Nabídka fixací hypoték delších než pět let prakticky vymizela

284
„Sazby u hypoték sice klesají, ale ne tak rychle a proporcionálně, jako je tomu u depozitních produktů,“ říká obchodní ředitel Partners Jan Brejl / Foto: Archiv FinTag

Nabídka fixací delších než pět let prakticky vymizela. Buď je banky přestaly úplně nabízet, nebo ekonomicky pro zájemce o hypotéku nedávají smysl,“ říká pro FinTag o aktuální situaci na hypotečním trhu obchodní ředitel Partners Jan Brejl.

„Sazby u hypoték sice klesají, ale ne tak rychle a proporcionálně, jako je tomu u depozitních produktů,“ říká Jan Brejl s tím, že za trendem stojí dva faktory:

  • Banky v obavě z takzvaného roztočení kola refinancování snižují sazby jen velmi pomalu. Oddalují tím nevyhnutelné alespoň na září letošního roku, kdy začnou platit přísnější pravidla pro následné refinancování. A ta bankám nedovolí nabídnout atraktivnější úrokové sazby s ohledem na možný odchod klienta před koncem fixace.
  • Druhým důvodem je snižující se konkurence na hypoteční trhu. Po ukončení činnosti Sberbank a zastavení hypotečního byznysu Creditas Banky na tuzemském trhu zbylo jen pět bank s relevantním tržním podílem. Tedy bank, které mohou reálně ovlivnit stranu nabídky.

Jak si stojí průměrná hypoteční sazba u hypoték

Průměrná hypoteční sazba u nových úvěrů v březnu podle ČBA pokračovala v poklesu. Snížila se na 5,19 procenta [viz zelený sloupec na grafu, pozn. red.] z únorových 5,36 procenta. To je nejnižší hodnota od června roku 2022.

„Sazby budou i nadále klesat, ale velice mírně. Předpokládám, že nabídkové sazby se ke konci roku dostanou kolem čtyř procent,“ doplňuje obchodní ředitel Partners.

[Zdroj: Hypomonitor ČBA]

Banky a stavební spořitelny poskytly v březnu letošního roku hypoteční úvěry přesahující 18 miliard korun. Vývoj na hypotečním trhu ve svém aktuálním Hypomonitoru nastiňuje ČBA. Meziměsíčně objem poskytnutých hypoték oproti únoru vzrostl o více než 15 procent. Z meziročního pohledu byl objem poskytnutých hypoték v březnu vyšší o polovinu.

„Nárůst březnové aktivity na hypotečním trhu oproti únoru však bývá běžný, po zohlednění tohoto sezónního vlivu tak meziměsíční objem vesměs stagnoval,“ komentuje vývoj ČBA.

Inflace utnula časy dlouhodobých fixací hypoték

Jan Brejl uvádí, že s ohledem na zvýšené náklady spojené s předčasným ukončením smlouvy o hypotečním úvěru banky preferují kratší fixace hypoték. I je zvýhodňují. Nabídka delších fixací než pět let tak prakticky z trhu vymizela. Buď je banky přestaly úplně nabízet, nebo ekonomicky pro zájemce o hypotéku nedávají smysl, vysvětluje obchodní ředitel.

Australský sen o vlastním bydlení se obrátil v prach

Co se týče vývoje úroků na depozitních produktech, tak odhaduje sazby začínající trojkou u spořicích účtů již na konci letošního roku. Pokud se jedná o krátkodobou finanční rezervu, tak doporučuje prostředky na spořicích účtech nebo termínovaných vkladech ponechat. U střednědobých či dlouhodobých cílů jsou pak jednoznačnou cestou investice, dodává.

Ještě loni činila inflace průměrných 10,7 procenta, teď se v meziročním srovnání ke konci března už podruhé udržela na dvou procentech. Česká národní banka [ČNB] na svém březnovém jednání snížila základní dvoutýdenní repo sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,75 procenta. A ekonomové očekávají další snižování úroků ze strany centrální banky.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here