Prahy do Pekingu. Spojení cestujícím nabídne celoročně třikrát týdně vždy v pondělí, ve středu a v pátek.

O obnově spojení informují zástupci Letiště Praha [LP]. Návrat přímých letů do Číny je velmi dobrým signálem pro příjezdový cestovní ruch i pro české cestovatele, uvedli.

„Těší mě, že jsme po dlouhých jednáních obnovili přímé lety do Číny. Obnova právě dálkových linek je naší dlouhodobou prioritou a Asie představuje velmi důležitý zdrojový trh,“ řekl předseda představenstva LP Jiří Pos.

Mimo jiné argumentuje tím, že zatímco ještě v době před covidem, v roce 2019, dorazilo do České republiky přes 600 tisíc turistů z Číny, loni jich přijelo jen 90 tisíc. Obnovená přímá linka Praha – Peking podle něj podpoří rozvoj příjezdového cestovního ruchu z Číny.

„Spojení do Pekingu bude také skvělou příležitostí pro české turisty nejen k poznávání čínské metropole, ale díky navazujícím letům také celé Číny a Asie,” dodal Pos.

Do Pekingu se z Prahy poletí v pondělí, ve středu a v pátek

Od 24. června 2024 bude společnost Hainan Airlines provozovat tři lety týdně – pondělí, středa a pátek spojující Prahu a Peking. Do Číny se bude z Letiště Václava Havla Praha odlétat ve 14:00 místního času. Do Pekingu se přiletí následující den v 05:20 tamního času. Z Pekingu do Česka se bude odlétat ve 02:30 tamního času. V Praze letadlo přistane v 06:45 místního času.

  • Čínský čas je proti ČR posunut o 7 hodin v zimě a o 6 hodin v době letního času.

Společnost Hainan Airlines Holding Co., Ltd. vznikla v lednu 1993 v provincii Chaj-nan. Tedy v největší čínské zvláštní ekonomické zóně a přístavu volného obchodu. Jako jedna z nejrychleji rostoucích leteckých společností v Číně Hainan Airlines poskytuje komplexní služby, mezinárodní a regionální lety v Číně.

Aktuálně provozuje z Číny více než 40 mezinárodních a regionálních tras pro cestující hned z několika měst. Mezi ně patří Peking, Šen-čen, Šanghaj, Haikou a dále i:

  • Čchung-čchingu
  • Si-anu
  • Čchang-ša
  • Tchaj-jüanu
  • Dalianu, Kuang-čou
  • Chang-čou

„V budoucnu Hainan Airlines urychlí obnovení a rozšíření mezinárodních a regionálních letů, aby uspokojily tržní poptávku po cestování. Jako jediná pětihvězdičková letecká společnost SKYTRAX v pevninské Číně Hainan Airlines poskytuje zákazníkům bezpečné, pohodlné a příjemné zážitky z letecké dopravy, aby podpořila čínský civilní letecký průmysl,” píše o svých službách čínská letecká společnost.

Pár slov o Pekingu a cestovním ruchu

Více než dvacetimilionový Peking patří mezi nejlidnatější města na světě. Hlavní město Čínské lidové republiky na návštěvníky dýchne velkolepým dojmem.

„Peking skloubí moderní mrakodrapy s řadou historických památek jako jsou Zakázané město, Chrám nebes či Náměstí nebeského klidu. Turisté by si neměli nechat ujít také výlet k Velké čínské zdi a vyhlášenou čínskou gastronomii,“ tvrdí zástupci LP.

Ti již v roce 2021 podepsali s představiteli agentury CzechTourism a Prague City Tourism dohodu o dlouhodobém společném postupu při obnově a rozvoji cestovního ruchu. Tehdejší předseda představenstva LP Václav Řehoř uvedl, že příjezdový turismus tvoří přibližně 70 procent provozu pražského letiště.

Letiště Praha chystá cyklostezky kolem svého perimetru

Cestovní ruch se významně podílí na české ekonomice, tvoří téměř tři procenta hrubého domácího produktu [HDP]. V roce 2022 tvořil tento segment 2,22 procenta HDP a pracovaly v něm 225,5 tisíce lidí. Podle údajů ČSÚ dosáhl v roce 2022 objem výdajů za cestovní ruch 285,9 miliardy korun a meziročně vzrostl o 84,3 procenta. Ještě před pandemií covidu to ale bylo 308,2 miliardy korun.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here